Miksi muuten ainoastaan Suomessa koko maapallolla on salmonellavapaata broileria?
Mitä Suomessa tehdään toisin kuin muissa maissa?
Kommentit (11)
ehkä jossain muuallakin. Johtuu todella tiukoista määräyksistä ja niiden valvonnasta.
erityinen "salmonella-ohjelma" jolla salmonella on saatu pysymään kurissa. EU:n myötä oli uhka että sitä pitää lieventää, mutta ilmeisesti se saatiin pitää voimassa. Kaikkia yksityiskohtia en muista mitä siihen liittyy, kun olen asiaa opiskellut jo reilun 10 v. sitten. Yksi oli ainakin erityinen "pöpöcoctail" joka annetaan vastasyntyneille tipuille vastustuskyvyn parantamiseksi. Lisäksi jos jollain broileritilalla havaitaan salmonellatartunta, sen tilan lihaa ei saa laittaa tuoreena myyntiin vaan ohjataan valmisruokateollsiuuteen (kuumennuksessa salmonella kuolee)
että Suomella on EU:lta erikoisvapaus tiukkoihin testauksiin koska täällä ei ole salmonellaa/sitä on niin todella vähän.
on EU:n myöntämä erityisoikeus noudattaa huomattavasti muita maita tiukempaa salmonellavalvontaa. Tosin Ruotsissa tämä ei tarkoita salmonellavapautta, koska siellä lähtötilannekin on ollut huonompi.
Suomeen ei esimerkiksi saa tuoda salmonellan saastuttamia rehueriä. Rehuerät ovat satamissa karanteenissa kunnes tulokset salmonellatesteistä valmistuvat. Tämä on tärkeä tekijä salmonellan torjumisessa.
Broileri- ja kananmunatuotanto on erittäin tarkoin valvottua ja säädeltyä. Tuotantotiloihin ei saa mennä kukaan muu kuin tuottaja itse. Tiloilla noudatetaan tautisulkua. Tuotanto tapahtuu kertatäyttöisenä, eli koko halli tyhjennetään kerralla, desinfioidaan ja sitten uudet linnut sisään. Valvonta jatkuu teurastamon ja jatkojalostuksen osalta yhtä tiukkana.
Salmonellavalvonnassa löydettyjen positiivisten tulosten määrä on promillen luokkaa, ja nekin löydöksen on Suomessa olleet sellaista serotyyppiä, joka ei sairastuta ihmistä.
halpispaskaruokaa ostavan kaupunkilaisdemarin kommentti!
ei kai kukaan raakaa broileria ja kananmunaa syö kuitenkaan, salmonellahan häviää kuumentamalla.
2, tyypillinen ulkomaista
halpispaskaruokaa ostavan kaupunkilaisdemarin kommentti!
mitä paskaa sullekin tuotetaan jos salmonellat ei haittaa. Harmi että kaikki kuluttajat eivät näköjään arvosta Suomen hyvää tilannetta salmonellan suhteen. Esim. Tanskassa on tänä vuonna sairastunut useita ihmisiä salmonella sianlihasta
kun sen pekonin seurana voi saada vaikka paskabakteerin vesijohtovedestä...
että ihan turha nyt alkaa maalaamaan kuvaa mistään täydellisen hygienisesta maailmankolkasta. ihan yhtälailla olen asunut ulkomaillakin vuosia ja oikein hyvää paikallista ruokaakin syönyt saamatta mitään vakavaa tautia.
mitä paskaa sullekin tuotetaan jos salmonellat ei haittaa. Harmi että kaikki kuluttajat eivät näköjään arvosta Suomen hyvää tilannetta salmonellan suhteen. Esim. Tanskassa on tänä vuonna sairastunut useita ihmisiä salmonella sianlihasta
Onneksi Suomessa salmonellan saamisen vaara raa'asta
kananmunasta on todella pieni, joten kylmistäkin jälkiruuista
voi nauttia huoletta.
Suomessa tosin kanaloita ja lihajalostamoita valvotaan tarkasti ja näytteitä otetaan todella tiuhaan ja toimet on rajut, jos salmonellaan havaitaan. Mutta kyllä Suomessakin voi salmonella kanaa tai munia markkinoille päästä. Ei jokaista broileria ja munaa kuitenkaan tutkita.