Lue keskustelun säännöt.
Keskimääräinen annoksen hinta kotitekoisessa ruuassa
07.07.2022 |
Paljonko on normaali hinta yhdelle annokselle ruokaa, kun valmistaa ruuan kotona? Mietin, että tehdäänkö meillä ihan normaalihintaista kotiruokaa, kalliimpaa vai halvempaa. Meitä on viisi henkeä taloudessa.
Esim.
-tortillat, yhden hengen annos (2-3kpl tortillaa) n.1,70€
-linssikeitto, yhden hengen annos (keitto + leipä) n. 0,80€
-pasta bolognese, yhden hengen annos (kastike + pasta + salaatti) n.1,80€
Oletteko laskeneet annoshintoja, edes suunnilleen? Tämä omakin laskelma ihan ulkomuistista, että mitä tarvikkeet kaupassa maksavat ja se jaettuna viidelle hengelle.
Kommentit (2)
Joku 20-30 euroa. Pihvit ja viini maksaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Minulla on ollut pidempään jo tavoitteena, että annoshinta jäisi siihen euron tienoille. Jos viikossa on päiviä, että annoshinta päivän pääaterialla (kuullostaapa viralliselta) jäisi 50 sentin tienoille, niin sitten voi olla kerran viikossa ateria, jossa annoshinta voi nousta useampaan euroon.
Esimerkiksi pinaattikeitto (omista pinaateista, mangoldeista, nokkosista) punalaputetulla maidolla, 1,5l keittoa maksaa noin 1€, siihen päälle ruisleipä+levite+juusto ja keitettyjä kananmunia 1-3 hlö (sanotaan 2/hlö ja 0,20€/kpl), niin hinnaksi tulee 3,20€/koko ateria ja per nuppi noin 55 senttiä, ruokajuomana mummolta saatu marjamehu.
Perunamuussi omista perunoista+paistettuja metsäsieniä, lanttu- ja porkkanatikkuja (lanttu ostettu, porkkana ilmaisia) +leivät+juomat, kokonaisuuden hinta noin 2€, vaikka laittaisi reilummin voita pannulle sieniä paistaessa. Annoshinta jää 35 sentin tienoille. Nyt juuri ei taida olla kyllä mikään lanttusesonki, joten sen tilalle varmaan kurkkua, joka nostaa hintaa.
Savukala punalaputettuna 10€, perunamuussi omista perunoista+punalaputettu maito+kurkku+porkkana (ilmaisia)+leivät, levitteet, juustot ja ruokajuomat (kola, itsetehty kuplavesi), niin hinnaksi tulee koko aterialle noin 15-18€, eli noin 3€/hlö.
Näiden välillä noi ruuat usein on, edullisimpia on juuri sellaiset ruuat, joissa suurin osa raaka-aineista on joko todella halpoja tai itsekasvatettuja/itsekerättyjä. Kaikki leipä, joka ruuan kanssa syödään, on "ilmaista". Saan äidiltäni ne ilmaiseksi. Meille ostetaan vain paahtoleipää, kaikki muu on ihan oikeasti ilmaista. Samoin perunat ovat meille oikeasti "ilmaisia", vanhempani kasvattavat perunoita ja osallistumalla istutustalkoisiin pari tuntia keväällä ja perunannostoon päivä syksyllä saamme koko vuoden ruokaperunat (+ äitini tarjoaa tuolloin ruuat).
Mitäs meillä eilen oli... Tortelloneja (2pkt yht 3,39€), wienerleikkeitä 5,95€/7kpl punalaputettuna, kurkkua 1€, salaattia omasta kasvimaasta (oli kylväytynyt itsekseen, kun joku salaatti oli päässyt kukkimaan viime kesänä), edellispäiväistä riisiä+maissia+omaa pinaattia paistettuna riisinä... 0,50€? ehkä ylihinnoiteltu tämä. Siihen 0,50€ leivät ja leivänpäälliset, itse söin viikonlipulta jääneet grillatut nakit, noin 0,20€ ja ruokajuomat kuplavesi ja mehu, sanotaan 0,20€. Koko aterian hinnaksi tuli 11,74€ eli alle kaksi euroa per annos, ja siis tämä oli sitä kalliimmasta päästä ruokia. Edullisemmaksi olisi tullut, jos olisi ollut vaikka omia perunoita noiden tortellonejen tilalla, mutta joskus nyt syödään noitakin. Ai niin, mies söi tuon kanssa juhannuksen jäljiltä (ilmaiseksi) saadun grillisalaatin jämät, niin ei ollut tarvetta kastikkeille. Olisin voinut tehdä kurkusta ja salaatista majoneesi/jukurttisalaatin, jolloin hintaa olisi tullut lisää muutama kymmenen senttiä. (tosin tässäkin voisin taas mainita, että yksi wienerleike jäi yli ja yksi annos tortelloneja, eli oikeastaan oli 7 annosta, jolloin annoshinta jäi vielä reippaammin alle kahden euron)
Jotenkin kuvittelen, että meillä annoshinnat ovat suht alhaisia verrattuna muiden perheiden ruokiin, mutta meillä on kuusi syöjää, niin sen aterian kokonaishinta on varmaan vähintään sama kuin 3-4 hengen perheillä.