Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

terveellisistä ruoka-aineista, muistaako joku tätä listaa?

Vierailija
01.01.2007 |

Joskus oli lehdessä lista kymmenestä terveellisimmästä ruoka-aineesta, mainintana että jos näitä on säännöllisesti ruokavaliossa niin kaikki tarpeelliset vitamiinit, hivenaineet jne tulevat varmasti.

Muistaako joku tätä listaa? Mä muistan vain osan, jos osaisitte täydentää...



tomaatti

mustikka

pinaatti

ruis

oliivi- tai rypsiöljy

(rasvainen) kala



muut??

Kommentit (13)

Vierailija
1/13 |
01.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

tomaatti

mustikka

pinaatti

ruis

oliivi- tai rypsiöljy

(rasvainen) kala

parsakaali

pähkinät

punainen omena

paprika



niinkö? en muistanut että se olisi ihan tuollainen, tuntuu että jotain puuttuu ja jotkut taas toistuvat (esim pinaatti ja parsakaali, onko ravintoaineissa eroa? entä omena, paprika, tomaatti onko suurta eroa?)

ap

Vierailija
2/13 |
01.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

mutta mun mielestä siinä oli kymmenen funktionaalista elintarviketta, ei siis välttämättä kymmenen terveellisintä. Ja siinä listassa oli ainakin punaviini :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/13 |
01.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

ap

Vierailija
4/13 |
01.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

puolukka

pitsa

Vierailija
5/13 |
01.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

lajikkeella ei väliä

punaiset omenat

Vierailija
6/13 |
01.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

vaikka muuten herkullisia ovatkin :)

ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/13 |
02.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

parsakaali

manteli

tumma suklaa

valkosipuli

punaviini

kala

kasvikset



Kaikissa näissä listoissa silmiinpistävää on, että niistä puuttuu liha.

Vierailija
8/13 |
02.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

tuo edellisen laittama lista tosiaan kuulostaa nk. funktionaalisten listalta. Näistähän saa hyvä ja herkullisen yhdistelmän näistä listoista :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/13 |
02.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

ainakin mun joskus näkemässä listassa se oli mainittu.

Ja rukiin ohella kaikki täysjyvävilja.



Olisko tuossa ollut myös jogurtti?

Vierailija
10/13 |
02.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

syöpää ehkäisevää elintarviketta juuri samoja kuin ap muisteli.



Parsakaali

Täysjyväleipä

Sipuli

Tomaatti

Omena (punainen)

Makrilli (rasvainen kala)

Appelsiini

Pähkinät tai mantelit



kääk muita en muista

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/13 |
02.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset


Punaviini, tumma suklaa ja jokin pähkinä / manteli jäi mieleen siitä hesarissa olleesta listasta.



Sen lisäksi tosiaan kalaa ja kasviksia ainakin, en muista mitä.

Vierailija
12/13 |
02.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

10 terveellisintä elintarviketta

Kymmenen terveellisimmän elintarvikkeen joukkoon kuuluvat niinkin arkiset ainekset kuin porkkana, peruna ja silli, sillä ne kattavat tärkeimpien kivennäisaineiden ja vitamiinien tarpeen.









Punainen paprika - pullollaan C-vitamiinia

Paprika on loistava C-vitamiinilähde, joka ohittaa C-vitamiinipitoisuudessa niin appelsiinin, sitruunan kuin mansikatkin.



Päivittäinen C-vitamiinin saantisuositus:

60 mg

100 g punaista paprikaa:

199 mg C-vitamiinia









Pavut - folaatin lähde

Sekä kuivatut että tuoreet pavut ovat erittäin hyvä B-vitamiinin lähde. Pavuissa on paljon E-vitamiinia, seleeniä, rautaa, kaliumia, kalsiumia sekä folaattia (B-vitamiini). Folaattia tarvitaan solujen jakaantumiseen ja verisolujen muodostumiseen. Se on tärkeä sikiön kehitykselle ja sen on todettu vähentävän verisuonille haitallista homokysteiini-aminohappoa, minkä oletetaan liittyvän sydän- ja verisuonitautien riskiin. vihreät pavut sisältävät myös antioksidantteja, kuten E-vitamiinia, jotka voivat estää vapaiden radikaalien haittavaikutuksia.



Päivittäinen folaatin saantisuositus:

300-400 µg

100 g vihreitä papuja: 65 µg folaattia





Rasvaton maito - luuston parhaaksi

Rasvaton maito on maidoista suositeltavin, sillä siitä saa luustoa ja hampaita vahvistavaa kalkkia ilman ylimääräistä rasvaa. Kaikenikäisten naisten tulisi huolehtia kalkin saannista, sillä kalkinpuutos aiheuttaa luiden haurastumista.



Päivittäinen kalsiumin saantisuositus:

800 - 900 mg kalsiumia

Lasillinen rasvatonta maitoa (200 ml):

248 mg kalsiumia





Rasvainen kala - kalaöljy voitelee verisuonia

Rasvaisen kalan, kuten sillin, hyvät rasvahapot auttavat ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja. Lisäksi kalassa on paljon D-vitamiinia; 100 g silliä sisältää 8 µg D-vitamiinia. D-vitamiinin tärkein tehtävä on edistää kalsiumin imeytymistä. D-vitamiini on rasvaliukoinen, joten sen liiallinen saanti voi aiheuttaa myrkytysoireita.



