Purkkiruoka vs kotona tehty...
8kk ikäinen poika alkanut olla jo ronkeli ruoan suhteen. Tähän asti olen yrittänyt vääntää kaiken maailman kasvis-lihasoseita kotona ja nyt alkaa pikkuhiljaa kyllästyttää kun joka ikinen päivä pitäisi olla vähintään kokki kolmonen, joka tekee kivan makuista ruokaa, johon ei voi laittaa suolaa eikä mitään maitopitoista, joka ei maistu oikeen yhtään miltään ja jonka vielä lapsi suostuisi syömään!! Muilla tällaisia ongelmia? Oletteko antaneet valmiita purkkiruokia/Miten olette ratkaisseet ongelman?
Kommentit (11)
Ravitsemusterapeutin ohje minulle oli, että kaupan purkkiruoka on hyvää ja ravitsevaa ruokaa ja sitä voi syöttää lapselle ihan hyvällä omallatunnolla. Hän jopa suositteli kaupan ruokia! Ne käyvät läpi hyvin tarkan syynin ennen kaupan hyllylle joutumista ja kaikki raaka-aineet tulee sopimusviljelijöiltä yms.. Lisäksi terapeutti sanoi, että harva vanhempi ehtii/osaa valmistaa niin monipuolista ruokaa kuin hyvä olisi. Itse ainakin tarjoan kaupan ruokia lapselleni, aika vähän olen itse mitään laittanut. Toki aion alkaa totuttamaan lasta omatekoiseen ruokaan jossakin vaiheessa, mutta nyt vielä syödään purkista ja hyvin maistuu! Ikää lapsella on kohta puoli vuotta ja kiinteät meillä aloitettiin 3,5 kk ikäisenä (korvikevauva siis kyseessä).
Joten tämä äiti voi sitten ihan hyvällä omalla tunnolla antaa valmissoseita =))
Olen kyllä yrittänyt ja alkuun innoissani tein pakastimen täyteen kala ja lihasoseita, mutta eivätpä menneetkään kaupaksi. Saatuani neiti paran lähes oksentamaan luovuin koko hommasta. Nyt muutaman kuukauden myöhemmin yritin uudelleen sekä kasvissoseella että " jauhelihakastikkeella" , joita vähän jopa maustoinkin, mutta tulos oli ihan sama. Ehkä kaksi lusikallista sain kotitekoisia menemään, mutta heti alkoi käydä kaupaksi kun vaihdoin purkkisoseisiin =))
Meillä on ainoastaa puurot " omasta takaa" .
maaly ja neiti 10,5kk
Purkkiruoat ovat tarkkaan testattuja ja suunniteltuja, mutta eivät tietenkään yksinään riitä ateriaksi. Toisaalta ei lapsen ravitsemuksen turvaamiseksi tarvitse olla mikään alan asiantuntija. Kotiruoallakin elää :)
Tytöllemme kelpasi onneksi lähes kaikki. Pääasiassa tehtiin omia sekoituksia, mutta tietyissä tilanteissa purkista sai nopeasti ja kätevästi ruoan. Olemme mieheni kanssa aina kokanneet kotona lämpimän iltaruoan ja muutenkin pidämme ruoanlaitosta, joten tarvikkeita on aina kaapissa.
ennen ajattelin, että annan pääasiassa itse tehtyä ruokaa vauvalle. toisin kävi. kaupan pilteissä vauvani saa enemmän maku vaihtoehtoja huomattavasti pienemmällä vaivalla ja edullisemmin. olen lisännyt kaupan kasvissoseisiin sillon tällön yrttejä..suosittelen..vauva tykkää!!!
ajattelin nyt sit kolmekuukautta soseita vauvalleni syöttäneenä, että näillä kaupan soseilla mennään kun vauva niistä kerta tykkää ja äidille jää enempi aikaa peuhata vauvan kanssa :) sitten kun se 10kk koittaa niin aletaan maisteleen ihan aikuisten ruokia ja vuoden iässä saa lapsi syödä samoja sapuskoja meidän kanssamme. ei siihen enää kauaa mene! Olen minäkin sen ihan jostain lukenut, että kaupan piltti ruuat ovat oikein hyvä vaihtoehto vauvalle. Usein tulee käytettyä enenmmän makuja ja onhan se helpompaakin. voihan sitä antaa kumpaakin...itse tehtyä ja kaupan!
Se vain vielä, että kannattaa totuttaa " oman perheen makuihin" kuitenkin hyvissä ajoin ennen kuin lapsen ajattelee siirtyvän samaan ruokaan muun perheen kanssa. Makutottumukset opitaan aika varhain.
Samoin kannattaa tarjota suht karkeaa ruokaa, jos se vain alas menee. Joillakin lapsilla on todellisia syömisongelmia jatkuvine oksenteluineen, mutta jotkut ovat vain tottuneet sileisiin soseisiin ja vierastavat sitten pitkään kotitekoisia, karkeampia ruokia. Omenaa ja päärynää voi raastaa, banaanin muussata haarukalla jne.
