Ruisleipää keittohin ja patoihin!
Tein eilen lihapataa karjalanpaistilihoista. Ruskistin lihat ja sipulit, mauston perinteisesti ja haudutin tunnin ja lisäsin sekaan potut ja keittojuureksia.
Ja lisäsin muutaman palan ruisleipää sekaan suurukseksi. Aika hyvä tuli.
Oletteko kokeilleet?
Kommentit (6)
Juu, on hyvä perinteisissä lihakeitoissa ja padoissa. Tulee tosi maukas liemi etenkin rasvaisiin possupatoihin, eikä tarvitse maustaa kuin suolalla ja pippurilla.
Olen tehnyt rantakalaa ruisleivällä. Maailman helpoin resepti: Siivottuja muikkuja kattilaan ja muutama sipuli siivuina. Reilusti voita. Pippuria ja suolaa. Vettä. Ruisleipäsiivuja päälle. Hauduta niin pitkään kun on tarvis.
On muuten hyvää. Oli rannalla tai ei.
60-luvulla syötiin yksi talvi tuota kun pakkanen vei perunasadon. Orrella kuivattua leipää oli.
Tämmöinen resepti löytyi netistä:
Leipäressu keskisuomalaiseen tapaan
300 g possun lihaa, suikaletta tms.
600 g ruisleipää (siis kaksinkertainen määrä lihaan verrattuna)
n. 50 g voita
suolaa
ripaus pippuria
Ruskista possunliha pienessä määrässä voita ja hauduta kypsäksi puolisen tuntia. Tällä välin leikkaa ruisleipä kuutioiksi.
Kun liha on pehmeää ja kypsää, lisää mausteet ja voi. Lisää lämpöä ja anna voin sulaa. Heitä ruisleipäkuutiot pannulle ja sekoita ahkerasti. Ruisleipien pitäisi paahtua ja saada rapeaa pintaa. Jos tuntuu, että seos kuivahtaa, lisää tilkka vettä.
Juu olen. On varsinkin talvella keitoissa hyvää nuo ruisleivän palat.