Silli on myös hyvä kilpirauhashormonien rakennusaineen jodin lähde. 100 g silliä sisältää 24,3 µg jodia.



Kalaöljy edistää prostaglandiinien muodostumista, ja siten auttaa ehkäisemään veritulppien muodostumista.



Päivittäinen kalaöljyn saantisuositus:

1,2 g



100 g silliä:

13,1 g kalaöljyä





Parsakaali - rautaa ja vitamiineja

Parsakaali sisältää runsaasti A-vitamiinia, C-vitamiinia, eräitä B-vitamiineja, E-vitamiinia ja rautaa.



Parsakaalia tulisi kypsentää mahdollisimman vähän, sillä se säilyttää arvokkaat vitamiininsa parhaiten höyrytettynä.



Päivittäinen raudan saantisuositus:

12 mg rautaa



100 g parsakaalia: 1,5 mg rautaa









Porkkana - A-vitamiinia

Porkkana sisältää hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja ja kuituja, jotka edistävät vatsan toimintaa. Porkkanassa on myös paljon A-vitamiinin esiastetta, beetakaroteenia, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi.



Päivittäinen A-vitamiinin saantisuositus:

900 mg A-vitamiinia



1 keskikokoinen porkkana: 1800 mg A-vitamiinia







Täysjyvävilja - terveellisiä hiilihydraatteja

Varsinkin ruis- ja grahamjauhoissa on paljon B-vitamiineja, sinkkiä, kalkkia, seleeniä ja rautaa sekä ravintokuituja. Eritoten ruisleivän hitaasti imeytyvät hiilihydraatit auttavat pitämään verensokerin heilahtelut aisoissa.



Päivittäinen saantisuositus:

290-390 g hiilihydraattia

100 g grahamjauhoja: 76 g hiilihydraattia







Maksa - B-vitamiineja

Maksa sisältää runsaasti B-12-vitamiinia eli folaattia (jota kutsutaan myös foolihapoksi ja folasiiniksi), jota tarvitaan solujen uudistumisessa. Maksassa on myös A-vitamiinia, rautaa, jonkin verran C-vitamiinia ja seleeniä.



Maksa on vähärasvainen proteiininlähde, mutta se sisältää runsaasti kolesterolia, joten sitä ei voi varauksetta suositella henkilöille, joilla on sydän- ja verisuoniongelmia.



Päivittäinen foolihapon saantisuositus:

300 - 400 µg foolihappoa



100 g vasikanmaksaa: 1790 µg foolihappoa





Muna - B2-vitamiinia

Muna sisältää paljon proteiinia, folaattia, B1- ja B2-vitamiinia, D-vitamiinia, A-vitamiinia ja rautaa. Muna kuuluu ehdottomasti kymmenen terveellisimmän ja ravitsevimman raaka-aineen joukkoon.



Päivittäinen B2-vitamiinin saantisuositus:

1,5 mg B2-vitamiinia



100 g kananmunia: 0,45 mg B2-vitamiinia





Peruna - monipuolisesti mainio

Peruna ei ole kaikkein C-vitamiinipitoisin ruoka-aine, mutta koska tätä rautaa sisältävää juurikasvia yleensä syödään suurempia määriä kuin esim. ruusunmarjoja tai punaista paprikaa, siitä saa hyvin C-vitamiinia. Perunassa on myös paljon rautaa, joka imeytyy hyvin perunan sisältämän C-vitamiinin ansiosta. Vitamiinien säilyttämiseksi perunat kannattaa keittää kuorineen mahdollisimman vähässä vedessä.



Päivittäinen C-vitamiinin saantisuositus:

60 mg C-vitamiinia



100 g perunoita: 27 mg C-vitamiinia







Liika on aina liikaa

10 terveellisintä elintarviketta on hieman kärjistetty otsikko, sillä ravinnon terveellisyyteen vaikuttavat yksilölliset erot, kokonaisravitsemus ja jopa aterioiden koostumus.



Yhden elintarvikkeen suosiminen muiden kustannuksella saattaa haitata elimistön tasapainoa ja heikentää muiden elintärkeiden ravintoaineiden imeytymistä.



Elintasosairaudet ovat yleisiä Pohjoismaissa, ja ravitsemuksella on osuutensa niiden synnyssä. Esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisempiä meillä kuin maissa, joissa syödään monipuolisemmin ja vähemmän tyydyttyneitä rasvoja.



Ravinnon monipuolisuus ja tasapainoisuus ovat terveellisen, eri vitamiineja ja hivenaineita riittävästi ja sopivassa suhteessa sisältävän ravitsemuksen kulmakivet. Osana monipuolista ruokavaliota nämä kymmenen elintarviketta ovat terveellisimpiä.



Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/13 |
02.01.2007 |
Näytä aiemmat lainaukset

paitsi c-vitamiinia.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: neljä yksi kolme