Onko juhlissa parempi että on muutama erikoisruokavalioruoka ja muut ns tavallisista raaka-aineista vai että kaikki on maidoton-gluteeniton-munaton ei yleisiä allergeeneja sisältäviä?
Jos on tarkoitus että on juhlissa erilaisia tarjottavia niin onko parempi että kaikki on mahdollisimman moneen ruokavalioon sopivaa vai että on muutama erikoisruokavaliovaihtoehto?
Vierailla voi olla maitoallergiaa, gluteeniton ruokavalio, kananmuna-allergia, lihaton ruokavalio, kala-allergia, pähkinäallergia
Onko parempi käyttää esimerkiksi gluteenittomia jauhoja ja soijavispiä?
Kommentit (4)
Kaiken voi tehdä laktoosittomana, se on helppoa eikä maku kärsi. Gluteenittomille ja vegaaneille kannattaa tehdä pari omaa tuotetta ja muuten tehdä tavalliset tarjottavat. Gluteenittomat ja vegaanit tuotteet eivät yleensä maultaan ihan vastaa tavallisia, itse ainakin kaikkiruokaisena vieraana söisin mieluummin tavallisia. Luettelit pitkän listan erityisruokavalioita: minusta ei tarvitse huomioida erikseen kaikkia noita, vaan laktoositon, gluteeniton ja vegaaninen riittää hyvin. Eiköhän sieltä jokainen löydä itselleen jotain. Esim maitoallergikko voi syödä ainakin vegaania jne.
Gluteeniton vaatii usein paljon huolellisuutta valmistaessa, jos vieraalla on keliakia. Vaikeaa tehdä monia reseptejä samalla vielä maidottomaksi ja munattomaksi.
Se riippuu siitä, mitä meinaa tehdä. Täytekakun saa helposti gluteenittomaksi, mutta maidottomana kyllä maku kärsii pahasti. Juustokakku on taas hyvä vaihtoehto, jos pitää olla munaton, gluteenittomanakin onnistuu hyvin. Meillä oli lohivoileipäkakun lisäksi kasvispiirakka, joka oli gluteeniton ja vegaaninen.
Jokaiselle jotain hyväksi koettua, mutta ei kaikille samaa, sillä silloin maku kärsii.
Parempi tehdä erikoisruokavaliot erikseen. Laktoosittomana toki saa lähes kaikkea ja tuotteet on hyviä, mutta ainakaan gluteenittomat harvoin vastaa tavallisia versioita. Hintakin niissä korkeampi jos isolle porukalle tekee.