Hain kasvimaalta tomaatteja, purjoa, sipulia, paprikoita, porkkanaa ja lipstikkaa
Kalapullat ja lihapullat odottavat paistamista. Kalat itse kalastettu ja tuttu metsästäjä tuonut riistaa. Edullista, hyvää ja terveellistä ruokaa pariksi päiväksi.
Kommentit (20)
Minä kuivasin lipstikkaa alkukesästä. Se on ollut kauan sen verran kellastuneena pihalla, että en enää leikkelisi talteen.
Etelä-Suomi
Vierailija kirjoitti:
Minä kuivasin lipstikkaa alkukesästä. Se on ollut kauan sen verran kellastuneena pihalla, että en enää leikkelisi talteen.
Etelä-Suomi
Minulla kahdessa paikassa edelleen vehreää lipstikkaa. Myös rosmariini ja timjami aina vihreitä. Olen kuivannut myös välillä lipstikkaa ja sekoittanut itselleni yrttisuolaa, jossa muitakin mausteita.
Mulla ois hirveesti lipstikkaa, mutta en vaan tykkää siitä. Kaikki aina ihmettelee miksi jätän hyvät lipstikat kellastumaan ja keräämättä.
Avomaallako kasvatat tomaattia ja paprikaa? Mitä lajikkeita? Eikö paprikaan tule kirvoja?
Vierailija kirjoitti:
Mulla ois hirveesti lipstikkaa, mutta en vaan tykkää siitä. Kaikki aina ihmettelee miksi jätän hyvät lipstikat kellastumaan ja keräämättä.
Kellastutat rahaa! Kerää ja kui
vaa, sitten myyt pari euroa pussi! Se on hiton hyvää keitossa liha- tms litkujen sijasta!
Lipstikasta saa ihanaa keittoa. Ilmaista raaka-ainetta, lisäksi terveysvaikutteinen yrtti.
Vierailijakasvatat tomaattia ja paprikaa? Mitä lajikkeita? Eikö paprikaan tule kirvoja?[/quote kirjoitti:
Avomaalla siinä mielessä, että kahdella sivulla kasvimaata on korkeahko muuri. Paprikoissa ei ole koskaan ollut kirvoja. En lannoita muuta kuin kahvinporolla ja kompostimullalla. Istuttelen sinne sun tänne valkosipulia ja tomaatintaimen juurelle aina kaksi basilikaa, että taimet pysyvät terveenä eikä tarvitse kesän aikana ruiskuttaa yhtään mitään. Lajikkeiden nimiä en todellakaan enää tiedä, kun otan joka vuosi itse siemenet kasveista ja keväällä helmi-maaliskuussa laitan siemenet itämään. Punaista ja vihreää paprikaa sekä pientä paistopaprikaa olen vuosia kasvatellut.
Vierailija kirjoitti:
Mitä on lipstikka?
Lipstikka on mausteyrtti, saattaa olla lehtisellerin sukulainen. Lipstikkaa kun laittaa keittoihin, ei tarvitse liemikuutioita ollenkaan. Aivan erinomainen mausteyrtti.
Onko tämä nyt se sama, joka yksi päivä kertoi tehneensä kaalilaatikkoa...
Sopis jatkoksi😆
Itse heitin juuri servaalin pakkaseen samalla kun grillaan koiraa läheisessä metsikössä.
Lipstikka eli liperi, saksalaisittain liebestich tai maggiyrtti - maku tuo mieleen lihaliemen. Todennäköisesti siksi, että useissa lihaliemivalmisteissa käytetään lipstikkaa mausteena. Todella voimakkaasti kaiken maustava, jos ei tykkää, niin ei tykkää.
Käytän itse satunnaisesti silloin, kun ei ole lihaliemikuutiota saatavilla.
Itse hain eilen kasvimaalta/kasvihuoneesta tomaatteja, kesäkurpitsaa, perunaa, mangoldia ja salviaa. Salvian laitoin kuivumaan, tosin tuoreena friteerattu salvia on herkkua!
Tein kuitenkin peruna-tomaatti-mangoldi-kurpitsa-dahlia riisin kera, lasten lempiruokaa (tällä hetkellä - odotetaan pari kk niin sitten lempiruokaa voi olla sushi, tai hernekeitto, tai lasagne, pizza, perunamuussi ja jauhelihakastike tai pinaattikeitto, tai paistettu spagetti). Viikonloppuna tein lihapullia tomaattikastikkeessa, tomaattikastikkeen sekaan meni sekä tomaatteja että kurpitsaa, mutta myös porkkanaa, palsternakkaa ja punajuurta. Kasvikset omasta maasta.
Eikö sato pitäisi ollut jo korjattu? Lokakuu sentään.
Vierailija kirjoitti:
Eikö sato pitäisi ollut jo korjattu? Lokakuu sentään.
Ei. Juurekset ja yrtit kestää hyvin kylmää, pakkastakin. Syyskuun alun hallaöinä meni kurpitsa- ja papukasvustot, mutta kaikki muu kestää. Nuokin olisi selvinnyt harsottamalla, mutta en nähnyt sitä vaivaa. Mun kasvimaalta tulee vielä erilaisia yrttejä, perunaa, porkkanaa, punajuurta ja lehti- ja palmukaaleja, kasvihuoneesta tomaatteja.
Teilläpäin ei sitten kauriit tai peurat syö kaikkea pihasta. Täällä meni jo ennen juhannusta perennoistakin latvat. Kasvihuoneeseen eivät sentään ymmärrä yrittää.
Kuulostaa tosi hyvältä, olet onnekas!