terveellisistä ruoka-aineista, muistaako joku tätä listaa?
Joskus oli lehdessä lista kymmenestä terveellisimmästä ruoka-aineesta, mainintana että jos näitä on säännöllisesti ruokavaliossa niin kaikki tarpeelliset vitamiinit, hivenaineet jne tulevat varmasti.
Muistaako joku tätä listaa? Mä muistan vain osan, jos osaisitte täydentää...
tomaatti
mustikka
pinaatti
ruis
oliivi- tai rypsiöljy
(rasvainen) kala
muut??
Kommentit (13)
mutta mun mielestä siinä oli kymmenen funktionaalista elintarviketta, ei siis välttämättä kymmenen terveellisintä. Ja siinä listassa oli ainakin punaviini :)
lajikkeella ei väliä
punaiset omenat
vaikka muuten herkullisia ovatkin :)
ap
parsakaali
manteli
tumma suklaa
valkosipuli
punaviini
kala
kasvikset
Kaikissa näissä listoissa silmiinpistävää on, että niistä puuttuu liha.
tuo edellisen laittama lista tosiaan kuulostaa nk. funktionaalisten listalta. Näistähän saa hyvä ja herkullisen yhdistelmän näistä listoista :)
ainakin mun joskus näkemässä listassa se oli mainittu.
Ja rukiin ohella kaikki täysjyvävilja.
Olisko tuossa ollut myös jogurtti?
syöpää ehkäisevää elintarviketta juuri samoja kuin ap muisteli.
Parsakaali
Täysjyväleipä
Sipuli
Tomaatti
Omena (punainen)
Makrilli (rasvainen kala)
Appelsiini
Pähkinät tai mantelit
kääk muita en muista
Punaviini, tumma suklaa ja jokin pähkinä / manteli jäi mieleen siitä hesarissa olleesta listasta.
Sen lisäksi tosiaan kalaa ja kasviksia ainakin, en muista mitä.
10 terveellisintä elintarviketta
Kymmenen terveellisimmän elintarvikkeen joukkoon kuuluvat niinkin arkiset ainekset kuin porkkana, peruna ja silli, sillä ne kattavat tärkeimpien kivennäisaineiden ja vitamiinien tarpeen.
Punainen paprika - pullollaan C-vitamiinia
Paprika on loistava C-vitamiinilähde, joka ohittaa C-vitamiinipitoisuudessa niin appelsiinin, sitruunan kuin mansikatkin.
Päivittäinen C-vitamiinin saantisuositus:
60 mg
100 g punaista paprikaa:
199 mg C-vitamiinia
Pavut - folaatin lähde
Sekä kuivatut että tuoreet pavut ovat erittäin hyvä B-vitamiinin lähde. Pavuissa on paljon E-vitamiinia, seleeniä, rautaa, kaliumia, kalsiumia sekä folaattia (B-vitamiini). Folaattia tarvitaan solujen jakaantumiseen ja verisolujen muodostumiseen. Se on tärkeä sikiön kehitykselle ja sen on todettu vähentävän verisuonille haitallista homokysteiini-aminohappoa, minkä oletetaan liittyvän sydän- ja verisuonitautien riskiin. vihreät pavut sisältävät myös antioksidantteja, kuten E-vitamiinia, jotka voivat estää vapaiden radikaalien haittavaikutuksia.
Päivittäinen folaatin saantisuositus:
300-400 µg
100 g vihreitä papuja: 65 µg folaattia
Rasvaton maito - luuston parhaaksi
Rasvaton maito on maidoista suositeltavin, sillä siitä saa luustoa ja hampaita vahvistavaa kalkkia ilman ylimääräistä rasvaa. Kaikenikäisten naisten tulisi huolehtia kalkin saannista, sillä kalkinpuutos aiheuttaa luiden haurastumista.
Päivittäinen kalsiumin saantisuositus:
800 - 900 mg kalsiumia
Lasillinen rasvatonta maitoa (200 ml):
248 mg kalsiumia
Rasvainen kala - kalaöljy voitelee verisuonia
Rasvaisen kalan, kuten sillin, hyvät rasvahapot auttavat ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja. Lisäksi kalassa on paljon D-vitamiinia; 100 g silliä sisältää 8 µg D-vitamiinia. D-vitamiinin tärkein tehtävä on edistää kalsiumin imeytymistä. D-vitamiini on rasvaliukoinen, joten sen liiallinen saanti voi aiheuttaa myrkytysoireita.
Silli on myös hyvä kilpirauhashormonien rakennusaineen jodin lähde. 100 g silliä sisältää 24,3 µg jodia.
Kalaöljy edistää prostaglandiinien muodostumista, ja siten auttaa ehkäisemään veritulppien muodostumista.
