Leivinuunin omistajia paikalla??
Nyt vinkkejä kehiin mitä ruokia uunissa kannattaa valmistaa? Mitä te teette, leivonnaisia ja kunnon ruokia?
Terv. elämänsä ensimäistä kertaa leivinuunin omistajaksi päässyt :)
Kommentit (11)
Siis mitä kannattaa tehdä nimenomaan hyödyntäen leivinuunia :)
Meillä usein tehdään esim. riisi- ohra- ja hedelmäpuuroja niin että laitetaan illalla lämpöiseen uuniin ja annetaan hautua aamuun. Aivan herkkuja.
Laitan usein makaronilaatikon tai vastaavaa laatikkoruokaa hautumaan myös yön ylitse. Kun uuni on kuumimmillaan, paistan leipää/pullaa tms ja sitten tälläisiä pidemmän ajan ottavia ruokia perään. Tulee muuten laatikkoruoista vaan niin paljon herkullisempia kun hauduttaa pitkään. Hernekeitto onnistuu myös yönyli hauduttaen hyvin. Tehdään myös erilaisia lohkokasviksia/perunoita yms leivinuunissa, tulee rapsakoita :)
Googlettele, löysin joskus muutamasta blogista kivoja ohjeita leivinuunille.
aina se on joko liian kuuma tai liian haalea.
kannattaa tehdä kiusaukset ja laatikot, palapaisti ja liharuuat.perunalaatikot ja valkosipuliperunat, joka on meidän perheen suosikki.
leivontaa kannattaa harjoitella,koska uunin mittari ei näytä todellista uunin lämpötilaa, arina on kuumempi kuin mittari osoittaa. samoin leivonnaiset ei ruskistu ihan samalla tavalla kuin sähköuunissa.laita astian alle alunen, jotta ei ole kiinni arinassa, eikä pala niin helposti.
minä lämmitän uunin yleensä 250-280 asteeseen illalla ja aamupäivällä saa vielä laatikot ja kiusaukset laitettua uuniin.
mukavia kokkaus hetkiä leivinuunin äärellä. Jo pelkästään lämmöstä nauttiminen kylminä syyspäivinä on nauttimisen arvoista :) saatikka kun sieltä kantautuu hyvän ruuan tuoksu
helpottaa kummasti.
nimim. muutamat perunalaatikot polttanut :)
kun oletetaan, että uuni on jo valmiiksi olemassa, niin millaisen mittarin voi hankkia jälkeenpäin?
kun oletetaan, että uuni on jo valmiiksi olemassa, niin millaisen mittarin voi hankkia jälkeenpäin?
arinalle pönöttämään ja sen saa sit pois kun jotain laittaa paistumaan. Ei ollut mahdottoman hintainen, en tosin muista, mistä ostettiin (rautakauppa tms..)
Ja tuohon lämmön arvioimiseen auttaa vain kokemus.. Tai siis tarkoitan sitä, että kauanko lämpöä riittää, jos polttaa kaksi pesällistä jne. Ja se riippuu myös siitä, kauanko uuni on ollut kylmillään ennen lämmitystä. Kokemuksesta voin kertoa, että meidän uunia pitää lämmittää useampana edeltävänä päivänä pikkasen, jotta joulukinkulle tarvittava matala lämpö sitten kestää tarpeeksi pitkään.
Mutta tosiaan, kaikkea on paistettu, kakkupohjat, kahvikakut, pullat, sämpylät, laatikkoruuat, paistit, kinkut.. Pannukakku ei onnaa, koska peltiä joutuu kallistamaan uuniin laittaessa hieman, jotta mahtuu.
paras itse tehty pizza tulee leivinuunissa!
Itse en vieläkään uskalla tehdä leivonnaisia leivinuunissa, vaikka harjotellu jo 5 vuotta :)
kalakukko, riisipiirakoita, jne.
Harjoittelemalla koska jokainen uuni on erilainen, meillä pitää myös lämmittää itse leivinuunissa puita, ei riitä vain alla olevassa takassa.
Lämpömittari on oiva keksintö, aloita karjalanpaistista jossa nestettä niin ei heti pala
Illalla lämpöseen uuniin ja aamulla valmista, eikä tartte olla säätämässä hiljasemmalle kesken yön kun itsekseen lämpö sopivasti viilenee.
mitä ihan tavan sähköuunissakin voi tehdä!!