Kannatan omavaraisuutta, mutta tarviiko oikeasti Suomessa kasvattaa tomaatteja ympäri vuoden?
Olen sen verran persu, että mielestäni Suomella pitää olla kyky olla omavarainen kriisitilanteissa ruoan suhteen, mutta sen verran vihreä, että kaikkea ei-niin-välttämätöntä ei välttämättä tarvitse tuottaa Suomessa ympärivuotisesti, kuten nyt vaikka tomaatteja talvella. Mielestäni paljon energiaa kuluttava kasvihuonetuotannon tuki pitäisi lopettaa, kun nyt näitä leikkauksia joudutaan kuitenkin tekemään. Olisi sekä ekologinen että taloudellinen järkileikkaus, joka ei kuitenkaan olisi vaarallinen kriisitilanteissa, jolloin tärkeämpää on paremmin säilyvien juuresten ja proteiinin lähteiden saatavuus.
Mielipiteeseen on myös vaikuttanut viime aikoina ilmi tulleet ihmiskauppaan liittyvät asiat, jotka käsittääkseni liittyvät tuolle alalle.
Kommentit (23)
Todellakin pitäisi, mutta ilman ihmiskauppaa
Vierailija kirjoitti:
Todellakin pitäisi, mutta ilman ihmiskauppaa
Miksi? Tomaattia kasvaa ekologisesti esim. Espanjassa ja kriisiaikoina ei kuolla jos ei saada espanjalaista tomaattia.
Selleri, lanttu, nauris, palsternakka, peruna, porkkana, bataatti, punajuuri, retiisi, kaurajuuri, piparjuuri ja juuripersilja.
Ruis, vehnä, ohra, kaura ja tattari.
Sipuli, maissi, salaatit, herne, kurpitsa, avomaankurkku, tomaatti, kurkku, kaalit sekä munakoiso. Yrtit.
Mansikka, vadelma, karviainen, herukat, aronia ja marjatuomipihlaja.
Omena, päärynä, kirsikka ja luumu.
Mustikka, puolukka ja sienet.
Suomessa voi kasvattaa vaikka mitä kesän aikana. Luonto kasvattaa oman sadon
Ei tarvitsisi kasvattaa talvella täällä, ovat kalliita ja pahan makuisia.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Todellakin pitäisi, mutta ilman ihmiskauppaa
Miksi? Tomaattia kasvaa ekologisesti esim. Espanjassa ja kriisiaikoina ei kuolla jos ei saada espanjalaista tomaattia.
Hah. Ekologisesti Espanjassa.
Käypä siellä joskus katsomassa. Siellä on ekologisuus kaukana.
Vierailija kirjoitti:
Selleri, lanttu, nauris, palsternakka, peruna, porkkana, bataatti, punajuuri, retiisi, kaurajuuri, piparjuuri ja juuripersilja.
Ruis, vehnä, ohra, kaura ja tattari.
Sipuli, maissi, salaatit, herne, kurpitsa, avomaankurkku, tomaatti, kurkku, kaalit sekä munakoiso. Yrtit.
Mansikka, vadelma, karviainen, herukat, aronia ja marjatuomipihlaja.
Omena, päärynä, kirsikka ja luumu.
Mustikka, puolukka ja sienet.
Suomessa voi kasvattaa vaikka mitä kesän aikana. Luonto kasvattaa oman sadon
Kyllä, ja suurin osa voidaan hyvin säilyttää myös talven yli. salaatit, avomaankurkku, tomaatti, kurkku, ne eivät säily, mutta ei ole mitenkään oleellista saada niitä tuoreina talvellakin juuri suomalaisina.
Muita vihanneksia voi kasvattaa, mutta tomaatteihin on närpiöläisillä kartanon omistajilla yksinoikeus.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Todellakin pitäisi, mutta ilman ihmiskauppaa
Miksi? Tomaattia kasvaa ekologisesti esim. Espanjassa ja kriisiaikoina ei kuolla jos ei saada espanjalaista tomaattia.
Hah. Ekologisesti Espanjassa.
Käypä siellä joskus katsomassa. Siellä on ekologisuus kaukana.
Tarkoitin nyt lähinnä hiilidioksidipäästöjen osalta, kun siellä se tapahtuu ilmaisella luomuaurinkoenergialla kun Suomessa kalliilla sähköllä.
Vierailija kirjoitti:
Todellakin pitäisi, mutta ilman ihmiskauppaa
Mikä vikana ihmiskaupassa? Onhan olemassa eläinkauppojakin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Todellakin pitäisi, mutta ilman ihmiskauppaa
Miksi? Tomaattia kasvaa ekologisesti esim. Espanjassa ja kriisiaikoina ei kuolla jos ei saada espanjalaista tomaattia.
Espanjassa vähäisiä vesivaroja käytetään runsaasti kasvihuonekasvisten viljelyyn, kun taas Suomessa on runsaasti vettä, josta ottaa. Espanjalaisten tomaattien korkean vesijalanjäljen vuoksi Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuripitää kotimaista tomaattia pääsääntöisesti kestävämpänä valintana.
