Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Ruoanlaiton ja leipomisen ero

Vierailija
17.12.2022 |

Olen hyvä laittamaan ruokaa mutta aivan surkea leipomaan. Olen tullut siihen tulokseen, että näin boheemina ruoanlaitto onnistuu hienosti. Voi heitellä aineita kattilaan vähän sinnepäin ja hyvää tulee. Ikinä en mittaile mitään tai tee reseptin mukaan. Tuosta vaan "sävellän". Mutta leipominen, etenkin gluteeniton menee aina pilalle. Siinä pitäisi olla niin pedantti ja mitata tarkkaan aineet ja leipoa reseptin mukaan. Oletko sinä kotileipuri vai kotikokki?

Kommentit (6)

Vierailija
1/6 |
17.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sekä että.

Vierailija
2/6 |
17.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kokki. Ystäväni, joka on ammattilainen, sanoi että kokkaaminen on kuin säveltämistä, mutta leipominen on soittamista nuoteista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/6 |
17.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

En minäkään erityisesti tykkää leipomisesta, jotain yksinkertaisia juttuja voin ja osaan tehdä. Ruuanlaitto on paljon mukavampaa, käytän kyllä paljon reseptejä koska haluan kokeilla kaikkia erilaisia juttuja jotka ei itselle tulisi mieleenkään ilman sitä reseptiä. En kuitenkaan yleensä noudata niitä respoja orjallisesti ja tykkään ruuanlaitossa juuri siitä että se ei ole niin tarkkaa kuin leivonta.

Vierailija
4/6 |
17.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Leipuri. Leipomiseen kyllä liittyy tarkkuus, mutta siinäkin voi "säveltää". Pitää vain tietää kokkailijaa paremmin, mitä on tekemässä ja miksi.

Vierailija
5/6 |
17.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Kokki. Ystäväni, joka on ammattilainen, sanoi että kokkaaminen on kuin säveltämistä, mutta leipominen on soittamista nuoteista.

Jos on oikeasti hyvä leipomaan ja tuntee taiteenlajin lainalaisuudet, pystyy kyllä soveltamaan ja jopa kehittämään reseptejä hatusta. Mutta se vaatii harjoitusta ja perehtymistä.

Vierailija
6/6 |
17.12.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ruoanlaiton ja leivonnan ero lienee gastrokemiassa, kokkailussa ruoka-aineet kypsennetään tietyssä järjestyksessä, johon vaikuttaa ruoka-aineiden kypsennysajat, mutta leivonnassa täytyy ottaa huomioon kuiva- ja märkäaineiden suhde, valkuaisen määrä sekä käytettävä nostatusmenetelmä (hiiva, sooda, leivinaine, juuri...), lämpötila nostatusvaiheessa ja kypsennettäessä yms.

Eli pannulle, uuniin, grilliin jne. voi laittaa mitä vaan kypsymään ja maustaa se mieleisekseen, mutta leivonnassa onnistuneeseen lopputulokseen tarvitaan monen asian ymmärtämistä ja tietotaitoa. Tai sitten vaan noudattaa valmiiksi pähkäiltyjen reseptien ohjeita. Simple as that.