Vakkasuomalainen prossakka
Vakkasuomalainen prossakka on usein "tekijänsä" näköinen. Tässä aloittelijalle sopiva prossakka ohje.
Tämä prossakka valmistuu näistä aineksista:
pieni määrä vettä perunoiden kypsentämiseen, vesi jää prossakkaan
3kg jauhoisia perunoita
maun mukaan ruisjauhoa tai vehnäjauhoja
noin 100 g voita
maitoa niin että saadaan notkeahko puuromainen sose, maidon määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla
noin 2 desilitraa tummaa siirappia, tai vähän vähemmän tai vähän enemmän
2-3 teelusikallista suolaa
maustetaan prossakkaan sopivilla mausteilla tai ei mausteta
Tämä prossakka valmistuu näistä aineksista näin:
Kuoritaan kuumana vaikeasti kuorittavat, ja helposti hajoavat pestyt perunat isojen kuorimistappioiden välttämiseksi raakoita.
Keitetään perunat täysin kypsiksi pienessä määrässä vettä. Huomioidaan että vesi jää prossakkaan. Soseuta perunat kuumina keittoveteen.
Lisätään voi siivuina sulamaan prossakkaan. Lisätään maitoa niin että saadaan notkeahko puuromainen prossakkasose. Lisätään suola. Jos halutaan maustaa, niin prossakka maustetaan tässä vaiheessa. Lisätään prossakkaan tummaa siirappia noin 2 desilitraa. Tumma siirappi antaa sopivan värin prossakalle. Sekoitetaan hyvin.
Prossakkasose laitetaan voideltuun uunivuokaan ja pinnalle lisätään voita ja jos halutaan, niin pinnalle voidaan lisätä myös korppujauhoa. Prossakkaa paistetaan aluksi kuumassa 200-210 asteisessa uunissa. Kun prossakka saa väriä pintaan ja prossakka alkaa kuplimaan, alenetaan uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voidaan paistaa täysiä vuokia. Näin saadaan mehevä prossakka ja se ei kuivu eikä korppuunnu.
Prossakkaa paistetaan sähkölieden uunissa noin 3 tuntia.