Tiesitkö, että Espanjassa kasvihuoneen vesijalanjälki on tomaattikiloa kohden 91-kertainen verrattuna kotimaiseen?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Todellakin pitäisi, mutta ilman ihmiskauppaa
Mikä vikana ihmiskaupassa? Onhan olemassa eläinkauppojakin.
No laitetaan sinut myyntiin. Kerro sitten parin vuoden kuluttua mitä olet tykännyt.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Todellakin pitäisi, mutta ilman ihmiskauppaa
Miksi? Tomaattia kasvaa ekologisesti esim. Espanjassa ja kriisiaikoina ei kuolla jos ei saada espanjalaista tomaattia.
Hah. Ekologisesti Espanjassa.
Käypä siellä joskus katsomassa. Siellä on ekologisuus kaukana.
Ei siellä tarvitse valtion tukea järjettömiä energialaskuja. Ihan hyvin ehtii alkaa niitä kasvattamaan Suomessa, kun kevät tulee.
Auringossa kasvatetut maistuvat oikealle tomaatille.
Ne Espanjaan tuleva työläiset elättävät itsensä ja perheensä niillä tuloilla pitkään. Toki voitaisiin lähettää meiltä lisää kehitysapua.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Todellakin pitäisi, mutta ilman ihmiskauppaa
Miksi? Tomaattia kasvaa ekologisesti esim. Espanjassa ja kriisiaikoina ei kuolla jos ei saada espanjalaista tomaattia.
Espanjassa vähäisiä vesivaroja käytetään runsaasti kasvihuonekasvisten viljelyyn, kun taas Suomessa on runsaasti vettä, josta ottaa. Espanjalaisten tomaattien korkean vesijalanjäljen vuoksi Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuripitää kotimaista tomaattia pääsääntöisesti kestävämpänä valintana.
Tiesitkö, että Espanjassa kasvihuoneen vesijalanjälki on tomaattikiloa kohden 91-kertainen verrattuna kotimaiseen?
Hiilidioksidipäästöt ovat nyt se mistä Suomen pitää saada leikattua. Kasvihuoneessa talvella tehtävä tomaattien ja kurkkujen viljely on hiilidioksidipäästöjen lähde ja vie paljon energiaa, eikä ole edes taloudellisesti kannattavaa ilman isoja valtion tukiaisia. Suoraan sanottuna meidän tehtävä ei ole miettiä espanjalaisten veden riittävyyttä, vaan hiilidioksidipäästöjä. Jos kyseessä olisi suomalaisten selviytymisen kannalta oleellinen tuote, niin sitten voisin kannattaa tukemista, mutta kun tosiaan voi joko ostaa ulkomaalaisia TAI jos se tuntuu omasta mielestä epäeettiseltä, niin olla syömättä tomaatteja, kuten esi-isämme satojen vuosien ajan.
Tarvii kasvattaa tomaatteja. Kun energialähde on valittu hyvin, niin suomalainen kasvihuonetomaatti päihittää espanjalaisen laivalla rahdatun päästöissä.
Ja suurin osa kasvihuoneista käyttää jotain muuta kuin öljyä.
Kovia, värittömiä mauttomia mafiatomaatteja sikahintaan Närpiöstä. Ei kiitos
Vierailija kirjoitti:
Tarvii kasvattaa tomaatteja. Kun energialähde on valittu hyvin, niin suomalainen kasvihuonetomaatti päihittää espanjalaisen laivalla rahdatun päästöissä.
Ja suurin osa kasvihuoneista käyttää jotain muuta kuin öljyä.
Espanjalainen tomaatti talvella: Suomen hiilidioksidipäästöt 0, Suomen valtion tukimenot 0
Vs
Suomalainen tomaatti talvella: Suomen hiilidioksidipäästöt isot, Suoman valtion tukimenot vielä isommat
Vs
Ei tomaattia talvella: kaikkien hillidioksidipäästöt 0, tukimenot 0
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Todellakin pitäisi, mutta ilman ihmiskauppaa
Miksi? Tomaattia kasvaa ekologisesti esim. Espanjassa ja kriisiaikoina ei kuolla jos ei saada espanjalaista tomaattia.
Hah. Ekologisesti Espanjassa.
Käypä siellä joskus katsomassa. Siellä on ekologisuus kaukana.
Miten se on täällä kaukana ekologisesta? Asun espanjassa enkä ymmärrä tätä kommenttia?
Samaa mieltä.
Viljan ja juuresten viljelyä pitäisi kasvattaa.
Samoin hedelmistä omena, ja marjakasveissa mansikka sekä vadelma kasvavat täällä hyvin.
Luonnon marjojen käyttöä pitäisi lisätä, sanoin pienkalastajia täytyisi tukea.
Sitäpaitsi talvella keinovalolla kasvatettu tomaatti ei maistu millekään
En kyllä myöskään pidä siitä että Suomeen tuodaan jotsin avokadoa ym toiselta puolen maailmaa