Kuinka herkästi allerginen reagoi?
Poikani (5 kk) allergiatestaukset ovat kesken, mutta luultavasit hän on allerginen ainekin maidolle, munalle, soijalle, viljoille (myös tattari ja hirssi) sekä lihoista ainekin naudalle.
Poika on ollut lähes oireeton kuukauden ajan ja olenkin noudattanut dieettiä tosi kirjaimellisesti ja " vahinkojakaan" ei ole päässyt tapahtumaan. Eilen kuitenkin söin hapankaalia, jonka valmistusaineet olivat kaali ja suola. Syönnin jälkeen aloin lukea pakkausta tarkemmin ja siinä luki, että valmistuksessa on käytetty maitohappobakteeria. Tänään poika on ollut itkuinen ja posket punoittavat. Voisiko tämä johtua maitohappobakteerista?
Muutenkin kiinnostaa, kuinka herkästi lapsenne reagoi eri ruoka-aineisiin? Kuinka pienestä määrästä? Reagoiko esim. vehnäallergikko helposti vehnästä tehtyyn tärkkelyssiirappiin?
Kommentit (4)
Meillä poika on ollut jo jonkin aikaa oireeton, mutta nyt sitten kävi tuollainen " vahinko" . Itse olen myös karsinut omasta ruokavaliosta kaiken, joka vähänkin haiskahtaa viljalle, kuten kaikki tärkkelys, jonka valmistusainetta ei kerrota. Tuntuu vain, että ihmiset ihmettelevät tiukkaa linjaani, mutta siitä en luovu. Kiva kuulla, että on muitakin tiukan linjan ihmisiä.
Kiitos myös vinkistä, että maitoallergisellekin löytyy sopiva maitohappobakteeri. Pitääkin käydä apteekissa ostoksilla.
Kävimme pojan kanssa eilen maitoaltistuksessa. Oireet tulivat jo, kun maitoa siveltiin iholle (punoitti ja vesikelloja), joten allergia taitaa olla hänellä aika " ärhäkkää" laatua.
Terveisin AP
Matami73:
Kävimme pojan kanssa eilen maitoaltistuksessa. Oireet tulivat jo, kun maitoa siveltiin iholle (punoitti ja vesikelloja), joten allergia taitaa olla hänellä aika " ärhäkkää" laatua.
Joo, niin meidänkin poju reagoi maitoon (ja muihinkin allergisoiviin aineisiin, erityisesti munaan, soijaan, kalaan). Kannattaa pyytää varalle joku antihistamiinivalmiste, kuten Atarax tai Zyrtec tms. sillä kun tuo nokkosrokko kutiaa vietävästi, ja jos hän reagoi samalla lailla kuin poikamme, niin silmiin joutuessaan valkuaiset turpoavat... ällön näköistä, mutta antihistamiini laskee turvotuksen suht nopeasti. En nyt muista saako Zyrteciä antaa alle vuoden ikäiselle, me saatiin se vasta n. vuoden vanhana, mutta se on kätevä, sillä nestemäisenä annostetaan tippona joko suuhun tai sitten lusikalle. Ja pullo on pieni joten kulkee mulla aina käsilaukussa mukana.
Meillä poju reagoi nokkosrokolla siihenkin että häneen koskee " likaisilla" käsillä. Yksi pahimiista on (feta)juusto, eli kun juustoon koskee ja sitten koskee poikaan niin kosketuskohta menee heti rokolle :-( Ja esim. " likaiselta" ravintolapöydältä saattaa saada omille sormille ja sitten iholle jotain sopimatonta ja avot - nokkosrokkoa taas. Siksi se Zyrtec kulkee aina mukana ja päiväkodissa on oma pullonsa. Kun ikää tulee lisää niin ei voi valvoa etteikö itse koskisi johonkin sopimattomaan, joten siksi kannattaa pyytää se antihistamiini varalle. Ja vielä itselle kunnon käsipesu tavaksi _aina_ kun itse on valmistanut jotain sellaista joka ei lapselle sovi ja lapselle oma leikkuulauta.
Emme kuitenkaan ole rajoittaneet poikamme elämää sen kummemmin, kylään mennessämme olemme aina alkajaisiksi kertoneet kaikille että hän todellakin reagoi kosketukseen, joten häntä ei saa koskea likaisilla käsillä eikä hänelle saa antaa mitään maistiaisia ilman vanhempien lupaa jne. Yllättävän hyvin on mennyt jopa lastenkutsuilla muille lapsille perille. Nyt (ikää siis 2v8kk) osaa jo itse kysyä saako syödä sitä ja tätä. Vaikka välillä ottaa vähän erivapauksia... ja sitten taas lääkitään jos tarpeen...
meillä pojan allergoiden metsästyksessä meni useampi kuukausi harakoille pojan kananmuna-allergian vuoksi. Poika on ollut syntymästään asti allerginen " kaikelle" . Aluksi uskottiin oireiden syynä olevan vain maidon, mutta ajan mittaan paljastui, että poika on ilmavälitteisesti allerginen kanamunan proteiineille.
