"Lämmin" ruoka?
Olisiko kenelläkään tietoa onko sillä ravinto-opillisesti mitään väliä syökö SAMAN ruuan kylmänä tai lämpimänä.
En nykyään lämmitä juuri mitään.
Kommentit (15)
Mielenkiintoinen kysymys. Tuskin sillä mitään suurempaa merkitystä ole, mutta toisaalta jos sen syö edes vähän lämmitettynä/huoneenlämpöisenä niin olisiko se ruoansulatukselle ystävällisempi?
Ainakin vettä ei kannata juoda kylmänä, vaan lorauttaa sinne tilkka kiehuvaa vettä niin on vatsaystävällisempää.
No, kypsentämätön ruoka sulaa selvästi huonommin, ja siitä saa vähemmän ravintoaineita irti. Myös ruuan huolellinen pureskelu auttaa asiaan.
Kylmän ruuan lämmittäminen ruuansulatuselimistössä vie energiaa. Eli jos syöt lämmintä ruokaa, ei elimistön tarvitse lämmittää sitä elimistön sisällä ennen sen sulatusta.
Mutta kai tuokin energian säästö on sen verran pieni, että ihan hyvin voi syödä ruuan kylmänäkin.
Tulen keksiminen autoi ihmiskuntaa kehittymään. Kun ruoka kypsennettiin, niin siitä samasata määrästä ruokaa saatiin enemmän energiaa, ja aivojen kehittyminen vaatii energiaa. Jäi myös enemmän aikaa kehittää mm. työkaluja, kun kaikki aika ei mennyt ruuan keräilyyn.
Vierailija kirjoitti:
No, kypsentämätön ruoka sulaa selvästi huonommin, ja siitä saa vähemmän ravintoaineita irti. Myös ruuan huolellinen pureskelu auttaa asiaan.
Eihän kypsentämätön ja kylmä ruoka ole sama asia.
Vierailija kirjoitti:
Tulen keksiminen autoi ihmiskuntaa kehittymään. Kun ruoka kypsennettiin, niin siitä samasata määrästä ruokaa saatiin enemmän energiaa, ja aivojen kehittyminen vaatii energiaa. Jäi myös enemmän aikaa kehittää mm. työkaluja, kun kaikki aika ei mennyt ruuan keräilyyn.
Ja tämä liittyy ap:n kysymykseen miten? Hän kysyi kylmästä ruuasta.
Ruoka kärsii aina lämmittämisestä – keitossa ravintoaineet eivät karkaa lientä pidemmälle
Lämmittäminen vaikuttaa vähemmän hiilihydraatteihin ja proteiineihin kuin vaikkapa vitamiineihin. Keitto on uudelleen lämmitettävänä ruokana hyvä vaihtoehto, koska esimerkiksi kivennäisaineet liukenevat liemeen. Säilymisen kannalta tärkeää on nopea jäähdytys ja oikeanlainen säilytys.
Tuolla on jotain tietoa.
Olen aina miettinyt, että tarkoitetaanko lämpimällä ruualla kirjaimellisesti ruuan lämpötilaa, vai sitä että puhutaan oikeasta ateriasta, eikä esimerkiksi salaatista tai muusta välipalasta.
Salaatti oikein valmistettuna voi olla ruokaisampi, terveellisempi ja monipuolisempi kuin perushuono lämmin ateria.
Itse tykkään syödä lämmintä ruokaa, koska palelen todella helposti ja varsinkin talvella kylmän ruuan syötyäni palelen vielä enemmän.
Lämmin ruoka maistuu paremmalle. Mieluummin syön juuri paistetun mehukkaan kanfileen kasvisten kanssa kuin kylmän kanasalaatin.
Jos ostan kaupasta palan savulohta en jaksa uskoa että sillä on mitään merkitystä syönkö sen kylmänä vai lämmitettynä
Vierailija kirjoitti:
Lämmin ruoka maistuu paremmalle. Mieluummin syön juuri paistetun mehukkaan kanfileen kasvisten kanssa kuin kylmän kanasalaatin.
Riippuu minusta vuodenajasta, lämpimänä kesäpäivänä söisin paljon mieluummin tuon kanasalaatin
Ei sillä ravintoarvojen duhteen ole merkitystä. Kun puhutaan lämpimästä ruoasta, pointti on siinä, että silloin mietitään (tai on ainakin tarkoitus miettiä) koko ateria tasapainoisena kokonaisuutena ravintoarvoineen ja makuineen alkuruoan ja vihannesten kautta jälkkäriin. Ja on tarkoitus istua alas syömään se. Ei vain hakea jääkaapista äkkiä jotain nopeaa vatsantäytettä. Koska silloin harvoin tulee mietittyä sitä syömisen kokonaisuutta, ravintoarvoineenkaan.
Ei kai sillä merkitystä ole. Moni ruoka vain maistuu paremmalta, kun sen lämmittää. Itselle ajatus esim. lohikeitosta on herkullinen, mutta kylmänä tuskin sitä saisin alas ollenkaan.