Millaisena maistatte retiisin?
Ostinpa muistin virkistyksesi retiisejä ja raakana maistelin. Nämä on niin VÄKEVIÄ, sellaisella polttavalla tavalla. Polttelee alas mennessään lievästi jopa syvällä nielussa ja ruokatorvessa. Ei nyt sillä tavalla tulista kuin chili, mutta jännällä tavalla polttelevaa. Ei siis ole sinänsä ongelma, koska tykkään tulisesta ruoastakin. Mutta se mitä tulin miettimään, on se, että kuinka eräs sukulaiseni, joka ei todellakaan, koskaan, ikinä, milloinkaan syö tulista eikä edes voimakkaasti maustetta ruokaa kun ei niistä tykkää, niin kuitenkin syö retiisejä ja tykkää niistä kovasti. Voiko olla, että ihmiset maistaa tuonkin maun niin eri tavalla? Miltä retiisit teidän suussa maistuu?
Kommentit (4)
Retiiseissä on aika paljon eroja. Oman maan retiisit maistuu ihan erilaiselta kuin kaupan, tosin kuivana kesänä ne voivat olla vielä väkevämpiäkin. Kitkeräähän se on, mutta usein retiisi on niin ohuina siivuina esim. salaatissa, että se kitkeryys ei ole liian päällekäyvää, vaan antaa juuri sopivasti potkua ruokaan.
En osaa sanoa, että maistavatko ihmiset esimerkiksi retiisin merkittävästi eri tavoin, mutta on tosiaan kasveja, jotka maistuvat polttavalta, mutta ehkä jotenkin hieman eri tavalla kuin chilit. Inkivääri, kumina ja piparjuuri ainakin tulevat mieleeni, samoin kuin se wasabi, mitä suomeksi onkaan. Ehkä joidenkin mielestä chilit aiheuttavat epämiellyttävää poltettaa, kun taas vaikka inkiväärin järsiminen polttelee mukavalla tavalla.
Minusta retiisi on pikemminkin kitkerä eli karvas kuin tulinen. Ja kuten sanottu, kitkeryyden aste vaihtelee paljon. Tulisuus ei itse asiassa ole maku vaan tuntoaistimus eli ehkäpä chilissä ei vaivaa maku vaan siitä seuraava kipu. Vaikka joskus on jäänyt retiisi liian karvaana syömättä, se ei mielestäni ole voimakkaanakaan kivuliaan tulinen.
Yök, mun mielestä maailman turhin vihannes, ihan hirveän väkevää ja pahaa. Chili sentään tuo hyvää makua ruokiin pienissä määrin, retiisi ei millään tasolla.