Minä teen itse lämpimät ruoat, mutta hedelmä- ja marjasoseet ostan kaupan hyllystä. Omasta mielestäni omista pöperöistäni tulee monipuolisempia kuin kaupan johtuen siitä, että laitan hyvin monenlaisia kasviksia kun taas kaupan ruoissa on usein ihan vaan muutamaa lihan, kalan tai kanan kaverina. Mielestäni keksin kyllä oikein hyviä ja erinmakuisia, vaihtelevia ruokia.
Meillä neidin (8kk) suosikki on hedelmäinen kanapata, jota teen. Laitan siihen bataattia, porkkanaa, parsaa, kesäkurpitsaa, omenaa, tuoreananastaa sekä uunissa kypsentänmääni kanaa. Jos haluan tuhdimpaa, laitan sekaan vielä vähän moniviljapastaa tai hieman tummaa riisiä. Mutta jos ei ole möykkyihin ruoassa tottunut niin kannatta kokeilla ens alkuun ilman riisiä tai pastaa. Muut saa helpommin soseeksi tehosekoittimella. Bataatti ja porkkana tuovat makeutta, omena ja ananas hedelmäisyyttä. Ostan kokonaisen ananaksen kaupasta ja saadakseni ruokaan herkullisen hedelmäisen maun tarvin vain muutaman palasen (teen sellaisen 10 päivän satsin kerralla). Loput voi lohkoa ja tarjota muille perheenjäsenille. Herkullista ja terveellistä. Kypsän ananaksen tunnistaa siitä, että sen tupsusta lähtee helposti nykäisemällä verso pois ja kuori on selvästi kellertävä alaosasta. Siis ihan reilusti kellertävä ja ainakin jonkin matkaa alhaalta ylös päin. Tuore ananas pieksää purkkiananaksen mennen tullen.
Kanan voi keittää ja sekaan voi panna korjanterin lehden, se tuo taas toisenlaista makua. Lihakeitto maistuu meidän mimmille aina. Hän tykkää valkosipulikanasta myös. Maustamiseen voi käyttää ruoissa mm. yrttejä, erilaisia sipuleja, hedelmiä ja makeita kasviksia. Kannattaa vaihdella eri ruokalajien kasviksia ihan kunnolla, jotta että makueroa syntyy ja käyttää jokaisessa ruoassa ainakin jonkin verran voimakasmakuisia ja makeita vihanneksia. Muutoinruokaan ei kyllä tahdo makua saada. Peruna on tosi mieto ja suomalainen ruoka on hyvin usein perunapohjaista. Sen en kuitenkaan tarvi olla sitä. Tykkään esim. just bataatista sen voimakkaamman ja makean maun vuoksi ja käytän sitä meilummin kuin perunaa. Meidän tytölle ainakin kelpaa.
Vauvat ovat yksilöitä ja se mikä toimii yhdelle ei toimi toiselle. On mm. lapsia, joille on helpompi syöttää tiettyjä tuttuja makuja sillä ne eivät kerta kaikkiaan siedä erilaisia ruokia (kaverin vauva). Tässä tapauksessa kannattaa varmaan edetä tosi maltillisesti eikä tehdä mitään kovin älyttömiä päperöjä. Totuttautumisessa uusiin makuihin pitää edetä hissukseen. Toisille taas käsii kokkailla jos vaikka mitä. Mutta jos haluaa tehdä erilaisia, hyvin erimakuisia ja maistuvia ruokia niin se on mielestäni kyllä mahdollista. Minä kokkailen paljon itse, sillä käytän aika paljon luomutuotteita -- niin pitkälle kuin mahdollista. Mutta tällä nyt ei lie niin isoa vaikutusta ruoan makuun=) Kaupan valmisteissa on aika suppea valikoima mitä luomutuotteisiin tulee.
Tuossa jo saitkin aika selkeät vastaukset... jos jaksat itse kokkailla niin anna palaa. Meinasi oikein hiki tulla kuin luin tuon edellisen kirjoittajan reseptiä (hedelmäinen kanapata)... mutta jos et jaksa/halua kokata, niin osta kaupasta!
Ravitsemuksellisesti ei ole eroa eli molemmista vauvasi saa terveellisesti masun täyteen ja tarvittavat vitamiinit.
Mä olen vakaasti aikonut aloittaa soseiden teon itse, mutta en ole vielä päässyt siihen vaiheeseen. Voi olla, että annamme purkkiruokia siihen asti, että saa aloittaa oikeat ruuat perheen kanssa. Ellei sitten syksyn aikana iske joku kokkausvimma :-D
Itse teen siis soseet. Kaupan hedelmäsoseet kuitenkin kelpaa, joten ihan kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Kunhan syksyn omenat kypsenee, niin sitten olisi tarkoitus kokeilla antaa omenaa raastettuna. Banaania en ole uskaltanut antaa, kun muutenkin meinaa masu olla välillä aika kovalla.
