Miten tehdään suklaakoristeita?
Miten voisin parhaiten tehdä suklaasta köynnöksen, jossa on lehtiä...? Ystävä toivoi kakkuunsa, lupasin tehdä.
Olisiko paras pursottaa tyllalla leivinpaperin päälle (ja paperi siis esim. leikkuulaudalle) ja siirtää sitten jääkaappiin kovettumaan? Kuinka kauan kestää kovettua?
Kommentit (9)
kaikkein raskainta on joutua syömään ne hajonneet koristeet... :-)
että laitoin leivinpaperin leikkuulaudan päälle, siihen pursotin ja sitten hetkeksi pakastimeen. Veitsellä irroitin paperista ja hyvin irtosi!
tein leivinpaperista tötterön ja ihan pienen reijän päähän, toimi kuin kynä ja oli helppoa kirjoittaa ja piirtää..
Jos kyseessä on kermakakku, "spritsaa" eli pursota sulatettu suklaa leivinpaperista tehdystä pussista, jossa on päässä parin millin reikä. Tee se mielellään leivinpaperin päälle tai piirtoheitinkalvon. Jos taas kakku on marsipaanipäällysteinen tai hyydykekakku, voit "spritsata" köynnöksen suoraan kakun päälle. Mutta tässä tapauksessa, harjoittele ensin paperille! Suklaa jähmettyy lähes heti. Ei tarvitse välttämättä viedä koristeita kylmään, jos pidät ne varjossa. Onnea yritykseen! :)
En ole tehnyt, mutta olen kuullut suklaamuoteista. Sula suklaa siis muotteihin. Muotiksi voi ottaa myös pestyn ja myrkyttömän oikean puun lehden.
Köynnöstä saa varmaan helposti juuri kuvaamallasi tavalla.
Joltain kakkuja leipovan nettisivuilta voi löytää vinkkejä.
Kerro sitten miten onnistui..
Jos saat jostain myrkyttömiä pieniä lehtiä (omasta pihasta), esim. mansikan tai viinimarjan lehtiä, niin sivelet niiden alapintaan (jossa lehtiruodit paremmin näkyvissä) suklaata ja nostat jääkaappiin tasaiselle alustalle kovettumaan. Sitten irrotat lehdet varovasti.
Itse olen tehnyt noita viimeksi vuosia sitten, mutta silloin onnistui helposti. Kokeile ensin pieni annos, sulata vaikka yksi pala taloussuklaata mikrossa ja kokeile sillä, niin ei tule iso vahinko, jos lehti ei irtoakaan tms.
Toki kondiittorin ohjeilla pursottamalla saa myös kivaa jälkeä. Itse olen silloin piirtänyt mallin paperille, nostanut leivinpaperin päälle ja pursottanut mallin mukaan. Ihan pelkästään käsivaralta en osaisi. Kovin ohuita suuria kuvioita voi olla vaikea nostaa ehjänä kakun päälle.
Vanha ketju, mutta jos joku googlettaa aiheesta ja tämä ketju pomppaa esiin, niin tässä vinkki: Suklaapalat pakastepussiin ja hanasta kulhoon niin kuumaa vettä kun saat, sitten pakastepussi hetkeksi kuumaan veteen lillumaan, jolloin suklaa sulaa. Sitten vaan pakastepussin kulmaan saksilla pienen pieni reikä ja eikun pursottamaan. Paljon helpompaa kuin leivinpaperitötterön kans räpeltäminen :)
Mitähän tein väärin, kun kakkuun tekemäni suklaakoristeet sulivat samantien huoneenlämmössä kun nostin kakun pois jääkaapista? Ei kyllä ollut mitenkään tavallista kuumempaa keittiössäkään. Tein siis sellaisenkorkeamman suklaareunuksen kakkuun pritsaamalla. Muuten kaikki meni hyvin,mutta suklaakoristeet lötkähtivät alas kakkua vasten eivätkä pysyneet pystyssä kun otin kakun tarjolle.
Vierailija kirjoitti:
Mitähän tein väärin, kun kakkuun tekemäni suklaakoristeet sulivat samantien huoneenlämmössä kun nostin kakun pois jääkaapista? Ei kyllä ollut mitenkään tavallista kuumempaa keittiössäkään. Tein siis sellaisenkorkeamman suklaareunuksen kakkuun pritsaamalla. Muuten kaikki meni hyvin,mutta suklaakoristeet lötkähtivät alas kakkua vasten eivätkä pysyneet pystyssä kun otin kakun tarjolle.
Taisit jättää suklaan temperoimatta. Ts. suklaan kiderakenne oli väärä ja se ei pysynyt pehmentymättä huoneen lämmössä.
No niin, nyt tein ekan erän heti tuon 1. viestin kirjoittamisen jälkeen, ja pnin jääkaappiin leivinpaperin päällä, mutta: onpas muuten älyttömän vaikeaa irrottaa sellaisia pitkiä lehtiköynnöksiä paperista hajottamatta niitä... :((( Meni 4 rikki ja 1 säästyi...täytyy tehdä huomenna uusi satsi...muutenkin oli aika hankalaa, pussin suulla oleva reikä suureni vaikka kuinka hellästi käsittelin pussia. Sitten otin toisen pussin johon laitoin tyllan, mutta alkoi falskata tyllan ja pussin välistä! Voi elämä, kun on nyt vaikeeta... ;)