Laihtumisen fysiikka.
Tarviiko syödä rasvoja jos haluaa laihtua? Itellä keskikropassa ylimääräistä ja tää kitudieetti ei oo kauheasti pienentänyt rasva%. Mitä tehdä?
Kommentit (14)
Rule number one: älä liho. Jokainen läski on aina lähempänä läskinä olemista kuin laihaa versiota. Siksi ei saisi päästää itseään lihomaan. Kroppa muistaa läskisolut ja saa täytettyä ne hyvin nopeasti.
Huikeita asiantuntijoita täällä. Ihailen...Varmasti vähintään Professoreja.
Yritä välttää isoja verensokerin nousuja. Niiden seurauksena insuliinit nousevat ja insuliini tekee rasvanpoltosta mahdotonta. Täytä energiatarpeesi pääosin kuitupitoisilla kasviksilla, proteiinilla ja rasvalla, hiilareita vähemmän ja sokereita niin vähän kuin mahdollista. Huom. hedelmät ovat käytännössä sokeria, jälkiruoaksi ok mutta ei sellaisenaan välipaloiksi, jos haluat pitää insuliinit matalina. Kuitu, proteiini ja rasvat antavat kylläisyyden tunteen, eikä niiden syömistä seuraa verensokerin ja insuliinin nousu, joten aterian jälkeistä väsyä ja parin tunnin päästä tulevaa kiljuvaa nälkää ei pitäisi tulla samassa mittakaavassa kuin kovin hiilaripitoisella ruokavaliolla. Ketolla ei siis kuitenkaan tarvitse olla, aterioilla voi olla mukana perunaa, riisiä tai pastaa (ym), kunhan ne eivät ole pääosassa. Jos englanti sujuu niin googlaa Jessie Inchauspe (glucose goddess instagramissa).
Rasva ei ole vihollinen eikä kukaan kestä kitudieettiä (eli nälkää) kovin pitkään.
Syökää normaalisti ja liikkukaa jonkun verran.
Ruoan rasva ja kehon rasva ei oikeastaan ole mitenkään kytköksissä toisiinsa. Ruoansulatus pilkkoo rasvan eikä keho käytä sitä ikinä sellaisenaan energianlähteenä.
Rasva ainoastaan on hyvin energiapitoista ruokaa ja sen vuoksi sitä kannattaa syödä harkiten. Se on myös välttämätön ravintoaine elimistölle. Kokonaan ei saa missään tapauksessa jättää rasvaa pois ruokavaliosta!
Hipi hopi kirjastoon ja sieltä pari hyvää kirjaa aiheesta kainaloon. Saat parempaa tietoa kuin täältä ikinä!
Vierailija kirjoitti:
Ruoan rasva ja kehon rasva ei oikeastaan ole mitenkään kytköksissä toisiinsa. Ruoansulatus pilkkoo rasvan eikä keho käytä sitä ikinä sellaisenaan energianlähteenä.
Rasva ainoastaan on hyvin energiapitoista ruokaa ja sen vuoksi sitä kannattaa syödä harkiten. Se on myös välttämätön ravintoaine elimistölle. Kokonaan ei saa missään tapauksessa jättää rasvaa pois ruokavaliosta!
Ei millään tavalla kytköksissä? Muuten vain varastoituu helpoiten. Mutta kukin luulee niinkuin luulee.
Kyllä tarvitsee mutta sellaisia rasvoja, mitkä pitävät ns. verisuonet vetreinä eikä koveta niitä.
Tyydyttynyt rasva=kova rasva=huono rasva.
Tyydyttymätön rasva=pehmeä rasva=hyvä rasva.
Pidä huonot rasvat minimissä, vedä hyvää rasvaa tarpeeksi päivittäin.
Valkoinen sokeri tuottaa paljon rasvaa kehoon.
Pelkällä "kuitudieetillä" ei laihdu, eikä laihtumista voi kohdentaa tiettyyn osaan kehossa. Juotko tarpeeksi 1-3 litraa päivittäin?
Et voi laihtua ellet kuluta enemmän mitä syöt, mutta syödä kannattaa hyvin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ruoan rasva ja kehon rasva ei oikeastaan ole mitenkään kytköksissä toisiinsa. Ruoansulatus pilkkoo rasvan eikä keho käytä sitä ikinä sellaisenaan energianlähteenä.
Rasva ainoastaan on hyvin energiapitoista ruokaa ja sen vuoksi sitä kannattaa syödä harkiten. Se on myös välttämätön ravintoaine elimistölle. Kokonaan ei saa missään tapauksessa jättää rasvaa pois ruokavaliosta!
Ei millään tavalla kytköksissä? Muuten vain varastoituu helpoiten. Mutta kukin luulee niinkuin luulee.
Ei varastoidu yhtään sen helpommin. Ruoan rasva ei kulkeudu mitään "oikotietä" pitkin mahamakkaroihin. Se pilkkoutuu ensin ihan samalla tavalla yksinkertaiseen muotoon kuten hiilihydraatit ja proteiinit. Siinä pisteessä aineenvaihduntaa ei enää ole merkitystä mistä se energia kehoon tuli.
Liikuntaa lisättävä paljon. Pitkäkestoista matalasykkeistä liikuntaa, n. 10h viikossa ainakin. Lisäksi työmatkat kuljettava jatkossa pyörällä tai jalan, näin tulee joka päivään arkiliikuntaa. Portaat hissin sijaan jne.
