Mämmi ei olekaan suomalainen ruoka!
Samantapaisia jauhoista ja maltaista imellytettyjä keitoksia löytyy kuitenkin ympäri maailmaa. Mämmin historia ulottuu tuhansien vuosien taakse Persian alueelle. Suomessa mämmin alkuperä on jäljitetty Varsinais-Suomeen ja Hämeeseen 1200-luvulle.
Mämmilöitä maailmalla
Äänekoskelainen opetusneuvos Martti Lehtinen törmäsi mämmiin maailman mittakaavassa suuressa kansainvälisessä keittiömestareiden kongressissa Norjassa 1990-luvun puolivälissä. Paikalla oli 2500 asiantuntijaa ja ruoka-alan vaikuttajaa ympäri maailmaa. Yllätti aika lailla, kun indonesialainen keittiömestari kertoi heillä olevan samanlaista ruokaa. Sittemmin on käynyt ilmi, että mämmi on tuttua myös Malesiassa.
Lehtinen toteaa, että mämmi on viljatuote ja siellä missä on ollut viljaa, on myös mämmin teko ollut mahdollista. Muinaisen Persian alueella viljeltiin maata jo tuhansia vuosia sitten.
Iranissa mämmi tunnetaan nimellä sämänu (samanu). Se valmistetaan mämmin tapaan imellyttämällä, mutta vehnästä. Suomessa raaka-aineena oli ruis. Persialaiset kansat syövät sämänua sikäläisen uudenvuoden juhlaruokana.
Tarjolla iranilaista imellosta
Kun jyväskyläläisestä etnisestä kaupasta löytyi yllättäen purkki iranilaista mämmiä, niin pitihän sitä toki maistaa. Vehnästä tehdyn tuotteen ruskea väri on vaaleampaa ja rakenne juoksevampaa kuin suomalaisen mämmin.
Samantapaisia jauhoista ja maltaista imellytettyjä keitoksia löytyy kuitenkin ympäri maailmaa. Mämmin historia ulottuu tuhansien vuosien taakse Persian alueelle. Suomessa mämmin alkuperä on jäljitetty Varsinais-Suomeen ja Hämeeseen 1200-luvulle. Mämmi sopi hyvin paastoajan ruuaksi ja säilyvänä tuotteena turkisten ja kalan perässä kulkeneiden eräretkievääksi. Mämmi näkyy myös paikannimistönä. Äänekosken Mämmenkylän arvellaan muotoutuneen Mämmi nimisestä talosta. Mämmin valmistuksen oletetaan liittyvän luontevasti myös oluen valmistukseen. Itse asiassa Mämmi on jähmeää kaljaa, joka on keitetty ennen alkoholikäymistä ja sitten kiinteytetty paistamalla.
Laajempaan käyttöön mämmi levisi Suomessa vasta itsenäisyyden aikaan lehtijuttujen, keittokirjojen ja kotitalousjärjestöjen välityksellä. Itäisessä Suomessa ja Karjalassa on syöty hapatettua ja juoksevampaa mämmityyppiä.
Yllätti aika lailla, kun indonesialainen keittiömestari kertoi heillä olevan samanlaista ruokaa. Sittemmin on käynyt ilmi, että mämmi on tuttua myös Malesiassa.
Lehtinen toteaa, että mämmi on viljatuote ja siellä missä on ollut viljaa, on myös mämmin teko ollut mahdollista. Muinaisen Persian alueella viljeltiin maata jo tuhansia vuosia sitten.
Iranissa mämmi tunnetaan nimellä sämänu (samanu). Se valmistetaan mämmin tapaan imellyttämällä, mutta vehnästä. Suomessa raaka-aineena oli ruis. Persialaiset kansat syövät sämänua sikäläisen uudenvuoden juhlaruokana.
Tarjolla iranilaista imellosta
Kun jyväskyläläisestä etnisestä kaupasta löytyi yllättäen purkki iranilaista mämmiä, niin pitihän sitä toki maistaa. Vehnästä tehdyn tuotteen ruskea väri on vaaleampaa ja rakenne juoksevampaa kuin suomalaisen mämmin.