Leivinuunin arina, jos siinä on halkeamia niin pitääkö uusia?
Tiilien välissä leveitä uria, onpa yksi palakin irronnut. Siitä missä tulet yleensä on, on tiilet kuopallaan kun ovat rapautuneet pinnasta. Kysyin muurarilta joka sanoi että on niin paksua matskua ettei asialla ole kiire (näkemättä arinaa). Mutta vähän mietityttää että voiko tuossa olla joku riski että on vaarallinen. Voiko noista arinan raoista kipinä edes karata mihinkään muualle kuin hormiin? Nuohooja ei maininnut mitään uunin kunnosta.
Kommentit (16)
Vierailija kirjoitti:
Voit käyttää tai voit laittaa ensi kesänä remonttiin. Tiilien uusiminen ei ole vaikea homma.
No remontti on tulossa, aikataulua mietin.
Nykyään on ihan hemmetin vaikeaa löytää muuraria joka oikeasti tietäisi takoista, leivinuuneista ja muista tulipesistä yhtään mitään. Lähinnä jotain ulkoseinätiilien ja väliseinien muuraajia löytyy, sekä kehnoja lattian tasoittajia
Airinahan on siis se metalli, jonka raoista ne tuhkat putoaa alaspäin.
Arinassa on aina raot. Ja se on metallia. Tuhka putoaa arinan läpi.
Kuulostaa, puhut tulipesän tiilisestä pohjasta.
Vierailija kirjoitti:
Arinassa on aina raot. Ja se on metallia. Tuhka putoaa arinan läpi.
Kuulostaa, puhut tulipesän tiilisestä pohjasta.
Joo, se. Sori. Meillä aina puhuttu arinasta. Ap
Vierailija kirjoitti:
Arinassa on aina raot. Ja se on metallia. Tuhka putoaa arinan läpi.
Kuulostaa, puhut tulipesän tiilisestä pohjasta.
Onko näin? Ostatko kaupasta tulipesän tiilipohjaruisleipää?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Arinassa on aina raot. Ja se on metallia. Tuhka putoaa arinan läpi.
Kuulostaa, puhut tulipesän tiilisestä pohjasta.
Onko näin? Ostatko kaupasta tulipesän tiilipohjaruisleipää?
Jos argumenttisi perustuu siihen mitä sanaa joku mainosmies on saanut päähänsä käyttää mainoksessa tai tuotenimessä niin ihan vahvoilla perustoilla se ei kyllä ole.
Leivinuuni pitää kesän jälkeen lämmittää useammassa erässä jotta ei tule halkeamia.
Jos tiiliä on irrallaan, kannattaa hommata asiansa ossava muurari korjaamaan. Samalla voi tarkastaa muutenkin uunin kunnon ja korjata. Kannattaa alkaa kyselemään heti, ammattimiehillä alkaa olemaan varmasti jo ensi kesä varattuna.
Jos tiiliä ei ole irti, on tulipesän korjaaminen itse helppoa. Kaupasta tarkoitukseen tarkoitettua korjausmassaa. Tuhkat pois ja putsaa hyvin auenneet saumat. Sen jälkeen massaa saumoihin pakkauksen ohjeiden mukaan.
Arina on metallinen ritilä, mutta leivinuunissa ei sellaista ole. Ja siksi leivinuunin pohjatiiliä kutsutaan arinaksi myös, vaikkakin se on periaatteessa väärin
Vierailija kirjoitti:
Leivinuuni pitää kesän jälkeen lämmittää useammassa erässä jotta ei tule halkeamia.
Ei nämä kesän jälkeen ole tulleita. Halkeamilla tarkoitan sitä että arinakivien reunat kuin myös päällisosat on rapaantuneet ja siitä on ajanmittaan tullut leveitä halkeamia. Tietenkin siinä on välit olleet aina, mutta tiiviit. Ap
Vierailija kirjoitti:
Arina on metallinen ritilä, mutta leivinuunissa ei sellaista ole. Ja siksi leivinuunin pohjatiiliä kutsutaan arinaksi myös, vaikkakin se on periaatteessa väärin
Juu, tuli selväksi. Pysyttäisiinkö aiheessa. Kaikki on varmaanymmärtäneet että puhutaan leivinuunin pohjan kunnosta, jos ei niin nyt viimeistään😄 Ap
Voit huolettaa käyttää. Kuten muurari sanoi. Ei ole kiire. Varaat korjauksen kun lämmitys kausi alkaa olemaan ohi jos näin haluat
Ei ole vaarallista. Siellä leivinuunin arinan/tai siis tulipesön pohjan) alaouolella on yleensä tuhkapesä, johon kuumat tuhkat ja hiilet saa muutenkin laskea leipomisen tieltä - eli se on tarkoitettu kestämäön kuumat hiilet. Muutenkaan uunin sisällä - tulipesön alla, vieressö ttai päällä - ei ole mitään, mikä syttyisi palamaan. Siellä on tiiltä, muurauslaatia, ja hiekkaa tai palovillaa. Ilmankiertoreittejö menee kuoren sisäpuolella.
Leivinuunista ei käytönnössä koskaan voi syttyä tulipaloa. Palo voi syttyä siitå, jos a)luukut ovat auki ja pesöstö rösikyy kyteviö nokareita, b) sen tuhkapesän tyhjentää huolimattomasti ja kuumia hiiliä leviöö tai jätetään syttyville alustoille tai c) jos hormi halkeaa ja sitten syttyy nokipalo hirmiin. Näistä b on ylivoimaisesti tavallisin onnettomuuden aiheuttaja.
Vierailija kirjoitti:
Ei ole vaarallista. Siellä leivinuunin arinan/tai siis tulipesön pohjan) alaouolella on yleensä tuhkapesä, johon kuumat tuhkat ja hiilet saa muutenkin laskea leipomisen tieltä - eli se on tarkoitettu kestämäön kuumat hiilet. Muutenkaan uunin sisällä - tulipesön alla, vieressö ttai päällä - ei ole mitään, mikä syttyisi palamaan. Siellä on tiiltä, muurauslaatia, ja hiekkaa tai palovillaa. Ilmankiertoreittejö menee kuoren sisäpuolella.
Leivinuunista ei käytönnössä koskaan voi syttyä tulipaloa. Palo voi syttyä siitå, jos a)luukut ovat auki ja pesöstö rösikyy kyteviö nokareita, b) sen tuhkapesän tyhjentää huolimattomasti ja kuumia hiiliä leviöö tai jätetään syttyville alustoille tai c) jos hormi halkeaa ja sitten syttyy nokipalo hirmiin. Näistä b on ylivoimaisesti tavallisin onnettomuuden aiheuttaja.
Ok, kiitos. Pitänee kumminkin ensi kesäksi tuo remontti suunnitella eikä enää esim paria kolmea vuotta venyttää. Ap
Voit käyttää tai voit laittaa ensi kesänä remonttiin. Tiilien uusiminen ei ole vaikea homma.