Ruokavalio suositusten mukainen. Suurin osa kaloreista tulee silloin hiilihydraateista. Tuhti aamupuuro on hyvä aamun aloitus, joukkoon myös proteiinia.
Maailman terveimmät ja pitkäikäisimmät ihmiset ovat aina syöneet pääasiassa runsashiilihydraattista ruokaa ollen samalla varsin laihoja.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ruoan rasva ja kehon rasva ei oikeastaan ole mitenkään kytköksissä toisiinsa. Ruoansulatus pilkkoo rasvan eikä keho käytä sitä ikinä sellaisenaan energianlähteenä.
Rasva ainoastaan on hyvin energiapitoista ruokaa ja sen vuoksi sitä kannattaa syödä harkiten. Se on myös välttämätön ravintoaine elimistölle. Kokonaan ei saa missään tapauksessa jättää rasvaa pois ruokavaliosta!
Ei millään tavalla kytköksissä? Muuten vain varastoituu helpoiten. Mutta kukin luulee niinkuin luulee.
Ei varastoidu yhtään sen helpommin. Ruoan rasva ei kulkeudu mitään "oikotietä" pitkin mahamakkaroihin. Se pilkkoutuu ensin ihan samalla tavalla yksinkertaiseen muotoon kuten hiilihydraatit ja proteiinit. Siinä pisteessä aineenvaihduntaa ei enää ole merkitystä mistä se energia kehoon tuli.
Olet väärässä.
Rasva on tehokkain tapa säilöä energiaa elimistössä. Lipidipisaroiden triglyseridit sisältävätkin painoonsa nähden suuren määrän energiaa, jonka vapauttamiseen tarvitaan soluliman lipolyyttisten entsyymien toimintaa. Näistä entsyymeistä tärkeimmät ovat rasvakudoksen triglyseridilipaasi (adipose triglyceride lipase, ATGL) ja hormoniherkkä lipaasi (hormone sensitive lipase, HSL), joiden toimintaa periliipinit säätelevät.
Rasvasoluissa esimerkiksi perilipiini 1 -proteiini "istuu" tavallisesti lipidipisaran pinnalla ja sitoo ATGL:n tehokasta aktivoijaa, CGI-58-proteiinia. Lipaaseista HSL on tavallisesti solulimassa, kun taas ATGL on lipidipisaran pinnalla, mutta lepotilassa sen lipolyyttinen aktiivisuus on vähäistä. Eliötasolla energiantarpeesta kertova katekoliamiinistimulaatio aktivoi proteiinikinaasi A:ta (PKA), joka vuorostaan fosforyloi hanakasti perilipiini 1:tä. Fosforyloitunut perilipiini vapauttaa CGI-58:n otteestaan aktivoimaan ATGL:ää pilkkomaan rasvaa. Lisäksi fosforyloitunut perilipiini sitoo solulimasta HSL:ää, joka näin kiinnittyy lipidipisaran pinnalle rasvaa pilkkomaan. Tästä tehokkaasta triglyseridien pilkkoutumisesta vapautuneet rasvahapot voivat edelleen hydrolysoitua mitokondrioissa adenosiinitrifosfaatin (ATP) tuotantoa varten tai ne voidaan käyttää uuteen kalvo- tai varastorasvasynteesiin
"Olet väärässä.
Rasva on tehokkain tapa säilöä energiaa elimistössä. Lipidipisaroiden triglyseridit sisältävätkin painoonsa nähden suuren määrän energiaa, jonka vapauttamiseen tarvitaan soluliman lipolyyttisten entsyymien toimintaa. Näistä entsyymeistä tärkeimmät ovat rasvakudoksen triglyseridilipaasi (adipose triglyceride lipase, ATGL) ja hormoniherkkä lipaasi (hormone sensitive lipase, HSL), joiden toimintaa periliipinit säätelevät.
Rasvasoluissa esimerkiksi perilipiini 1 -proteiini "istuu" tavallisesti lipidipisaran pinnalla ja sitoo ATGL:n tehokasta aktivoijaa, CGI-58-proteiinia. Lipaaseista HSL on tavallisesti solulimassa, kun taas ATGL on lipidipisaran pinnalla, mutta lepotilassa sen lipolyyttinen aktiivisuus on vähäistä. Eliötasolla energiantarpeesta kertova katekoliamiinistimulaatio aktivoi proteiinikinaasi A:ta (PKA), joka vuorostaan fosforyloi hanakasti perilipiini 1:tä. Fosforyloitunut perilipiini vapauttaa CGI-58:n otteestaan aktivoimaan ATGL:ää pilkkomaan rasvaa. Lisäksi fosforyloitunut perilipiini sitoo solulimasta HSL:ää, joka näin kiinnittyy lipidipisaran pinnalle rasvaa pilkkomaan. Tästä tehokkaasta triglyseridien pilkkoutumisesta vapautuneet rasvahapot voivat edelleen hydrolysoitua mitokondrioissa adenosiinitrifosfaatin (ATP) tuotantoa varten tai ne voidaan käyttää uuteen kalvo- tai varastorasvasynteesiin"
Kopsasit tekstin suoraan duodecimista "Kuinka solut varastoivat rasvaa?".
Olisit voinut laittaa sen lähteeksi, eikä antaa ymmärtää että ymmärtäisit tuosta jotain itse. Hyvä ettei tekoälyn tekemältä.
Keho tarvitsee myös rasvaa. Jos se ei saa sitä ravinnosta, se pitää kaikin keinoin kiinni siitä rasvasta mitä kehossa on. Rasvaa pitäisi saada noin gramma per (rasvaton) painokilo.