Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Rasvoista vielä...

20.08.2006 |

Tästä on varmaankin ollut juttua jo aiemminkin tällä palstalla mutta olen sen missannut, kun niin satunnaisesti täällä vierailen. Siis, mitä rasvaa laitatte esim. leivän päälle ja muutoin? Mielessä pyörii ne trans-rasvat (vai mitä ne olikaan..?)

Eli oikeaa voitako vai levitteitä, mitä merkkiä suosittelet? Syödään usein kyllä ilmankin, mutta kaipaan tuoreen ruisleivän päälle himpun verran jotain..

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 |
20.08.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

...mutta käsittääkseni Suomessa margariineissa ei niitä ole. Jaksaisiko joku tarkistaa valmistajilta?? Voissa, kermassa ym. trans-rasvoja siis on, mutta eivät ole sen huonompia tai parempia kuin muutkaan kovat rasvat. Saannista en ainakaan itse ole huolissani. Keijua laitan leivälle ja runsaasti lastenkin leivälle, jotta saavat paljon hyviä rasvahappja; öljy yleensä ruuanvalmistuksesa.

Vierailija
2/4 |
21.08.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mie olen ymmärtänyt, että nimenomaan kovetetut kasviöljyt eli margariinit ovat transrasvoja, ainakin esim. Paula Heinonen sanoo näin.



Eli voi EI ole transrasva eikä oliivi-ja rypsiöljyt, mitkä ovat nestemäisiä. Meillä syödään voita ja Oivariinia, margariineihin en koske pitkällä tikullakaan enkä myös lisäaineita täynnä oleviin beceleihin ja benecoleihin.



Nimenomaan voita ja öljyjä suosittelevat kaikki " terveysintoilijat" kunhan sitä voitakaan ei sentin kerrosta siihen leivälle levitä....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/4 |
22.08.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä ainakin pitäydytään voissa ja kasviöljyissä (rypsi, oliivi) - niitä voi sitten sekoittaa keskenään jos haluaa notkeampaa voita.

Vierailija
4/4 |
22.08.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Wikipediassa sanotaan mm. näin:



" Transrasvat eli transrasvahapot ovat tyydyttymättömiä rasvahappoja, joissa hiiliatomien välillä on trans-kaksoissidos. Tyydyttymättömistä rasvahapoista voi syntyä trans-isomeereja, kun niitä kovetetaan teollisesti. Trans-isomeereja voi syntyä myös märehtijän pötsissä bakteerien vaikutuksesta. Elimistössä transrasvahapot käyttäytyvät tyydyttyneiden rasvojen tavoin, ja siksi niistä molemmista käytetään nimitystä kova rasva. Transrasvahapoissa kaksoisidokseen kiinnittyneiden hiiliatomien vetyatomit ovat eri puolilla.



-clip-



Transrasvat lisäävät sydäntautien riskiä. Ne nostavat samoin kuin tyydyttynyt rasva LDL-kolesterolipitoisuutta, mutta lisäksi transrasvat madaltavat " hyvää" HDL-kolesterolia. Siksi transrasvat ovat haitallisempia kuin tyydyttynyt rasva.



-clip-



Suomessa myytävät kasviöljyt eivät sisällä transrasvoja. Suomessa valmistetussa leipämargariineissa ei ole transrasvoja. Lihassa ja maitorasvassa on pieniä määriä transrasvaa. Osittain kovetettu rasva sisältää myös jonkin verran transrasvaa. Osittain kovetettu rasva käsitellään kemiallisesti vetykaasulla katalysaattorin kanssa. Prosessissa osa tyydyttymättömistä rasvoista muuttuu tyydyttyneiksi rasvoiksi ja transrasvoiksi. Transrasvaa voi olla teollisuuden paisto- ja leivontarasvoissa. Sitä saatetaan käyttää elintarviketeollisuudessa pikaruoissa, leipomotuotteissa ja makeisissa. Tiede ei tue sitä, että transrasvojen lähteen välillä olisi mitään eroa, esimerkiksi maitorasvan transrasvan ja teollisesti kovetetun rasvan transrasvan välillä. Finelin mukaan suomalaisissa ravintoaineissa on transrasvaa esimerkiksi seuraavasti: margariini 0,5 %, voi 2 %, naudanliha 0,3 %, lohi 0 %, pähkinät 0 %, hampurilainen 0,2 %, ranskanperuna 0,3 %, keksi 0,3 %, juusto 0,7 %, suklaatiikerikakku 0,4g, donitsi 0,2 g ja juustonaksu 4,6 %. Tuotteen osittain kovetetun rasvan transrasvapitoisuudesta saa varmuuden vain, jos tuottaja kertoo sen tuoteselosteessa.



Suora linkki artikkeliin (jossa myös lähteet ja lisää linkkejä) on: http://fi.wikipedia.org/wiki/Transrasva Ja sitten taas muistetaan että kukaan ei vastaa näiden artikkelien oikeellisuudesta yms nettitietoisuutta.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi neljä kuusi