Kumoaako Maitotuote smoothiessa viherjauheen ja mustikoiden hyvät vaikutukset kun siinä on kalsiumia?
Mä tykkään tehdä smoothieita jossa on Rahkaa/jogurttia, mustaherukoita, Pellavansiemenöljyä, viherjauheutta (erilaisia) ja makeudeksi Banaania tai hunajaa. Nyt aloin miettimään, että koska kalsium huonontaa tiettyjen vitamiinien ja ravintoaineiden imeytymistä, niin meneekö nuo arvokkaat marjojen ja viherjauheen ravintoaineet nyt sitten miten suurelta osin hukkaan? Pitäiskö nauttia tuo rahka erikseen? Jos ostan kalliita aineksia, niin ois kiva että saisi niistä sen hyödyn miksi niitä on ostanut.
Kommentit (2)
Kalsium voi todellakin heikentää ei-hemiraudan (kasviperäisen raudan) imeytymistä, joka on peräisin esimerkiksi marjoista, pähkinöistä ja viherjauheista. Tämä tapahtuu, koska kalsium voi sitoutua rautaan suolistossa ja vähentää sen imeytymistä. Vaikka vaikutus ei ole erityisen suuri yhden aterian aikana, jos haluat maksimoida raudan imeytymisen kasvikunnan tuotteista, voi olla hyödyllistä ajoittaa kalsiumpitoiset tuotteet, kuten rahka, eri aikaan rautarikkaiden aineiden kanssa.
Kalsium voi hieman häiritä joidenkin mineraalien imeytymistä, mutta suurin osa smoothieisi arvokkaista ravintoaineista imeytyy hyvin.
Mulla on siis rauta-arvot vähän matalat ja viherjauheen rauta ois tärkeetä. Syön kyllä purkistakin rautaa.