Takuuvarmoja kasveja mökille

Vierailija

Alamme kunnostaa vanhan mökin pihapiiriä. Paikka on aika hallava joenvarsi Hämeessä, eikä meillä ole hirveästi aikaakaan hoidella sen pihaa, koska meillä on iso piha kaupungissakin.Mutta nätiksi sen silti haluaisin! Mitä sinne uskaltaisi laittaa, mikä menestyisi? Kaikki perinnelajit kiinnostavat erityisesti.Jasmiketta ja juhannusruusua ja sellaista ajattelin.

Kommentit (9)

Vierailija

Hyvä konsti on vierailla naapureissa ja kysyä pistokkaita ja taimia (korvausta vastaan tietenkin) - siten saatte alueelle sopivia ja siellä menestyviä kasveja.Taimitarhastakin toki saa, mutta hinta on kova ja voi olla, että taimet eivät menesty juuri teidän mökkinne kasvuoloissa.Harkitse myös niittyä: on tosi kaunis ja helppohoitoinen. Niittykukkien siemeniä myydään, varo lupiineja.

Vierailija

Silloin ne varmimmin ovat lajikkeita ja kasveja jotka menestyvät juuri sillä alueella parhaiten.

Perinnelajeja kannattaa tosiaan vaalia, ne on hyväksi havaittuja.Perinteisiä perennoja ja kasveja, pensaita/puita on vaikka kuinka.Lainaa tai hommaa kirja:

Antti Riikonen, Suomalainen perennakäsikirjaSen alkusivuilla on tehty ideaesimerkit tuoksupuutarhasta, vanhanajan pihasta jne.

Kirjassa on hyvä kuvat perennoista (tekijä itse on perennaviljelijä mm.)

Siitä saat varmasti hyviä ideoita.Muutenkin tietysti perinteisesti voit miettiä mitä värjeä haluat kukkivan? Koita etsiä kasveja jotka kukkivat hiukan eri aikoihin, jolloin pihassa on kivan näköistä pitkin kesää.Jos ette ole ennen asuneet tämän mökin pihaa, tänä vuonna kannattaa panostaa siihen että katsoo mitä mistänkin nousee ja kirjata ne ylös, sitten voi tarpeen tullen siirtää kasveja paremmille paikoille jne.nimimerkki:Mistä tunnet puutarhurin?Kevättä sormissa, multaa nenänpäässä.Oksanpaloja tukassa :)

Vierailija

sireeni, kuusamat, norjanangervo, mahonia, kirsikka, omena ja vanhanajan pensasruusuja (kymmeniä muitakin on kuin juhannusruusu kuten Mustialanruusu, suviruusu ja kirjoapteekkarinruusu). Perennat ei niinkään halloista piittaa, vaa merkitystä on sillä onko maa savinen (ja varmaan on, kun on joenvarresta kyse?). Istutusten maan laatua kannattaa parantaa lisäämällä turvetta ja hiekkaa ja tekemällä kohopenkit kaikille. Savisella maalla niityn teko on hikistä hommaa.Itselläni on idioottivarmoja kukkijoita mm. vuorikaunokki, särkynyt sydän, kielo, ukonhatut, kultapallo, pioni, jaloasterit (asterille hapan maa, osta rodomultaa), varjolilja, palava rakkaus, valtikkanauhus- ja kallionauhus, narsissit, sinililjat, iirikset, tarharohtoraunioyrtti, ukonkello, sormustinkukka...onhan näitä!

Vierailija

Jos haluat täyttää helppohoitoisella pensaalla jonkin alueen niin pihlaja-angervo on nopea kasvamaan ja leviämään. Kukkii kesäkuussa valkoisin kukin. Toinen helppo on lumimarja, mutta ei siedä seisovaa vettä eikä oikein aurausluntakaan. Syksyllä koristeelliset valkoiset marjat, eivät ole syötäväksi kelpaavia.

Perennoista kallionauhus on helppo ja suurikokoinen, menestyy parhaiten aurinkoisella paikalla. Kukkii elo-syyskuussa.

Vierailija

Kannattaa aina myös miettiä, mitä iskee pihaan, ettei sitten ole riesana jotain lupiinipeltoa tai jättiukonputkimetsää. Pihlaja-angervo ON nopea kasvamaan, mutta voi sitten levitäkin niin maan prk....sti, ja valtaa herkästi alaa ympäristöön istutetuilta kasveilta.Eli vaikka kasvi alussa olisikin "helppohoitoinen", koska leviää ja viihtyy hyvin, se voi olla jatkossa erittäin työläs kasvi juuri sen takia, että se kasvaa ja leviää kuin rikkaruoho.- nimim. huonoja kokemuksia juuri pihlaja-angervosta -

Vierailija

Mökkipitäjän naapurikunnassa pitäisi olla taimitarha, joten sieltä ajattelin hakea taimia. Halvempiakin kuin täällä Hesassa...Siellä on nyt huussin nurkalla tuoksuvattua, joka on kanssa tuollainen riesaleviäjä... Mutta on siellä myös aika paljon tilaa, joten ei se vielä ole haitannut.Ap

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat