Raskausdiabeteksen ruokavaliosta
Minulla on viikkoja kasassa vasta 22 ja sokerirasitus vasta edessä, mutta olisiko jollain tietoa noudatettavasta ruokavaliosta helpottamaan sokerilukemia jo etukäteen. Kaipaisin linkkejä tai ohjeita jo nyt, koska joku jossain joskus mainitsi aloittaneensa raskausdiabetesdieetin noudattemisen jo hyvissä ajoin hyvin tuloksin.
Manttu
Kommentit (5)
Aamiainen: Lautasellinen puuroa, taikka kaksi ruisleipää, päälle ohuesti levitettä, vähärasvaista juustoa taikka leikettä. Kahvia.
Välipala: esim paahtoleipä, desi tuoremehua tai hedelmä, teetä
Lounas. 2 desiä keittoa, pataa, salaattia runsaasti tai vihanneksia. 2 palaa ruisleipää levitteellä, lasi maitoa, 2 desiä marjoja tai pieni hedelmä
välipala: kahvi, pullaviipale tai keksi tai jäätelöpuikko
Päivällinen sama kuin lounas, mutta voit korvata ruuan esim puurolautasellisella
Iltapala:2 palaa ruisleipää, päälle kevytlevite, juusto tai leikkele, vihanneksia saa muuten syödä vapaasti aterioilla. 2 desiä marjoja tai hedelmä
Pyydä neuvolasta ohjeita lisäksi.
että syöt usein ja vähän kerrallaan, terveellisesti. Muutamia sellaisia, joita en ollut itse ajatellut oli mm tuoremehu, eli lasi tuoremehua aamupalalla ja se oli siinä (eli muuta ei sitten voinutkaan syödä). Samaten banaani: puolikas on esi välipalaksi riittävä, kokonainen menee jo " yli" . Tällaisia ohjeita löysin sinulle:
Koska tavoitteena on estää verensokerin liiallinen kohoaminen, on viisasta jakaa ruoka usealle aterialle ja välipalalle pitkin päivää ja välttää isoja aterioita. Energiamäärät eri aterioilla voivat jakaantua vaikkapa seuraavasti:
Aamupala: 10-15 % eli n. 200 kcal
Lounas. 30-40 % eli n. 500 kcal
Päivällinen 20-30 % eli n. 500 kcal
Väli- ja iltapalat n. 10 %/kpl eli n. 200 kcal/kpl
Kun syödään 2-3 tunnin välein, pienenee insuliinintarve. Aamupalan on syytä olla pieni, koska glukoosinsieto on usein aamulla heikoimmillaan.
Raskausdiabeetikon on hyvä syödä kuitupitoista ruokaa, koska se hidastaa verensokerin nousuja ja laskuja. Kannattaa siis syödä ruis-, rouhe- tai näkkileipää, täysjyväpuuroja, kuitumuroja tai mysliä, runsaasti kasviksia , juureksia ja vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Pääaterioilla kannattaa koota ateria ns. lautasmallin mukaan eli 1/2 lautasesta raasteita, salaattia tai keitettyjä kasviksia , ¼ perunaa, riisiä tai pastaa ja ¼ pääruokaa, lisäksi pala tummaa leipää kasvimargariinin kera ja lasi rasvatonta maitoa.
Ruokavaliosta on syytä karsia ylimääräiset herkut kuten suklaa, karkit, jäätelöt, sipsit, leivonnaiset, limonadit ja tuoremehu janojuomana. Janojuomaksi sopii parhaiten vesi tai hyvin laimea mehu.
Sokerin makeutteena voi korvata hedelmäsokerilla tai keinotekoisilla makeutusaineilla kuten aspartaamilla ja asesulfaami-K:lla. Keinotekoisesti makeutettuja mehuja ja virvoitusjuomia voi juoda vapaasti. Makeannälkään ovat sopivia hedelmät ja marjat tai jäätelöpuikko tai pieni pulla.
Leivän päälle levitetään ohuelti kevytmargariinia ja leikkeleinä on hyvä käyttää joko vähärasvaisisa juustoja tai täyslihaleikkelitä ja tietysti kasviksia.
