Voi juma!!! Mä tein itse jugurttia ja olikin helppo homma.
Tästä lähtien meillä syödään jugurttilitra maitolitran hinnalla.
Kommentit (52)
Onneks tää ainut tyhmä nyt viisastu! Kiitos siitä!!
Tein itse niin, että ensin kiehautin litran punaista maitoa, jäähdytin sen kannen alla noin 40 asteiseksi, vatkasin puoli purkkia (ehkä liikaa, mutta kun olin ensikertalainen) bulgarian jugurttia sekaan, kaadoin ruokatermokseen, joka piti massan lämpimänä yön yli, aamulla termari jääkaappiin ja nyt aukaisin ja oli ihan kuin bulgariaa.
Oleellista on, että massaa täytyy pitää lämpöisenä aika pitkään, mutta jugurtinsiementä ei saa laittaa liian kuumaan, ettei se kuole.
Kakkoselle, maito pitää ensin kuumentaa kiehumispisteeseen, sitten jäähdyttää huoneenlämpöiseksi ja lisätä siihen maustamatonta jugurttia. SItten annetaan (lämpimässä paikassa) valmistua.
ei se kauhean paljon halvemmaksi sitten tule.
Meillä käytetään luomumaitoa. Se maksaa lähimarketissamme 1,25 Euroa litra. Mutta toisaalta, luomujogurttihan maksaa...
Joo taidan minäkin kokeilla. Pidetäänkö sitä lämpimässä vai kylmässä tekeytymässä?
Siis ihanko se sillä valmistuu kun läntätään se ruokalusikallinen sitä maitoon? Hups!
Ja lohdutukseksi, en olis enää itsekkään muistanut miten sitä tehdään. Viili vielä olis jotenkin mennytkin, kun sitä ei tarvi laittaa mihinkään termariinkaan.
Ruokatermos on hyvä, moni laittaa kattilan sinne kuuluisaan aromipesään, miksei myös styroksinen kylmälaukku käy. Massallahan on lämpöä, joka on peräisin kuumennusvaiheesta.
Täytyy myös muistaa, että jugurtista tulee siemenensä makuista. Meillä kun kelpaa vain bulgarian jugurtti, niin siinä ainakin säästää ja samaten ei tule muovijätettä ja maitotölkit meidän taloyhtiössä kerätään.
ap
1 litra punaista maitoa, 1dl turkkilaista jugurttia (sitä " partaäijää" ) ja 1 dl maitojauhetta. Lämmitettyyn maitoon lisätään nuo muut, ja laitetaan uuniin joka on esilämmitetty 50 asteeseen. Sammutetaan uuni ja annetaan seoksen olla siellä yön yli. Valmista!
Laitat kuppiin maitoa ja sekoitat joukkoon pikkasen viiliä. Annat olla huoneenlämmössä esim yön yli ja siinä on sulla valmis viili.
kauan, että maito ehtii muuten happanemaan. Ja viili siis ihan samoin, juureksi sitä viiliä. Mitä enemmän juurta laittaa, sen nopeammin valmis ja lämpö nopeuttaa prosessia. Liika lämpö tappaa bakteerikannat.
t. 2
Kaupankin hapanmaitotuotteet säilyvät jopa kuukausia päiväyksensä jälkeen. Meillä on ihan vitsi, että viimeiset joulusmetanat syödään vasta pääsiäispashassa.
Eikö riitä, että lämmittää vain 40 asteiseksi ja lisää " siemenen" + antaa hautua?
Vissiin olen aivan aivoton- eipä ole kukaan ikinä neuvonut.
Viiliin ei tarvitse edes lämmittää. Ottaa vain jääkaapista mitä tahansa maitoa, itse teen rasvattomaan hyla-maitoon, kaataa kulhoon viiliä sekaan ja yön yli pöydälle, aamulla jääkaappiin.
Jugurtin teen kattilassa, lämmitän vähän käden lämpö' kuumemmaksi maidon ja laitan 50 asteeseen lämmitettyyn uuniin, sammutan uunin ja jätän sinne yöksi.
Myös laktoositon rasvaton maito käy.
Jugurttistä ei tule yhtään halvempaa kuin kaupasta ostettu, jos käyttää hyla- tai laktoositonta maitoa. Mutta viiliä kannattaa jo tehdä itse.
voiko siemenenä käyttää maustamatonta muuta tavallista jugurttia ei siis bulgariaa?
ja missä sen vois pitää tekeytymässä jos ei ole termosta tai aromipesää?
vinkkejä?
olen koulutuksen saanut elintarvikealan ammattilainen, enkä myöskään tiennyt miten jugurttia tehdään....
mita on punainen maito? Varjataanko Suomessa maito?
litra maitoa, ja puoli purkki bulgarian jogurttia maksaa yhteensä jo perus- jogun verran n. 1e.
siihen lisäksi sokerit ja marjat/ hedelmät, lisäksi sähkö, keitettäessä, astianpesukoneessa pesu, veden kulutus--- kalliimmaksi tulee!
vaivasta puhumattakaan.
ja-- bakteerien kasvu on valtava riski itse tehdessä.
syön maustamattoman jukurtin sellaisenaan, ja kaupassa se maksaa n. 2 euroa/1kg joten kokeilen kyllä tuota itse tehtyä. Jos on hyvää/parempaa kuin kaupan niin tulen tekemään jatkossakin. En usko että kovin paljoa rahaa kuluu noihin lämmityksiin ja pesuihin yms.
Vierailija:
litra maitoa, ja puoli purkki bulgarian jogurttia maksaa yhteensä jo perus- jogun verran n. 1e.siihen lisäksi sokerit ja marjat/ hedelmät, lisäksi sähkö, keitettäessä, astianpesukoneessa pesu, veden kulutus--- kalliimmaksi tulee!
vaivasta puhumattakaan.
ja-- bakteerien kasvu on valtava riski itse tehdessä.
Jos jogurttia tehdään laittamalla sitä ruokalusikallinen litraan, niin eikös tuo sitten ole juuri se kysytty ohje? Ei kai 2 olisi kysynyt, jos olisi tiennyt.