Kuinka arvokkaita ruokakasseja leipäjonoissa jaetaan?
Onko leipäjonoissa jaettavien ruokakassien arvosta tehty mitään tutkimuksia tai muita luotettavia arvioita? Olisi mielenkiintoista tietää, millaisille "palkoille" jonoissa seisojat pääsee, jos katsotaan
a) kassin sisältämien ruokien normaalia myyntihintaa tavallisessa ruokakaupassa
b) halvinta vaihtoehtoa, jonka köyhä ostaisi omilla rahoillaan kaupasta (esim. kalliin erikoisleivän sijasta joko halvinta mahdollista reissumiestä tai kaurahiutaleita)
Kommentit (63)
Moni ei pysty sitä b-vaihtoehtoasi toteuttamaan jos vuokran omavastuu ja lääkkeiden omavastuu (ennen maksukattoa) vievät ison osan pienestä eläkkeestä tai työmarkkinatuesta.
Harva siellä huvikseen tunteja jonottaa kun tietää että tarjolla on pääasiassa sekundaa. Se on tiukassa tilanteessa ainoa kunniallinen tapa saada ruokaa, jos siis ei ole valmis varastamaan nälkäänsä.
Ruokajono on ilmastoteko, vähentää hävikkiä.
Mutta ei tosiaan ole tullu mieleen paljonko ne jonottavat tienaa sillä. Enemmän kuin minä?
Nyt iski kateus
Laskin joskus ennen koronaa, että kotikaupungissani tulee suunnilleen yhtä kannattavaksi käydä leipäjonossa kuin mennä 4 tunnin työkeikalle 10,50 €/h palkalla, josta vähennetään verot ja maksetaan 2 bussilippua. Mutta se oli silloin se. Nykyään jaettavan ruuan määrä on vähentynyt reilusti ja jonottajia on ainakin tuplasti enemmän.
Vierailija kirjoitti:
Niiden kassien arvo on useimmiten 0€ koska ne ovat hävikkiä.
Toisin sanoen päiväys on jo mennyt eikä niitä voi enää edes sentillä myydä kaupan alehyllyllä.
Järkevämpäähän ne on jakaa halukkaille kuin heittää jätepuristimeen? Päiväysvanha tuote voi edelleen olla syömäkelpoinen jos puhutaan muutamasta päivästä.
Naurettavaa ajatella, että hävikkiruoka olisi arvotonta. Jos ravintolassa myydään vaikka lounasta kympillä, myytävä ruoka ei muutu arvottomaksi sillä sekunnilla kun ravintola suljetaan. Jos ravintola myy päivän päätteeksi ylijääneitä hävikkiannoksia take away -bokseissa hintaan 2 €/kpl, ostajat ei ole tyhmiä vaan tekee todennäköisesti hyvän diilin. Miksi se tekisi hävikkiruuasta arvotonta, jos tällaisia ruoka-annoksia annetaan ilmaiseksi ruoka-apuun?
Omalla työllään voi muuttaa aika arvokkaaksi ateriaksi ne raaka-aineet
toki huono kokki pilaa ne
ja jollekin on arvokasta säästää kymppi kaksi viikossa ja siten käyttää 40-80 euroa kuussa muuhun. Omia valintoja. Ilmaista ei ole
Vierailija kirjoitti:
Niiden kassien arvo on useimmiten 0€ koska ne ovat hävikkiä.
Toisin sanoen päiväys on jo mennyt eikä niitä voi enää edes sentillä myydä kaupan alehyllyllä.
Järkevämpäähän ne on jakaa halukkaille kuin heittää jätepuristimeen? Päiväysvanha tuote voi edelleen olla syömäkelpoinen jos puhutaan muutamasta päivästä.
Parasta ennen -päiväyksen ohittaneita ruokia saa myydä vapaasti vaikka täydellä hinnalla niin kauan kuin ne on hyviä.
Vierailija kirjoitti:
Niiden kassien arvo on useimmiten 0€ koska ne ovat hävikkiä.
Toisin sanoen päiväys on jo mennyt eikä niitä voi enää edes sentillä myydä kaupan alehyllyllä.
Järkevämpäähän ne on jakaa halukkaille kuin heittää jätepuristimeen? Päiväysvanha tuote voi edelleen olla syömäkelpoinen jos puhutaan muutamasta päivästä.
Et taida tietää leipäjonon ruuista mitään. Ainakaan täällä päin ei jaeta yhtään viimeisen käyttöpäivän ohittaneita tuotteita, ellei niitä ole pakastettu ajoissa, jolloin ne on edelleen täysin turvallisia. Lisäksi osa jaettavasta ruuasta on täysin tuoretta, mm. kinkkujen päätysiivut ja "väärän" kokoiset kinkunpalat, joita ei laiteta kinkkupaketteihin myyntiin (näitä jaetaan joka viikko), ja "gluteenittomien" kaurahiuteleiden koe-erät jotka saattaa sisältää gluteenia (näitä jaetaan silloin tällöin). Joskus kasseihin myös ostetaan ruokaa kaupasta lahjoituksina saaduilla rahoilla, koska kyse on ensisijaisesti vähävaraisten auttamisesta eikä niinkään halusta dumpata ylijääneet ruuat johonkin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Niiden kassien arvo on useimmiten 0€ koska ne ovat hävikkiä.