Ruoanlaitossa suositaan kasviöljyjä, samoin salaatin kastikkeissa. Hyvänlaatuisen rasvan lähteenä kannattaa syödä myös kalaa ainakin 2 kertaa viikossa.
Ruokien sokeristuvat eli sokeriksi muutuvat osat eli hiilihydraatit on syytä jakaa ateriolle vaikkapa seuraavasti:
Aamiainen: 15- 30 g
Lounas ja päivällinen: 45-60 g
Loput tasasisesti väli- ja iltapalalle (2-4 pikkuateriaa)
Hiilihydraatteja ovat esim. leipä, pullat, puuro, murot, myslit, makaroni, riisi, peruna, maito ja maitotaloustuotteet, hedelmät, marjat, mehut, sokerit.
Diabeetikoille suositellaan yleisesti ruokavaliota, jossa on runsaasti hiilihydratteja eli niiden osuus kokonaisenergiasta 50-55%. Etenkin painonhallinnan kannalta runsashiilihydraattinen ruokavalio on hyvä erityisesti, jos hiilihydraatit on valittu matalan glykemiaindeksin hiilihydraateista. Tällaisia matalaindeksisiä hiilihydraatteja ovat esim.:
Herneet, pavut, linssit, maissi ja porkkana
Appelsiini, banaani, luumu, aprikoosi
Kokojyväruisleipä, hapan ruisleipä
Tumma riisi, parboil-riisi ja pasta
Maito, piimä ja jogurtti
Jos verensokeri ruokavaliomuutoksista huolimatta vielä pyrkii kohoamaan, voi hiilihydraattien määrää vähentää 35-45 energiaprosenttiin ja lisätä ruokavalioon energiaa kasvirasvan ja vähärasvaisen proteiinin muodossa.
Esimerkki päivän aterioista:
Aamupala: 2 dl puuroa, 1,5 dl rasvatonta maitoa, 1 dl marjoja. Tarvittaessa hedelmäsokeria tai aspartaamia. Kahvia
Välipala: hedelmä
Lounas: ½ lautasesta kasviksia, 2dl keitettyä pastaa, riisiä tai perunasosetta tai 2 perunaa, ¼ lautasta pääruokaa, lasi rasvatonta maitoa tai piimää, pala ruisleipää, jolla kevytlevite
Välipala: leipäpala tai karjalanpiirakka, jolla margariini, vähärasvaiset leikkeleet ja vihanneksia ja kahvia tai hedelmä ja kahvia
Päivällinen: kuten lounas
Illan mittaan kasviksia
Iltapala: leikkelevoileipä, teetä ja hedelmä tai jogurtti
Kaikenkaikkiaan raskausdiabeetikko voi syödä hyvin pitkälle samaa ruokaa kuin muillekin suositellaan eli runsaskuituista, vähärasvaista ja vähäsokerista. Monipuolisuus, kohtuullisuus ja nautittavuus ovat hänellekin ruokavalion tärkeimmät ominaisuudet.
Raskauden aikana opitut terveet elämäntavat ovat hyväksi myös jatkossa ehkäistäessä aikuisdiabeteksen puhkeamista.
Tarkistelenpa vielä ruokailutapojani, niin ei ole vauvan hyvinvointi ainakaan niistä riippuvainen. Neuvolasta saan varmasti apuja, kun kolmen viikon päästä menen käymään. Mutta eipähän varmaan ruokavalintojen tarkkailusta jo nyt ole mitään haittaakaan.
Mukavaa talvipäivää kaikille
No sehän on vaan tavallaan kuitupitonen ruokavalio.
Syö tummaa viljaa, makarooneista löytyy tummaa vaihtoahtoa, puuro kannattaa ottee kunnon viljoista eikä tehä minuuttipuuroa -se muuttuu kehossa pelkäksi sokeriksi..
Kasviksia paljon, ei liikaa hedelmiä.
Säännöllisesti kun syö niin sokerit pysyy kurissa! Eli usein ja sopivan suurusia annoksia tavallista ruokaa. Välipaloja jne.
Aina ei sokerit pysy kurissa pelkällä ruokavaliolla eli älä jää murehtimaan että olet itse " syyllinen" . Nauti vaan raskaudestasi!