nyt tarvitsen apua!! Ostin kokonaisen lohen ja mitähän osaan tehdä sille?
Nyt olisi hyvät ja helpot ohjeet ja neuvot tarpeen. jotain uuniruokaa ajattelin siitä tehdä.
Kommentit (2)
Tekisin lohilaatikkoa ja lopuista sitten herkullista lohikeittoa. (pää ja ruodot ehdottomasti mukaan liemeen antamaan hyvää makua)
Tässä lohilaatikon ohje:
n 400g Lohta
ripaus suolaa
15-20 keskikokoista kiinteämaltoista perunaa
1 sipuli
1 rkl voita tai öljyä
nippu tilliä
3 munaa
2 dl kermaa
2 dl maitoa
1 tl suolaa
1/2-1 tl valkopippuria
1/2-1 tl sitruunapippuria
Kuori ja viipaloi perunat. huuhdo kevyesti lävikössä. Kuori ja silppua sipuli. Kuulota sipuli voissa luööan keltaiseksi, älä ruskista. Lado vuokaan puolet perunaviipaleista. Poista kalasta ruodot. Suolaa lohi kevyesti ja kuutioi. Laita lohi, sipuli ja reilu kerros tilliä perunoiden päälle. Lado päällimmäiseksi loput perunat. Sekoita munat, kerma, maito ja mausteet, kaada perunoiden päälle. Paista 175-200 asteisessa uunissa 1- 1 1/2 tuntia, kunnes perunat ovat pehmeitä ja pinta kauniin ruskea.
Lohilaatikon kuva on ruokablogissani jos haluat käydä katsomassa;
http://www.sekasoppa.vuodatus.net
Tässä perus helppo, mutta hyvä Lohikeitto:
5-6 perunaa
1/2-1 litraa vettä
n 1/2 kg lohta (pää ja ruodot lisäksi mukaan)
3-6 porkkanaa
1-2 sipulia
1/2 nippua hienoksi silputtua tilliä
2 dl ruokakermaa
(2 rkl smetanaa, voi jättää pois)
kokonaisia musta- valko ja maustepippureita n 12 kpl
suolaa
Kuori ja pilko perunat ja porkkanat kuutioiksi. Pilko sipuli pieneksi.
Kiehauta vesi ja lisää sipuli, perunat ja porkkana seka mausteet. Anna kiehua n 20 min ja lisää kuutioiksi pilkottu lohi. Anna kiehua n 5-10 minuuttia ja lisää kerma ja tilli. Koemaista ja lisää tarvittaessa mausteita.
jos siinä ei ole enää sisälmykset paikallaan niin sitten vaan uuniin. olen tehnyt niin että laitan lohen pellille leivinpaperin päälle, leikkaan siihen nahkaan vähän viiltoja ja ripottelen jokapuolelle suolaa. sit voi laittaa vaikka tilliä ja sitruunan siivuja sisälle (ei pakollista) ja uuniin 200 asteeseen, menee noin puoltuntia- 45min. sit voi tehdä kaveriksi vaikka perunamuussia ja kermaviili-kastikkeen.
lohi ei mielestäni kauheesti suolaa kaipaa, kun on itsessään jo niin maukas. ja kastikkeellahan siihen sitten saa makua. sitruuna on hyvä " korvike" suolalle, kun sitä laittaa niin suolaa ei paljoa tarvitse.
kermaviilikastikkeen olen tehnyt niin että sekoitan kermaviiliin tilliä, sitruunamehua, sinappia, vähän sokeria ja suolaa. tai sit yksinkertaisesti sinappi-kurkkusalaattia kermaviilin sekaan.