sokerikeitto vai sokeriton???
Kumpaa suosittelisitte taaperon puuron sekaan: valion sokeriton mehukeitto vai tavallinen? Eli sokeri vs. makeutusaine. Tähän asti olen laittanut Piltin jne. hedelmäsosetta, mutta nyt vois alkaa siinäkin siirtymään muun perheen malliin, kun muussa ruoassa on jo, niin ei oikein enää muista purkkeja hakea kaupan hyllyltä. Mutta kumpi olis parempi. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ei sokeria niin kauan kuin ei ole pakko. Mutta onko tuo makeutusaine yhtään sen parempi. En purkkien kyljistä lukiessa yhtään tajua kuinka paljon makeutusainetta on tyyliin puolessa desissä ja kuinka paljon jos lainkaan, lapsi sitä muutenkaan saa nauttia...
Auttakaa äitiä ravitsemusviidakossa...
Kommentit (11)
Tai sitä mieltä itse oon... Nuo makeutus aineet on kyllä aika " myrkkyjä" , en halua alkaa luennoimaan mut kyllä sokeri on parempi vaihtoehto!
Mä olen tehnyt noita keittoja/kiisseleitä ite... Pakkasesta marjoja hetkex kiuhumaan, sakeutus perunajauhoilla ja saa sitte laittaa sitä sokeria sen verran kun ite haluaa. Ja meillä poika ei ole vielä kovin makeaan tottunut(onneksi), niin voi tehdä vähän -ei niin sokerillisia... Ja sitten voisi käyttää hedelmäsokeriakin tai inkkari/ruokosokeria, mikä on kyllä kaikista " terveellisin" vaihtoehto=)
Mutta kannattaa kokeilla! Ja puuro on se paras alku päivälle ja iltapalaksi ainakin näille pienille(ja isommillekkin,itse vaan olen jo puuroni tainnut syödä=))
T:Hupuli(1v 1kk)+Äiti
Olinkin vähän sillä linjalla, että nuo makeutusaineet saa jäädä äidin puurolautaselle. Mutta tuo sokerikaan ei innosta, joten taidan jäädä Piltin soseiden varaan vielä joksikin aikaa. Pääsin just erillisen ruoan tekemisestä vaaville, niin jotenkin ei löydy jaksamista alkaa keitteleen keittoa. Siihenhän menis kaikki 5 minsaa. Ehkä se innostus vielä palautuu. Kesällä sitten noita tuoreita marjoja. Itsekin niitä odotellessa. Kevät olis kalenterin mukaan, mutta mitä se taivas tota lunta tiputtaa...
Kiitti vielä vastauksista.
Mä annan sokeritonta kaikissa tuotteissa pääsääntöisesti. Meillä ostetaan vaan rasvattomia ja sokerittomia jogurtteja, mehukeittoja, viilejä, rahkoja jne, eli tyttäremme syö samaa kuin muukin perhe.
Mä olen kiitollinen vanhemmilleni siitä että ovat opettaneet meidät lapset syömään sokerittomia ja rasvattomia tuotteita, nyt aikuisenakin ne maistuu hyville kun ei ole tottunutkaan muuhun. Joskus kun olen juonut esim. tavallista cocista, se maistuu pahalle, kun olen aina juonut lightia.
Oli sitten laiha tai lihava niin esim rasvalla on turha tukkia verisuonensa kun voi valita kevyemmänkin joten ite en pidä makeutettua mehukeittoa pahana, kun sitä käyttää kohtuudella.
Varmastikin antaisin sokerillista jos söisin sitä itsekin, mutta näin siis meillä, lighteja vaan...
Jade ja tyty 1,2v
Ensinnäkin monet makeutusaineet ovat karsinogeeneja,
eikä joitain niistä saa käytää ollenkaan raskausaikana ja
muitakin vain kohtuudella. Mitä tällaiset E-koodilliset
makeutusaineet sitten tekevätkään pienen, kasvavan lapsen
elimistössä? Ne eivät voi olla hyväksi.
Tietenkin sokeria pitää syöttää lapselle kohtuudella, mutta
itse lähtisin vähentämään lapsen sokerin käyttöä ensin
karkeista, jäätelöstä, kekseistä, pillimehuista yms.
muutenkin turhanpäiväisistä herkuista.
jade23:
Oli sitten laiha tai lihava niin esim rasvalla on turha tukkia verisuonensa kun voi valita kevyemmänkin joten ite en pidä makeutettua mehukeittoa pahana, kun sitä käyttää kohtuudella.
Rasvaton ja sokeriton ovat kaksi aivan eri asiaa! Lapselle
kannattaa toki antaa esim. margariinai ja vähärasvaista juustoa
leivän päälle ja juottaa vähärasvaista maitoa.