Toisin sanoen päiväys on jo mennyt eikä niitä voi enää edes sentillä myydä kaupan alehyllyllä.
Järkevämpäähän ne on jakaa halukkaille kuin heittää jätepuristimeen? Päiväysvanha tuote voi edelleen olla syömäkelpoinen jos puhutaan muutamasta päivästä.
Et taida tietää leipäjonon ruuista mitään. Ainakaan täällä päin ei jaeta yhtään viimeisen käyttöpäivän ohittaneita tuotteita, ellei niitä ole pakastettu ajoissa, jolloin ne on edelleen täysin turvallisia. Lisäksi osa jaettavasta ruuasta on täysin tuoretta, mm. kinkkujen päätysiivut ja "väärän" kokoiset kinkunpalat, joita ei laiteta kinkkupaketteihin myyntiin (näitä jaetaan joka viikko), ja "gluteenittomien" kaurahiuteleiden koe-erät jotka saattaa sisältää gluteenia (näitä jaetaan silloin tällöin). Joskus kasseihin myös o
Itse olen jonottanut kymmeniä, jollen satoja kertoja elämäni aikana ja kyllä ainakin täällä kaikki ruoka mitä sinne tuli, oli päiväyksensä menettäneitä ruokia lähikaupoista.
No esim. Hurstilla sain viimeksi yhden leivän, halvimman lenkkimakkaran, minipurkin tonnikalaa, 0,4 litran vesipullon ja muutaman tomaatin. Ei siinä kovin korkeille tuntitienesteille pääse, mutta eihän se ole sitä vartenkaan. Olen kuitenkin kiitollinen.
Parhaissa kasseissa on laatukonjakkeja ja sisäfilettä, mutta ne on varattu jonottajien eliitille.
Vierailija kirjoitti:
Niiden kassien arvo on useimmiten 0€ koska ne ovat hävikkiä.
Toisin sanoen päiväys on jo mennyt eikä niitä voi enää edes sentillä myydä kaupan alehyllyllä.
Järkevämpäähän ne on jakaa halukkaille kuin heittää jätepuristimeen? Päiväysvanha tuote voi edelleen olla syömäkelpoinen jos puhutaan muutamasta päivästä.
Unohda se hinta mitä ruokakassi on maksanut jakajalle, AP ei kysynyt sitä, vaan pitää laskea se hinta mitä jonottaja säästää jos ostaisi samat tuotteet normaalihinnalla kaupasta.
Mitä luulet? Päiväys on mennyt ja osan joutuu heittää pois. Ei ole lihatuotteita. On leipää, maitotuote, kasviksia ja vegetuotteita.Tuotteita on n. 8-10 kpl.
Tuli tuosta konjakki- ja sisäfile vitsistä mieleen että onko siellä ruokajonossa tarjolla joskus sisäfilettä? Jos ei niin mihin ne katoavat koska eihän ne kaikki kaupassa aina mene kaupaksi vaan hävikkiä tulee taatusti.
Ehdottomasti kannattaa ottaa lopputili ja ryhtyä ammattijonottajaksi.
Sain kerran vahingossa sisällä piireissä olevalle tarkoitetun kassin ja voin sanoa, että erosi merkittävästi. Oli luomua, karitsaa, lohta, mätiä yms ja vielä luomukahvipapuja Andien länsirinteeltä. Olisi Karpon Hannulle edelleen töitä...
Vierailija kirjoitti:
Tuli tuosta konjakki- ja sisäfile vitsistä mieleen että onko siellä ruokajonossa tarjolla joskus sisäfilettä? Jos ei niin mihin ne katoavat koska eihän ne kaikki kaupassa aina mene kaupaksi vaan hävikkiä tulee taatusti.
Varmasti menee kaupaksi alennuksella. Sisäfile on suosittua lihaa, kun se on helppo valmistaa, eikä sitä saa pilalle oikein millään. Ei erityisen ravintopitoista, mutta helppo syödä.
Mitä nyt viimeksi kävin, jonotin melkein tunnin, ja kassissa oli omenoita, lanttua, mätsääntynyttä salaattia, fenkolia, kääretorttu, pullapitko, ruisleipää, kuivapastapussi. Paikalla ei kylmäsäilytystä. Jako kerran viikossa ja nykyään suurin osa on ulkkiksia. Ennen oli kaikki kantaväestöä, nopea muutos. Eli jonottajien määrä tuplaantunut.
Niiden kassien arvo on useimmiten 0€ koska ne ovat hävikkiä.
Toisin sanoen päiväys on jo mennyt eikä niitä voi enää edes sentillä myydä kaupan alehyllyllä.
Järkevämpäähän ne on jakaa halukkaille kuin heittää jätepuristimeen? Päiväysvanha tuote voi edelleen olla syömäkelpoinen jos puhutaan muutamasta päivästä.