Miksei Suomessa syöty ennen kanaa juuri lainkaan?
Nykyäänhän se kuuluu monen pöytään, mutta kanaa ei jostain syystä ennen syöty paljon yhtään. Miksi? Muualla maailmassa kyllä syötiin.
Kommentit (35)
Meillä syödään broileria, joka on kasvatettu syötäväksi. Kananliha on muuten aika kuivaa ja sitkeää, hyvän kanapaistin tekeminen munintakanasta on taitolaji.
Juu, broileri on kana, tiedän.
Kyllä syötiin ennenkin. Oli kanaviillokkiae esim kouluissa. Toki ei omyyty valmiissa maustemarinadeissa vaan paljon myös kokonaisina.
Sitä ei saanut myydä raakana salmonellariskin vuoksi. Joten löytyi vaan kypsänä pakasteena kokonaiset kanat. Tämä 80-luvun puolivälissä.
En kyllä muista, koska raa'at kanatuotteet tulivat kauppoihin.
Kaupassa myytiin lähinnä vain kokonaisia pakastebroilereita vielä 80-luvulla. Ei ollut mitään valmiita suikaleita tai filepihvejä kuten nykyään.
Mutsi ja faija toi kokonaisena grillattua broileria kotiin 1970-luvulla.
Vierailija kirjoitti:
Sitä ei saanut myydä raakana salmonellariskin vuoksi. Joten löytyi vaan kypsänä pakasteena kokonaiset kanat. Tämä 80-luvun puolivälissä.
En kyllä muista, koska raa'at kanatuotteet tulivat kauppoihin.
Ei pidä paikkaansa, ellei kysymys ollut jostain väliaikaisesta kiellosta. Minä olen tehnyt koulun kotitaloustunnilla ruokaa raa'asta pakastebroilerista jo 1970-luvulla.
Mun isovanhemmilla oli iso kanala vielä 80-luvulla. Kyllä sieltä kanoja ja munia kauppaan lähti koko ajan.
Muistan 80-luvun alussa, että usein ostettiin kaupasta kokonainen grillattu broileri. Kun vanhemmat pääsi väsyneenä töistä, ja haki minut hoidosta, saatettiin kauppareissulla ostaa se kana, ja syötiin nälkäämme jo autossa, ja kyllä oli hyvää.
Kasarilla kävin peruskoulun, ja kyllä siellä oli jotain kanaviilokkia, mutta kotona ei taidettu pahemmin kanakastiketta tehdä.
Sen muistan että äiti paistoi kanankoipia, olisko sitten ollut kasarin loppupuoliskolla kun niitä maustettuja broilerin reisikoipipaloja ja rintapalojakin alettiin kaupoissa myymään?
Ennen kasaria ihmiset söi varmasti paljon omia kanojaan joita varmasti vielä 70-luvullakin paljon kasvatettiin.
Puhuuko ap KANAsta vai BROILERista?
.
Kasarilla ja jopa ysärillä meillä syötiin KANAa ja BROILR tuli kuvioihin vasta joskus myöhemmin.
.
Nykyään ongelmana on nimen omaan se, ettei KANAa saa mistään.
Kanoja pidettiin kananmunien takia, ja kanat teurastettiin vasta kun ne lakkasivat munimasta. Vanha kana on hyvin sitkeää ja vaatii useamman tunnin keittämisen tai painekattilan. Kyllä niitä syötiin, mutta paljon vähemmän kuin nykyään. Sitten tulivat broilerit, jotka yleistyivät ruoanlaitossa nopeasti.
Vierailija kirjoitti:
Täällä sitä kanaa ei myyty kaupassa.
Miten niin ei myyty?
Ainakin 70-90-luvuilla myytiin ihan kokonaisia kanoja. Niitä pystyi ostamaan ainakin raakana tai grillattuina.
Sitä en tiedä mitä ennen 70-lukua myytiin.
Tein 80-luvulla kanakastiketta kokonaisesta pakastetusta kanasta. Valmistaminen kesti kauan, koska kanan kypsyminen vaati pitkän ajan. Mutta hyvää siitä tuli. Laitoin kastikkeeseen ranskankermaa, currya ja paprikajauhetta. Kaikkea sitä pitääkin muistella. Valmiiksi grillatut broilerit oli meidänkin perheen herkkua 70-luvulla.
Se sika ei ollut mainostanut että
"SYÖKÄÄ KANAA"
Sen jälkeen vasta alewttiin syödä.
Vierailija kirjoitti:
Muistan 80-luvun alussa, että usein ostettiin kaupasta kokonainen grillattu broileri. Kun vanhemmat pääsi väsyneenä töistä, ja haki minut hoidosta, saatettiin kauppareissulla ostaa se kana, ja syötiin nälkäämme jo autossa, ja kyllä oli hyvää.
Kasarilla kävin peruskoulun, ja kyllä siellä oli jotain kanaviilokkia, mutta kotona ei taidettu pahemmin kanakastiketta tehdä.
Sen muistan että äiti paistoi kanankoipia, olisko sitten ollut kasarin loppupuoliskolla kun niitä maustettuja broilerin reisikoipipaloja ja rintapalojakin alettiin kaupoissa myymään?
Ennen kasaria ihmiset söi varmasti paljon omia kanojaan joita varmasti vielä 70-luvullakin paljon kasvatettiin.
Hehheh. No ei todellakaan kasvatettu ainakaan kaupungeissa.
Olisi hyvä kasvattaa kanoja kotona maalla. Nyt on niin, että en voi syödä puriinin takia kanaa. Koiratkin saa omituisia oireita kanannahasta. - ohis niin että huiske vaan käy
Vierailija kirjoitti:
Muistan 80-luvun alussa, että usein ostettiin kaupasta kokonainen grillattu broileri. Kun vanhemmat pääsi väsyneenä töistä, ja haki minut hoidosta, saatettiin kauppareissulla ostaa se kana, ja syötiin nälkäämme jo autossa, ja kyllä oli hyvää.
Kasarilla kävin peruskoulun, ja kyllä siellä oli jotain kanaviilokkia, mutta kotona ei taidettu pahemmin kanakastiketta tehdä.
Sen muistan että äiti paistoi kanankoipia, olisko sitten ollut kasarin loppupuoliskolla kun niitä maustettuja broilerin reisikoipipaloja ja rintapalojakin alettiin kaupoissa myymään?
Ennen kasaria ihmiset söi varmasti paljon omia kanojaan joita varmasti vielä 70-luvullakin paljon kasvatettiin.
Meillä oli kanankoipia koulussa jo 80-luvun alussa. Yksi koipi per kärsä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Täällä sitä kanaa ei myyty kaupassa.
Miten niin ei myyty?
Ainakin 70-90-luvuilla myytiin ihan kokonaisia kanoja. Niitä pystyi ostamaan ainakin raakana tai grillattuina.
Sitä en tiedä mitä ennen 70-lukua myytiin.
Täällä kyläkaupoissa ei myyty kanaa huonon säilyvyyden takia. Koskaan ei ollut kanaruokaa kotona 7- 80- luvulla. Eipä ollut koulussakaan. Ja nyt puhun korpikylän menosta.
"ROSS 508" on nimeltään se eläin mitä syötte.
Täällä sitä kanaa ei myyty kaupassa.