Poika saa siis iho-oireet jo siitä, että on samassa tilassa jossa on saman päivän aikana lämmitetty/paistettu jotakin ruokaa jossa on kananmunaa, munajauhetta tms. joka sisältää kananmunaa. Jos huoneilmassa on proteiineja oikein runsaasti ts. muutkin voivat haistaa kananmunan niin alkaa hillitön oksentelu. Mitä seuraisi jos poika söisi munaa sisältävää ruokaa en uskalla vielä edes ajatella.
Useat ruokakokeilut ovat menneetkin mukavasti poskelleen juuri tuon ainaisen munalle ilmanvälityksellä altistumisen vuoksi. Meillä kun kokeillaan jotain uutta ruoka-ainetta ei sitten missään kodin ja kotipihan ulkopuolella käydäkään. Nyt pojan ollessa miltei 1,5vuotias oireet ovat hivenen lievittyneet. On jopa ollut kertaluontoinen kokemus siitä, että munaa sisältävien leivonnaisten lämmittäminen samassa tilassa ei tuonutkaan iho-oirekirjoa päivän päätteeksi.
Jos siis alkaa tuntua, että tiukoista välttämisistä huolimatta oireet eivät katoa voi taustalla olla tällaistakin mukavaa. Toivon kuitenkin, että selviäisitte ilman tätä riemua...sosiaalinen elämä nimittäin kärsii kiitettävästi.
Lopuksi vielä kaikkien allergisten lasten vanhempien rakkain klisee:" onneksi nämä pienten lasten allergiat yleensä jossakin vaiheessa häviävät tai ainakin lievittyvät"
Jaksamisia allergiasuohon.
... mutta... Hapankaalin valmistuksessa (kuten muiden hapantuotteiden) syntyy luonnostaan maitohappobakteeria. Sillä ei ole mitään tekemistä maidon proteiinin kanssa (jolle allergiset ovat allergisia) mutta jos maitohappobakteeri on lisätty hapankaaliin se voi olla " kasvatettu" jossain maitopohjaisessa aineessa jolloin siihen voi reagoida. Esim. jotkut apteekista ostettavat maitohappobakteerit ovat maidottomia toiset eivät. PanAcido on täysin maidoton ja sitä meidän moniallergikko on syönyt jo reilu 2 vuotta. Sen sijaan " maidoton" Gefilus maitohappobakteeri ei käynyt. Joku oli tarkistanut valmistajalta että se on muka tarpeeksi maidoton jotta sitä voi mainostaa maidottomana, mutta silti herkimmät voivat saada oireita... Hapankaalihan kuitenkin pierettää aikuistakin, joten on varmasti mahdollista että itkuisuus on ihan " tavallista hapankaalipieruilua" ;-)
Meidän pojalla todettiin allergiat n. 4kk iässä ja niitä on pikkuhiljaa selvinnyt lisää: maito, muna, soija, kotimaiset viljat, kala sekä joukko hedelmiä ja vihanneksia. Edelleen, vaikka 3v. ikä lähenee niin hän syö vain varmasti sopivia ruokia, n. 20 ruoka-ainetta. Olen itse suosiolla jättänyt antamatta mitään missä olisi sellaista tärkkelystä josta en varmasti tiedä että se sopii, joten en osaa ottaa kantaa siihen asiaan. Aluksi olin tarkka myös kaikkien lisäaineiden kanssa, mutta niitä harvoja eineksiä jotka sopivat perusraaka-aineensa puolesta ovat kyllä sopineet muutenkin, joten ilmeisesti hän ei ole niin herkkä että reagoisi lisäaineisiin.
Haluan kuitenkin kannustaa ja kertoa että allergioiden kanssa oppii hyvin elämään. Tärkeää on että on hyvä hoitava (meillä yksityinen) lasten allergologi sekä tarvittaessa ravintoneuvoja (me olemme pärjänneet ilman). Elämä helpottui meillä suunnattomasti kun saimme pojan täysin oireettomaksi n. vuoden ikäisenä. Mielestäni niukka ruoka-valio on pieni uhraus siihen verrattuna että poika raapii ja raapii itseään eikä nuku kunnolla. Itse siis " joutuu" tekemään ruoat raaka-aineista saakka jotta niissä ei ole turhia tärkkelyksiä jne. mutta ajattele kuinka terveellistä ruokaa se on, kun ei tuputa lapselle joka aterialla lisäaineita tms.
Onneksihan nämä ruoka-allergiat yleensä helpottuvat iän myötä! Tsemppiä!