Miksi itäsuomalainen leipä-, piirakka- ja kukkoperinne on niin paljon parempi kuin länsisuomalainen
Kommentit (21)
Makukysymys, Ei tähän ole vastausta.
Jaa, en tunne länsisuomalaista perinnettä.
On siellä kakko kuulemma.😄
Karjalanpiirakat on kyllä hyviä, eli piirakoista pisteet itään. Mutta saaristolaisleipä on kyllä parasta leipää, eli leivästä pisteet länteen. Joka paikasta löytyy parhaat puolensa.
Itäsuomalaiset käyttävät aikansa pullamössöjen ääressä, länsisuomalaiset terveellisemmin
Vierailija kirjoitti:
Karjalanpiirakat on kyllä hyviä, eli piirakoista pisteet itään. Mutta saaristolaisleipä on kyllä parasta leipää, eli leivästä pisteet länteen. Joka paikasta löytyy parhaat puolensa.
Kuusamolainen aito, leivinuunissa mummojen tekemä ohrarieska voittaa jopa saaristolaisleivän.
Tunnen lähinnä lännen perinteitä. Kotona leivottiin ihanaa rieskaa ja ruisleipää. Pullataikinasta myös monenlaista, pitkoa ja piirakkaa. Mutta varmaan idässä on monipuolisempi valikoima. Jonkun on täytynyt ajan saatossa keksiä kaikki leipomukset. Voisiko kyse olla peräti kansanluonteesta. Jospa esim. karjalaisten iloinen, hersyvä luonne on poikinut myös runsaan leipomisperinteen.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Karjalanpiirakat on kyllä hyviä, eli piirakoista pisteet itään. Mutta saaristolaisleipä on kyllä parasta leipää, eli leivästä pisteet länteen. Joka paikasta löytyy parhaat puolensa.
Kuusamolainen aito, leivinuunissa mummojen tekemä ohrarieska voittaa jopa saaristolaisleivän.
No höpö höpö. Mutta makuasioista ei sovi kiistellä. Tosi pohjanmaalla tehdään parempaa rieskaakin kuin idässä.
Piimälimppua ei mainittu. Toinen vanhempani vallan rakastaa sitä, toinen vihaa.
Maailman paras perunarieska: Kuusamon perunarieska.
Jaa, no itse pidän enemmän saaristolaisleivästä kuin piirakoista tai kalakukoista vaikka idästä olenkin. Oikeastaan kalakukosta en ole ikinä edes tykännyt. Piirakka menee just paistettuna, muuten se on aika mauton.
Itäsuomalainen ruokaperinne on saanut kaikki vaikutteensa vielä idemmästä ja nykyisen Venäjän puolelta. Siinä on lääniä, josta otettu oppia ruokien ja herkkujen valmistamiseen.
LÄnsi taas on yhtä lailla omaksunut perinteitä Ruotsin puolelta ja saaristosta.
On myös yleismaailmallisia ruokia niin kuin rieskat. Joka maasta löytyy rieskansa , mutta vain eri nimisinä.
Idässä on ruokapiirasperinne, joka on saanut vaikutteita Venäjältä ja lännessä taas Ruotsin ja Euroopan hovien vaikutuksesta enemmän makeiden leivonnaisten ja jälkiruokien perinnettä. Se on rikkaus, että juuri meidän maassamme on itä ja länsi kohdanneet lautasilla.
Vierailija kirjoitti:
Fett, salt, ister och socker utöver mjöl samt dåligt med riktig föda?
Vieläkö on tomaatteja poimittavaksi?
Syynä on Länsi- ja Itä-Suomen erilaiset uunityypit ja niiden vaikutus leipäperinteeseen. Itä-Suomessa leivinuunilla lämmitettiin tupa päivittäin ja se mahdollisti laajan piirakkaperinteen syntymisen. Länsi-Suomessa tupa lämmitettiin pääasiassa takalla. Leivinuunia lämmitettiin vain muutamia kertoja vuodessa leivontapäivinä: kun uuni lämmitettiin, reikäleipiä leivottiin suuri määrä kerralla.
Leivät kuivattiin leipähäkeissä ja säilytettiin orsilla katon rajassa.
Länsi-Suomessa leivottiin imellettyä leipää, joka oli tuntematon Itä-Suomessa.
Itä-Suomen kukot nyt vaan kiekuu kovemmin ja tepastelee säpäkämmin.
Vierailija kirjoitti:
Syynä on Länsi- ja Itä-Suomen erilaiset uunityypit ja niiden vaikutus leipäperinteeseen. Itä-Suomessa leivinuunilla lämmitettiin tupa päivittäin ja se mahdollisti laajan piirakkaperinteen syntymisen. Länsi-Suomessa tupa lämmitettiin pääasiassa takalla. Leivinuunia lämmitettiin vain muutamia kertoja vuodessa leivontapäivinä: kun uuni lämmitettiin, reikäleipiä leivottiin suuri määrä kerralla.
Leivät kuivattiin leipähäkeissä ja säilytettiin orsilla katon rajassa.
Länsi-Suomessa leivottiin imellettyä leipää, joka oli tuntematon Itä-Suomessa.
Kyllä ja suomalaisten "kansallisleipä" eli hapatettu ruisleipä(reikäleipä) on länsisuomesta.
Vaikka itäsuomen leipäperinne onkin niin paljon parempaa🤣
Vierailija kirjoitti:
Itä-Suomen kukot nyt vaan kiekuu kovemmin ja tepastelee säpäkämmin.
Näinhän se menee. Paljon melua tyhjästä ämpäristä.
Fett, salt, ister och socker utöver mjöl samt dåligt med riktig föda?