Myös suomalaisista pakastemarjoista voi saada noron
Toki täällä käytetään puhdasta vettä kasteluun mutta poimijan kädet voivat silti olla likaiset. Tästä Ruokaviraston artikkelin taulukosta näkeekin että viime vuosina taudin takana on monesti ollut suomalainen pakastemarja: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/turvall…
Kommentit (35)
Vierailija kirjoitti:
Ei voi jos itse on terveenä ne poiminut
Se on toki paras tapa suorittaa homma koska sitten tietää täysin miten kyseisiä marjoja on käsitelty
Eikö sitten tuoreista kotimaisista marjoistakin voi saada noroviruksen ?
Toreilla myydään paljon ulkomaalaista marjaa suomalaisena. Monet torikauppiaat käyvät ostamassa marjansa Ruotsista, jonne tuodaan marjoja Itä ja Keski-Euroopasta.
Vierailija kirjoitti:
Eikö sitten tuoreista kotimaisista marjoistakin voi saada noroviruksen ?
Voi toki niistäkin saada ja se onkin melko yleistä
Vierailija kirjoitti:
Ei voi jos itse on terveenä ne poiminut
Sitten olen mummo.
eli 3 kertaa 22 vuodessa (laskin vain pakastemearjat, en tuoreita enkä leivonnaisia).
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Eikö sitten tuoreista kotimaisista marjoistakin voi saada noroviruksen ?
Voi toki niistäkin saada ja se onkin melko yleistä
Melko yleistä on vale.
Mites minä sen sain, vaikka en ole syönyt suomalaisia pakastemarjoja? En muuten olisi norossa edes lähtenyt marjojja poimimaan. Oli sen verran työntäyteinen ajanjakso juosta sohvan ja vessan väliä. ;D Plus siihen päälle vielä toipumisaika, kun hanat oli auki ylä- ja alapäästä. Huhhuijjakkaa!
Marjoja poimivat ihmiset Suomessa eivät aina saa asiallista vessaa ja käsienpesemisen mahdollisuutta. Voi olla vain ulkovessa ja ruosteinen vati, ja kulahtanut pyyhe jota kaikki käyttävät.
Vierailija kirjoitti:
eli 3 kertaa 22 vuodessa (laskin vain pakastemearjat, en tuoreita enkä leivonnaisia).
20132014. MISTÄ sen 22vuotta sait?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
eli 3 kertaa 22 vuodessa (laskin vain pakastemearjat, en tuoreita enkä leivonnaisia).
20132014. MISTÄ sen 22vuotta sait?
Taulukko alka vuodesta 2000 ja päättyy vuoteen 2022
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
eli 3 kertaa 22 vuodessa (laskin vain pakastemearjat, en tuoreita enkä leivonnaisia).
20132014. MISTÄ sen 22vuotta sait?
tuo 2013-2014 on mainittu vain tässä lausessa:
"Lisäksi Hepatiitti A-viruksen epäillään aiheuttaneen muutamia epidemioita pakastemarjojen välityksellä vuosina 20132014."
Kappaleessa puhutaan ulkomaisten marjojen kuumennuskehoituksesta, joten tuo a-hepatiitti liittynee niihin ulkomaisiin marjoihin.
Taulukosta laskin ne norovirustapaukset, joissa oli mainittu kotimainen pakastemarja, niitä oli 2000 - 2022 välillä 3.
Sama aloitus taas. Ikävä jos tulee mutta silti syön joka päivä suomalaisia puolukoita.
Olen aina kerännyt ja pakastanut marjat ihan itte. Nyt nivelet vastustelee joten voin kerätä vain pihan marjapuskista kun voin seisoa tai istua penkillä. Onneksi lapsenlapset kerää mummulle metsämarjat ja sienet.
Vierailija kirjoitti:
eli 3 kertaa 22 vuodessa (laskin vain pakastemearjat, en tuoreita enkä leivonnaisia).
Vuonna 2010 oli 1 epidemia, 2011 1 mutta siinä oli epävarmuutta joten ei huomioda sitä, 2017 oli 1 epidemia, 2019 oli 3 ja 2020 oli 1. Eli siis 5 tapausta on ollut jos ei lasketa itse poimuttuja tai tuoreita.
Mustikan ja puolukan poimijat käyttää poimuria.
Viimevuosina monesti = yksi tapaus 2010 ja 2017 ja niiden lisäksi heti perään vielä 2020.
No, kaikki on toki suhteellista.
Mistäs Tampereen 500 ihmisen noro tuli? Tuskin suomalaisista marjoista.
Vierailija kirjoitti:
Viimevuosina monesti = yksi tapaus 2010 ja 2017 ja niiden lisäksi heti perään vielä 2020.
No, kaikki on toki suhteellista.
2019 oli 3 epidemiaa ja noi on epidemioiden lukumäärä, ei sairastuneiden. Muutenkin hyvin vähän tapauksia jos 49 epidemiaa 22 vuoden aikana joista 8 aiheutunut suomalaisista.
Ei voi jos itse on terveenä ne poiminut