Miten tehdään ruskeakastike vehnäjauhoista siis ruskea ei palanut ei vaalea ei kokkare?
Kommentit (6)
vähän kerrallaan ja aina vispaa kastikkeen sileäksi välillä.
ja ruskistetaan hieman syvähköllä (alumiinisella) paistinpannulla. Ruskistuneeseen rasvaan sekoitetaan pari-kolme lusikallista vehnäjauhoa. ruskistellaan sitäkin koko ajan lusikalla sekoittaen 5-10 minuuttia, kunnes se on sopivan ruskeaa ja keittynyt rasvassa. Sekoittaminen tärkeää, ettei pala. Sitten sekaan puolisen litraa vettä. Sekoitetaan kunnes sakenee ja kiehuu. Maustetaan ja lisätään mitä nyt onkaan lisättävänä, lihapullat tms. Haudutetaan puolisen tuntia.
Helpompi versio on se, että ruskistetaan jauhelihaa tai sipulia ja lisätään jauhot niiden joukkoon. Sitten vesi sekaan. Ei tule kokkareita niinkään helposti, eikä tarvi jaksaa ruskistella jauhoja niin pitkään.
Sitten miedohkolla (minä käytän nelosta) lämmöllä kärsivällisesti ruskistelet sitä massaa ja kun on mielestäsi sopivan väristä lisää siihen kuumaa vettä vähän kerrallaan hyvin sekoittaen (minä vispaan vispilällä) niin, että se massa kasvaa ja löystyy pikkuhiljaa (kannattaa aina välilllä nostaa vaikka liedeltä hetkeksi kun sekoittaa, niin se vesi ei haihdu niin nopeasti). Kun on mielestäsi sopivan löysää, anna pulpahtaa liedellä ja lisää mausteet (minä laitan lihaliemik. ja maustepippureita). Anna maustua jonkun aikaa.
Kuivista jauhoista on tosi vaikea saada kökötöntä kastiketta, joka ei maistu palaneelle.
Pannulle paaaljon rasvaa ja anna sen sulaa ja ruskistua hetken. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Rasva-venhäjauho-seoksesta pitää tulla sellaista paksua " tahnamaista" .
Sitten lisää vettä vähän kerrallaan ja sekoita.
Näin minä onnistun, en tiedä miten muut tekevät kastikkeensa :)
Käristetty kastike ei ole mahalle hyväksi. Puoli litraa vettä kiehautetaan. Siihen lihaliemikuutio ja maizenaa. Mausteeksi sinappia ja ketsuppia ym riippuen mitä muuta kastikkeeseen laitetaan.
Alussa mitään ei tapahdu moneen minuuttiin, sitten ruskistuvat hujauksessa ja palavat, jos ei koko ajan käääntele. minä en käytä rasvaa ruskistamiseen, on helpompi niin.
Sitten vaan vettä päälle, samalla sekoittaen. Jos pelkää kokkareita, voi käyttää kylmää vettä, johon jauhot sekoittaa eri astiassa (kylmässä vedessä paakut saa hajalle, eivät klonttiinnu) ja sitten takaisin pannulle ja kuumennus.