Ite teen soseita yleensä parin viikoin välein. Aiemmin tein aina sekoitukset valmiiksi, mutta nykyisin pakastan erikseen bataattisosetta, porkkanasosetta, kukkakaalisosetta, kesäkurpitsasosetta... Voi tehdä sitten joka päivälle eri sekoituksen, eikä lapsen tarvitse syödä koko viikkoa samaa ruokaa. Sekaan lisään sitten vähän lihaa. Lisäykseksi vielä että teen aina joitain soseita lisää viikon-parin välein, en siis kaikkea mahdollista kerralla. Aiemmin soseutin vihannekset sauvasekoittimella, mutta nykyisin riittää kun keittää oikein pehmeäksi ja survoo vaan soseeksi ja lisää hivenen nestettä. Ollaan siis totuttelemassa vähitellen karkeampaan ruokaan. Joskus lisään soseen sekaan jotain valmista hedelmäsosetta lämmityksen jälkeen, esim. omenaa, persikkaa tai aprikoosia. Tulee vähän vaihtelua ja hedelmäisempi maku.
Kaupan purkkeja en taida enää viitsiä tarjota ja kun eivät ole kelvanneet. Alkuun harmitti, kun itse tehdyn ruoan mukana kuskaamisessa tarvii olla tarkkana, että ruoka ei ole liian kauan lämpimässä kassissa. Nykyisin otan ruoan mukaan jäisenä pakkasesta, jolloin ei tarvi katella kelloa tai kuskata mukana kylmälaukkua ruokaa varten.
Purkkiruoista olen välillä katsonut vinkkiä, kun meinaa ideat loppua.
Mä syötin esikoiselle ekan vuoden paljolti purkkiruokaa. Banaanin toki muussasin itse ja kurkun ja omenan raastoin. Meillä ei vuokra-asunnossa ollut pakastinta, emmekä halunneet ostaa, koska tiesimme pian muuttavamme. Neiti ei lisäksi missään tapauksessa ollut niitä vauvoja, jotka laitetaan sitteriin katsomaan äidin ruuanlaittoa. Joskus tein itse kasvissoseita, mutta eivät menneet alas.
Mä vähän nolostelin sitä, että purkkiruokaa saa. Tuntui, että kaikki tekevät itse. No, tyttö on aina ollut varsin pirteä ja hyvinvoiva tapaus. Ongelmia muun perheen ruokaan siirryttäessä ei juuri ollut. Monet juuri sanoivat, että ei totu ns. oikeaan ruokaan, mutta tosiaan hyvin tottui. Päiväkodin henkilökuntakin on kiitellyt tyttöä hyväsyömäiseksi. Annoin toki kahdeksan kuukauden iästä karkeampia kaupan soseita.
No, nyt toisen kanssa ajattelin koettaa tehdä itse ainakin osan, kun meillä nyt on pakastin. katsotaan , miten käy. En kyllä suostu tästä asiasta enää stressaamaan: pääasia että vauva saa hyvää ja monipuolista ruokaa.
Esikoiselle yritin vielä itse tehdä jotain, mutta toisen kanssa on menty siitä mistä aita on matalin. Enkä tunne surua, sillä minustakin purkkiruoissa täytynee olla ravintoarvot kohdillaan. Monipuolistamisen vuoksi joskus jotain kokkaan, jota ei purkista löydy.
Nyt ikää on jo 10kk ja purkkisoseet ei uppoa millään, tosin ei uppoa muutkaan oikein. Olen tehnyt samaa ruokaa koko poppoolle, ja välillä on vaikeaa todella. Parhaiten meilläkin uppoaa, jos tekee sitä lihaa itse, ja sitä sekoittaa noihin kaupan kasvissoseisiin. Ja sitten noita tuoreraasteita ja hedelmäpaloja ja marjoja yms, ne " omatekoiset" maistuu tätä nykyä paremmin kuin nuo kaupan hedelmämössöt ja marjamössöt ja ovat varmaan terveellisempiäkin kun on kaikki vitamiinit tallella ja hyvä kun joku kelpaa. Mutta aloitussoseina käytin ehdottomasti kyllä noita kaupan purkkihedelmäsoseita.
Nuo kasvissoseet sitten on minusta yksi ja sama, tuleeko purkista vai keittäisinkö itse, kumpi helpommalta tuntuu, eli purkki.
Meillä poika ei suostu syömään kotona tehtyjä kasvissoseita, joten ollaan annettu pääasiassa kaupan soseita. Aluksi yritin tehdä kaiken itse, mutta kiinteiden syönti ei meinannut millään lähteä käyntiin. Vasta sitten, kun ostin kaupan sosetta, kinteät alkoi maistua.
No lihan kanssa on sitten ihan päinvastoin. Mikään kaupan lihasose ei käy, joten lihat keitetään itse. Poika ei kuitenkaan syö, jos omatekoinen liha sekoitetaan omatekoiseen kasvissoseeseen, vaan omatekoinen liha pitää sekoittaa kaupan kasvissoseeseen:-)
En tiedä miksi näin on, mutta pääasia mielestän on, että lapsi syö. Ei kannata olla liian tiukkapipo siinä, että kaikki pitäisi tehdä itse.