Päivittäinen kalaöljyn saantisuositus:
1,2 g
100 g silliä:
13,1 g kalaöljyä
Parsakaali - rautaa ja vitamiineja
Parsakaali sisältää runsaasti A-vitamiinia, C-vitamiinia, eräitä B-vitamiineja, E-vitamiinia ja rautaa.
Parsakaalia tulisi kypsentää mahdollisimman vähän, sillä se säilyttää arvokkaat vitamiininsa parhaiten höyrytettynä.
Päivittäinen raudan saantisuositus:
12 mg rautaa
100 g parsakaalia: 1,5 mg rautaa
Porkkana - A-vitamiinia
Porkkana sisältää hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja ja kuituja, jotka edistävät vatsan toimintaa. Porkkanassa on myös paljon A-vitamiinin esiastetta, beetakaroteenia, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi.
Päivittäinen A-vitamiinin saantisuositus:
900 mg A-vitamiinia
1 keskikokoinen porkkana: 1800 mg A-vitamiinia
Täysjyvävilja - terveellisiä hiilihydraatteja
Varsinkin ruis- ja grahamjauhoissa on paljon B-vitamiineja, sinkkiä, kalkkia, seleeniä ja rautaa sekä ravintokuituja. Eritoten ruisleivän hitaasti imeytyvät hiilihydraatit auttavat pitämään verensokerin heilahtelut aisoissa.
Päivittäinen saantisuositus:
290-390 g hiilihydraattia
100 g grahamjauhoja: 76 g hiilihydraattia
Maksa - B-vitamiineja
Maksa sisältää runsaasti B-12-vitamiinia eli folaattia (jota kutsutaan myös foolihapoksi ja folasiiniksi), jota tarvitaan solujen uudistumisessa. Maksassa on myös A-vitamiinia, rautaa, jonkin verran C-vitamiinia ja seleeniä.
Maksa on vähärasvainen proteiininlähde, mutta se sisältää runsaasti kolesterolia, joten sitä ei voi varauksetta suositella henkilöille, joilla on sydän- ja verisuoniongelmia.
Päivittäinen foolihapon saantisuositus:
300 - 400 µg foolihappoa
100 g vasikanmaksaa: 1790 µg foolihappoa
Muna - B2-vitamiinia
Muna sisältää paljon proteiinia, folaattia, B1- ja B2-vitamiinia, D-vitamiinia, A-vitamiinia ja rautaa. Muna kuuluu ehdottomasti kymmenen terveellisimmän ja ravitsevimman raaka-aineen joukkoon.
Päivittäinen B2-vitamiinin saantisuositus:
1,5 mg B2-vitamiinia
100 g kananmunia: 0,45 mg B2-vitamiinia
Peruna - monipuolisesti mainio
Peruna ei ole kaikkein C-vitamiinipitoisin ruoka-aine, mutta koska tätä rautaa sisältävää juurikasvia yleensä syödään suurempia määriä kuin esim. ruusunmarjoja tai punaista paprikaa, siitä saa hyvin C-vitamiinia. Perunassa on myös paljon rautaa, joka imeytyy hyvin perunan sisältämän C-vitamiinin ansiosta. Vitamiinien säilyttämiseksi perunat kannattaa keittää kuorineen mahdollisimman vähässä vedessä.
Päivittäinen C-vitamiinin saantisuositus:
60 mg C-vitamiinia
100 g perunoita: 27 mg C-vitamiinia
Liika on aina liikaa
10 terveellisintä elintarviketta on hieman kärjistetty otsikko, sillä ravinnon terveellisyyteen vaikuttavat yksilölliset erot, kokonaisravitsemus ja jopa aterioiden koostumus.
Yhden elintarvikkeen suosiminen muiden kustannuksella saattaa haitata elimistön tasapainoa ja heikentää muiden elintärkeiden ravintoaineiden imeytymistä.
Elintasosairaudet ovat yleisiä Pohjoismaissa, ja ravitsemuksella on osuutensa niiden synnyssä. Esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisempiä meillä kuin maissa, joissa syödään monipuolisemmin ja vähemmän tyydyttyneitä rasvoja.
Ravinnon monipuolisuus ja tasapainoisuus ovat terveellisen, eri vitamiineja ja hivenaineita riittävästi ja sopivassa suhteessa sisältävän ravitsemuksen kulmakivet. Osana monipuolista ruokavaliota nämä kymmenen elintarviketta ovat terveellisimpiä.
tomaatti
mustikka
pinaatti
ruis
oliivi- tai rypsiöljy
(rasvainen) kala
parsakaali
pähkinät
punainen omena
paprika
niinkö? en muistanut että se olisi ihan tuollainen, tuntuu että jotain puuttuu ja jotkut taas toistuvat (esim pinaatti ja parsakaali, onko ravintoaineissa eroa? entä omena, paprika, tomaatti onko suurta eroa?)
ap