Paras bolognese -ohjeesi
Ajattelin huomenna tehdä spagettia ja bolognesea.
Mikä on sinun luotto-ohjeesi? Katselin netistä ohjeita, ja päädyin kysymään täältä. Punaviiniä en ala ostamaan, sillä itseni tuntien joisin loput ja siihen päättyisi alkoton jakso....
Kommentit (19)
Peuranjauhelihaa, sipulia ja purkki muttin pizzakastiketta.
Maailman paras bolognese
Ainekset
1 pkt (400 g) jauhelihaa
1 sipuli
1 porkkana
100 g pala juuriselleriä
4 rkl oliiviöljyä
1 tlk (500 g) paseerattua tomaattia
6 dl vettä
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 laakerinlehteä
2 tl kuivattua oreganoa
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
tl mustapippuria
120 g parmesaania
dl lehtipersiljaa hienonnettuna
Työvaiheet
Ota jauheliha huoneenlampoon puoli tuntia ennen ruuan valmistusta. Kuumenna uuni 180 asteeseen.
Kuori sipuli, porkkana ja selleri. Hienonna ne tehosekoittimessa murumaiseksi. Raasta juusto.
Kuumenna 2 rkl oljya isolla, korkeareunaisella uuninkestavalla pannulla tai padassa ja paista kasvismurua noin 5 minuuttia. Kaada kasvismuru lautaselle, lisaa pannulle oljya ja ruskista jauheliha. Laita kasvikset takaisin lihan joukkoon ja paista viela 5 minuuttia.
Kumoa paseerattu tomaatti jauhelihan joukkoon ja lisaa vesi. Sekoita joukkoon etikka ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi.
Leikkaa padan paalle leivinpaperista pyorea kansi ja paperin keskelle pieni reika. Paina leivinpaperikansi kastikkeen pinnalle. Hauduta kastiketta uunissa 12 tuntia.
Sekoita kastikkeeseen juustoraaste ja persiljaa.
Ohjeissa on aina, että mitä kauemmin keittää, sitä parempi. Noissa ohjeissa mitä katselin, niin keittoaika 1-2 h.
Ajattelin, että jos kokeilisi ostaa selleriä ja porkkanaa. Sipulia, valkosipulia, naudan jauhelihaa. Mausteita. Ja keittelisi pitkään....
Meneeköhän kauhean väärin?
mullla on sellainen alkuperäinen bolognesen (ei siis tomaattijauhelihakastikkssen, vaan bolognesen) ohje, jossa ruskistetaan 200g naudan jauhelihaa ja 200 g jauhettua maksaa, sekä pari karkeaksi raastettua porkkanaa, yksi selleri ja 1-2 hienonnettua sipulia. Kaadetaan päälle purkillinen tomaattimurstaa (no, alkuperäisessä ohjeessa tässä kohtaa oli puoli kiloa kaltattuja ja kuorittuja tomaatteja, mutta luovuin siitä kun se oli työlästä) ja reipas loraus sitä punaviiniä. jos ei ole eikä halua käyttää punaviiniä, voi tämän korvata pikkulirauksella viinietikkaa. Haudutetaan PITKÄÄN, tunti tai parhaimmillaan pari. Lopuksi maustetaan mustapippurilla, basilikalla, meiramilla, persiljalla ja rakuunalla, suolalla ja lusikallisella hunajaa.
Jauhelihaa 400g ruskistetaan ja joka maustetaa Santa Marian jlihamausteella siihen kerma 2dl ja spagetti. Aivan parasta.
Vierailija kirjoitti:
Jauhelihaa 400g ruskistetaan ja joka maustetaa Santa Marian jlihamausteella siihen kerma 2dl ja spagetti. Aivan parasta.
Yksinkertainen ja helppo. Varmasti ihan hyvä. Joskus on saatava nopeasti valmista. Tämä on yhtä helppo:
Vierailija kirjoitti:
Paista sipulin, sitten lisään pannuun soijarouhetta ja kasvislientä. Keitän muutaman minuutin ja lisään sitten tomaattimurskan. Maustan ja annan porista sen aikaa kun pasta kiehuu.
Tälläisen ohjeen jakaminen on gastronominen rikos.
Vierailija kirjoitti:
Jauhelihaa 400g ruskistetaan ja joka maustetaa Santa Marian jlihamausteella siihen kerma 2dl ja spagetti. Aivan parasta.
uskn kyllä, että on hyvää ja varmasti helppoakin. Mutta bolognesea tuo ei ole.
Jos ei halua liikaa kikkailla, niin ihan hyvää tulee paistetusta sikanaudasta, sipulista, parista porkkanasta, paseeratusta tomaatista tölkissä ja sopivasti maustaen valkosipulilla ja mustapippurulla.
Hauduttaa sen verran, että nestettä haihtuu vähän pois mutta kastike ei missään nimessä saa mennä liian "kuivaksi".
Väittävät että Tagliatelle-pasta on tuon kanssa ainoaa oikeaa siellä Italiassa, mutta meikä nauttii ihan tavallisen spaghetin kera...
Vierailija kirjoitti:
Jos ei halua liikaa kikkailla, niin ihan hyvää tulee paistetusta sikanaudasta, sipulista, parista porkkanasta, paseeratusta tomaatista tölkissä ja sopivasti maustaen valkosipulilla ja mustapippurulla.
Hauduttaa sen verran, että nestettä haihtuu vähän pois mutta kastike ei missään nimessä saa mennä liian "kuivaksi".
Väittävät että Tagliatelle-pasta on tuon kanssa ainoaa oikeaa siellä Italiassa, mutta meikä nauttii ihan tavallisen spaghetin kera...
Niin, se pizzamaustetta pussista tuohon sopivasti unohtui..
Soffritto + jauheliha + tomaatti + yrtit. Punaviinin sijaan valkoinen, alkoholi kiehuu kyllä pois. Pippurit ja laakerinlehdet jne perusmausteet. Maitoa jos haluaa. Mitä pidempään hautuu, sen parempi.
Moneen laitetaan viiniä. Turha ostaa pulloa tätä varten
Itse pilkon sipulia, valkosipulia, porkkanaa, paprikaa ja kuullotan jauhelihan kanssa. Lisään pari purkkia tomaattimurskaa ja annan hautua kannen alla n. tunnin verran. Mausteeksi suolaa, chiliä ja tuoretta basilikaa tai pestoa purkista.
Keiton pastan vasta kun kastike on valmista
Voita paistinpannulle, siihen pilkottua sipulia, sitten tuoretta naudan jauhelihaa paistumaan jota tulee tietenkin pilkkoa lastalla pieneksi, normaalit mausteet jauhelihaan (mustapippuri, savupaprika), sitten yrttimaustettua tomaattimurskaa sekaan, tuoretta silputtua basilikaa, hiukan oreganoa myös, myös pilkottua tuoretta tomaattia hiukan sekaan, soijakastiketta (Kikkoman), hiukan smetanaa ja kun jauheliha on paistunut kypsäksi niin ei muuta kuin siitä pannulta spagetin päälle tuota ja avot!
Ei bologneeseen punaviiniä laitetakaan vaan valkoviiniä. Ruuanlaittoon voi kyllä hyvillä mielin käyttää alkotontakin viiniä, haihtuu se alkoholi siitä kumminkin joten sen kontribuutio makuun on pyöreät nolla.
Paista sipulin, sitten lisään pannuun soijarouhetta ja kasvislientä. Keitän muutaman minuutin ja lisään sitten tomaattimurskan. Maustan ja annan porista sen aikaa kun pasta kiehuu.