Allergisen 1,5 v ruuat matkalla
Olemme suunnittelemassa talviloma- (ja kesäloma)matkaa Kanarialle tai Etelä-Eurooppaan 1,5 v ikäisen allergisen lapsemme kanssa. Kovasti kuitenkin mietityttää, miten onnistumme järjestämään lapsemme ruokailut matkalla. Tällä hetkellä lapsemme ruokavaliossa on kiellettyjen listalla ainakin maito, kananmuna, kotimaiset viljat, maissi, porkkana, tomaatti ja kala. Sopivaa purkkiruokaa ei olla löydetty (vinkkejä?), joten kaikki ruoka on tällä hetkellä itse tehtyä. Purkkiruokia olisi niin helppo kuljettaa matkakohteeseen mukana, mutta kun mikään purkkiruoka ei näytä sopivan, niin kaipaisinkin vinkkejä, miten ruokapuoli hoituisi matkalla? Huoneistohotelli omalla keittiöllä lienee ainoa vaihtoehto, mutta kuinka hyvin esim. bataattia ja kesäkurpitsaa on saatavilla supermarketeista etelän kohteissa?
Yhtenä vaihtoehtona meillä olisi muutaman päivän kaupunkiloma, majoitus tavallisessa hotellihuoneessa ilman keittomahdollisuuksia. Onko kenelläkään kokemuksia itsetehdyn ruuan viemisestä kotoa saakka matkakohteeseen? Miten säilyy lentomatkan ajan? Ja miten onnistuu käsimatkatavaroihin ottaminen tiukentuneiden säännösten takia?
Kommentit (3)
Olimme 1,5v allergisen lapsen kanssa Italiassa reilun viikon. Pakkasimme mukaan vedenkeittimen, mielihyvä perunamuussia, kousa riisihiutaleita. vatajan nakkeja, keiju margariinia, riisinuudeleita, maissia(valmis sose), maissinaksuja, riisiperunaleipää ja kinkkua. Muuta ei nyt tule mieleen ;) Asuimme hotellissa eli ei ollu edes jääkaappia hotellihuoneessa, mutta olimme jo etukäteen kysynyt olisko jossain mahdollista säilyttää kylmässä.Hyvin selvisi lapsi sen reilun viikon.Niin ja ruokavalioon kuului myös rankalaiset =) Iho oli hyvässä kunnossa ja lapsi tyytyväinen. Tietysti oli aina vähän hommaa käydä respasta hakemassa kylmäkassi(johon siis oli pakattu kaikki kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet). Oli myös aika vaikea miettiä etukäteen paljonko ruokaa menisi ja meillä oli ainakin pakattu aivan liikaa. Esim. korviketta meni yllättävän vähän, ehkä sitä helpommin sitten antoi juoda mehua. Ja vadelmagrandeja olikin liian vähän mukana, mutta löysimme vadelmatiivistettä mitä uskalsin tytölle sitten antaa.
tulimme juuri 2 viikon lomalta Thaimaasta. Poikamme on 1 v. ja allerginen maidolle, munalle, soijalle, kotimaisille viljoille. Talla hetkella voi syoda reilu 10 ruokaa + Neocate.
Ruokapuoli arvelutti minuakin ennen matkalle lahtoa. Otin mukaan viljat, paarynasosetta (ainoa purkkiruoka mita voi syoda) ja muutaman bataatin. Niin ja Neocatea oli mukana muutama ylimaarainen purkki kaiken varalta. Hotelliin saavuttuamme otin yhteytta ruokapuolen vastaavaan (food and beverage manager). Kerroin hanelle poikamme allergiasta ts. mita voi syoda ja mita milloinkin syo (aamupuuro, lounas, paivallinen, iltapuuro). Han puolestaan kertoi mita paikanpaalta on saatavissa. Sovimme ruoka-ajat &ruoat ja loman ajan sitten soitin aina tarvittaessa huonepalveluun ja poikamme sai hienosti kulhoissa ruokansa. Oli muuten extra lomaa, kun ei tarvinnut itse kokata.
Eli ota rohkeasti hotelliin esim. etukateen yhteytta ja paikalle saavuttuanne pyyda puhua keittiosta vastaavan kanssa.
Hyvaa lomaa teille!
P.S. varmasti kesakurpitsaa on saatavissa Etela-Euroopassa
Laitan tähän alle allergia listan osoitteen, siellä on keskusteltu juuri vilkkaasti kysymästäsi asiasta eli jos liityt listalle ja selailet vanhoja viestejä niin löytyy paljon kokemuksia / vinkkejä.
Listan files osiosta löytyy paljon ruokaohjeita ym. allergiselle hyödyllistä tietoa ja myös " sanakirja" ruoka-aineille joka voii helpottaa tarvittaessa matkailua.
Ainakin kannattaa harkita ruokien kuivausta, pakastusta, umpiointia...
http://health.groups.yahoo.com/group/allergia/
Tsemppiä toivottelee kahden ruoka-aineallergisen ja kosketusallergisen lapsen äiti