Kannattaa myös tiedostaa, että " light" -tuote saattaa olla
rasvaton, mutta ei välttämättä sokeriton! Moni vähärasvainen
jugurtti sisältää ihan hurjasti sokeria. Vertailkaapa tuoteselosteita!
Muutenkin E-koodillisten lisäaineiden määrä on näissä
kevyt-tuotteissa usein suurempi kuin tavallisissa
tuotteissa. Itse välttelen lapsien ruokavalioissa lisäaineita.
Monet lisäaineet voivat aiheuttaa esim. ylivilkkautta ja
muita käytöshäiriöitä, jos lapsi syö niitä päivittäin suuria
määriä. Pahempiakin sivuvaikutuksia voi myös olla,
vaikka kaikesta ei olekaan aina selvää näyttöä.
Lasta tulisi ruokkia mahdollisimman luonnollisesti. Kaikki keinotekoiset jutut ovat aikuisille suunnattua markkinointikikkailua!! Makeutusaineet ovat epäterveellisiä, ja ne sopivat vain sellaisille joilla on ongelmia normaalin energiansaannin suhteen.
1Kilpikonna:
Pääsin just erillisen ruoan tekemisestä vaaville, niin jotenkin ei löydy jaksamista alkaa keitteleen keittoa. Siihenhän menis kaikki 5 minsaa. Ehkä se innostus vielä palautuu. Kesällä sitten noita tuoreita marjoja.Kiitti vielä vastauksista.
Eikö muu perhe innostu kiisselistä/keitosta? Meillä keitetään luumukeittoa myös muuten kuin jouluna, on erittäin hyvää varsinkin mannapuuron päällä ja pitää vatsan kunnossa. ;) Myös muista kuivatuista hedelmistä saa hyviä keittoja.
Ihan sama. =) Määrät on niin pieniä, että merkitystä ei ole.
Meillä käytetään sokeritonta ja itsetehdyn kiisselinkin maustan osittain makeutusaineella. Kohtuukäytössä makeutusaineet ovat varmasti ihan turvallisia.
Perheen tapojen mukaan vaan!
Ehdottomasti sokerillinen.
Jotkut meillä sallitut makeutusaineet ovat muissa maissa kiellettyjen listalla. Jotain vikaahan niissä on siis oltava.
Meidän tenavalla (yli 3v) ainakin menee maha ihan kuralle ja ilmaa tulee mahaan niistä sokerittomista keitoista, vaikka sitä laitetaankin vain puuron maustamiseen.
Mitä luonnollisempi tuote, sitä parempi minun mielestä lapselle ja aikuisellekin. Vähärasvainen tuote voi olla myös luonnollinen, sillä siinä ei korvata rasvaa millään kemiallisella seoksella.
Meillä lapset juovat aamulla usein " Fruitie" n, esim. tällaisen:
Kourallinen (pakaste, sulatettuna tai ei) mustikoita, kourallinen vattuja ja kunnon loraus omenamehua (kaupan mehua, jossa ei sokeria eikä makeutusaineita, vain omenamehua ja askorbiinihappoa), sauvasekoittimella tasaiseksi ja valmista on.
Näöltään ja koostumukseltaan tämä kun on vähän mustikkakeiton tapaista, voisihan sitä käyttää mustikkakeiton sijasta:-)
Käytämme aina sokerillisia tuotteita. Suositus vähentää sokeria ja rasvaa koskee siis suomen väestöä, josta suuri osa syö liikaa rasvaa ja valkoista sokeria. Lähinnä kai keski-ikäiset miehet. Ihmisen elimistö kyllä tarvitsee sekä sokeria että rasvaa, mutta ei liiallisesti ja mielellään mahdollisimman terveellisessä muodossa (eli raakaruokosokeri ja käsittelemätön maito, kasvirasvat).
Onhan se järjelläkin selvää, että ihmisen elimistö on tehty hyväksikäyttämään mahdollisimman käsittelemätöntä ravintoa eikä mitään mistä ensin poistetaan kaikki ja lisätään jotain omatekoista kyhäelmää lisäksi. Viime aikaisissa tutkimuksissa on ollut paljon esillä esim. " terveellisen" rasvattoman dieetin vaikutukset, kuten lisääntynyt todennäköisyys hedelmättömyyteen, paksusuolen syöpään ja alzheimerin tautiin.
Tämä nyt ei ollut ihan vastaus alkuperäiselle, vaan enemmänkin niille jotka ovat maininneet karsineensa ravinnon ravinnostaan.
Eli jos noista kahdesta pitäisi valita, niin laittaisin sen sokeroidun mehukeiton. Mutta mieluummin vaikka marjoja puuron sekaan tai kotitekoista mehukeittoa, jonka sokeripitoisuutta itse voi säädellä... Tai edelleen niitä soseita, nehän on ihan käypää ravintoa. Meillä lapsi söi puuronsa seassa " vauvasoseita" niin kauan kuin puuro ylipäätään teki kauppansa säännöllisesti.