Miten saisin hyvän suolistomikrobikannan?
Mistä edes tietää että oma mikrobikanta on hyvä?
Kommentit (12)
No tutkimusten mukaan syömällä viikossa 30 eri kasvista, hedelmää ja marjaa viikossa.
Syö monipuolisesti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä suosi täysjyväviljaa. Ne ovat hyvän bakteerikannan ravintoa suolistossa.
Vierailija kirjoitti:
No tutkimusten mukaan syömällä viikossa 30 eri kasvista, hedelmää ja marjaa viikossa.
Lisätietoa täällä:
https://kotiliesi.fi/ruoka/ideoita-ruoanlaittoon/kasvishaaste-innostaa-…
Sillä, että syö asioita, joista mikrobit nauttivat. Hapankaalia, kimchiä, kombutchaa, hapanmaitotuotteita.
Syö marjoja, juureksia, hapanmaitotuotteita, kauraa, vihanneksia, vähennä sokerin käyttöä ja valkoisten vehnäjauhojen käyttöä. Vältä antibiootteja. Maitohappobakteereja kannattaa syödä ruuassa, ei niinkään purkista. Juo vettä tai tuoremehua, vältä virvoitusjuomien käyttöä.
Edellä mainittujen lisäksi vältä alkoholia, sokeria ja punaista lihaa, erityisesti makkaroita ja leikkeleitä.
Ja kun alkuun purkista laittaa suoliston kuntoon, niin kunnon määrät ja laajasti kaikkea. Sen jälkeen ravinnolla voi ylläpitää tilannetta.
Ulosteensiirrolla:
https://www.vsshp.fi/fi/sairaanhoitopiiri/media-tiedotteet-viestinta/ra…
Maistele vaikka ABC:n pöntöissä olevia jarruraitoja.
Mä luin hiljattain Emeran Meyerin kirjan Viisas vatsa ja siinä näistä puhuttiin. Se tylsä uutinen on, että mikrobivalikoima vakiintuu 3 vuoden ikään mennessä, eikä sinne uusia lajeja tule. Hyvä uutinen on, että tuo mikrobistohaitta ei ole ihan niin suuri haitta kuin voisi luulla, koska kirjan mukaan monet eri lajien mikrobit pystyvät tuottamaan samoja aineenvaihduntatuotteita tai hoitamaan samoja toimintoja kuin toiset mikrobit, sen mukaan mitä ihminen syö (niiden geenit ilmentyvät eri tavalla). Jos on huonompi bakteerikanta, voi silti pysyä terveenä, mutta se vaatii enemmän tarkkuutat ruokavalion kanssa kuin sellaiselta jolla on hyvä valikoima suolistobakteerilajeja.
Kirjassa oli yllättävä tieto, että eläinrasvan runsas syöminen aiheuttaa suolistossa kroonisen matala-asteisen tulehdustilan, ja tämä tulehdustila saattaa levitä ruokahalun säätelystä vastaaville aivoalueille, niin että ihmisen alkaa tehdä mieli ruokaa paljon enemmän kuin tarvitsee. Muita asioita joita pitäisi tehdä että suolisto voi hyvin:
- KEINOMAKEUTUSAINEET ovat kirjoitajan mukaan hyvin haitallisia. Ne muuttavat suolistomikrobien aineenvaihduntareittejä niin, että bakteerit ottaa enemmän ruoasta irti lyhytketjuisia rasvahappoja jotka sitten imeytyy elimistöön -> enemmän kaloreita. Lisäksi ne voivat aiheuttaa glukoosi-intoleranssia.
- EMULGOINTIAINEET. Mulla ei ollut tästä tietoa ennen ollenkaan että nämä olisivat haitallisia. Ne vahingoittavat suolen seinämää niin, että suoliston mikrobit ajautuvat seinämän läpi, kulkeutuvat immuunisolujen lähelle ja aiheuttavat näin metabolista toksemiaa. Erityisen ongelmallinen on yhdistelmä, jossa ihminen syö paljon sekä eläinrasvaa, emulgointiaineita että keinomakeutusaineita: se aiheuttaa melko varmasti matala-asteisen tulehduksen.
- VÄLIMEREN RUOKAVALIO on suolistolle hyvä. Paljon kasviksia, vähän eläinrasvaa, hapatettuja tuotteita, viljaa josta mikrobit saa hyödyllisiä monimutkaisia hiilareita. Myös viinin polyfenolit hyödyttää vatsaa.
- HAPATETUT JA FERMENTOIDUT RUOAT on hyväksi. Ei suosittele purkkiprobiootteja ellei ole erityisiä vaivoja joita yrittää ratkaista.
- PAASTO voi auttaa jos vatsa on sekaisin. Nollaa aivo-suoliviestinnän keskeiset mekanismit ja voi lopettaa häiriytyneen viestinnän kierteen.
Lopetat prosessoitujen ruokien syömisen ja lisäät ruokavalioon hapatettuja tuotteita. Maitohappobakteereja purkista. Minuakin kiinnostaa mitä muuta voisi tehdä.