Lapsen keliakiaepäily. Miten keliakian kanssa voi selvitä?
On erittäin vahva epäilys, että pojalla on keliakia. Käytiin tänään verikokeissa, jos niissä on vasta-aineet koholla ei muita tutkimuksia tarvita. Pojalla on niin selkeät ja rajut oireet, että lääkärikin oli melko varma diagnoosista etenkin kun sukurasite on vahva. Pitkään jatkui kova vatsakipu, oli äkillistä ripulia, ummetusta, lisää vatsakipua, ilmavaivoja, ruokahaluttomuutta ja väsymystä. Miehellä ei ole keliakiaa, mutta hänen äidillään ja molemmilla veljillä on. Myös kahdella veljen lapsella on.
Jos tämä on sitä, niin miten tästä eteenpäin? Miten kouluruoka? Ulkomailla matkustelu? Kavereiden luona syöminen? Tuleva murrosikäkin jännittää jos saa diagnoosin nyt.
Kommentit (48)
No siis... jos sukulaisilla on keliakia, niin löytynee sieltä hyvät vinkit selviytymiseen. Koululta saa gluteenittoman ruoan ilmoituksella ja ulkomailla voi aina syödä ranskalaisia, jos ei muuta.
Ihan helposti selviää. Nykyään todella monella on allergioita tai suolistosairauksia, niissä ei ole enää mitään ihmeellistä. Gluteenittoman vaihtoehdon saa (lähes) joka paikasta ja kouluruoka tehdään tietenkin pojallesi gluteenittomaksi. Oman lapseni kaverien vanhemmat ovat aina ottaneet lapseni gluteenittoman ruokavalion huomioon, vaikka olen tarjoutunut laittamaan eväitä mukaan. Tietenkin lapsen itsensäkin täytyy oppia pitämään huoli siitä, ettei syö gluteenillista ruokaa, mutta ei se kovin vaikea rasti ole.
Erittäin helposti selviää. Ruokavaliosta poistetaan vehnää, ohraa ja ruista sisältävät tuotteet. Puhdasta kauraa voi käyttää, sellaista jossa on gluteeniton merkintä.
Kouluruokailuun ilmoitetaan että tarvitsee gluteenittoman ruoan. Ei ongelmaa.
Tuoteselosteiden tarkkaa lukemista edellyttää. Laitan linkin sivustoon josta saat lisätietoa
ja myös reseptipankki ja tietoa gluteenittomista tuotteista.
https://www.keliakialiitto.fi/kuluttajat/
Lue ainakin kohdat pudotusvalkoista Gluteeniton arki ja Reseptit ja tuotteet
Hyvin pärjätään. Lapsellani todettu 1v.8kk ikäisenä keliakia. Matkustaminen ulkomailla tapahtuu siten, että otamme selvää ks. maan ravintolatarjonnasta esim. Googlen avulla. Keliakialiiton sivuilta löytyy myös tietoa hyvin tuotteista ym.
Vierailija kirjoitti:
No siis... jos sukulaisilla on keliakia, niin löytynee sieltä hyvät vinkit selviytymiseen. Koululta saa gluteenittoman ruoan ilmoituksella ja ulkomailla voi aina syödä ranskalaisia, jos ei muuta.
Just näin. Ikävä vaiva ja rajoittaa jossain määrin elämää, mutta pienellä järjestelyllä ja suurella tarkkuudella kaikki hoituu. Nykyään on tosi paljon kaikenlaisia korvaavia tuotteita tarjolla.
Moni tavallinenkin tuote on täysin gluteeniton, kuten tuo peruna, ja siitähän saa vaikka mitä lisuketta ja herkkua muussista ranskalaisten kautta sipseihin.
Kyllä siitä selviää, kysytte vinkkejä sieltä veljen perheestä. Kouluikäinen lapsi osaa jo itse pitää huolta syömisestä, koulussa hänelle tehdään sopiva ruoka, kavereiden vanhemmilta voi kysyä haluavatko he tarjota (vinkkaa samalla sopivia tuotteita) vai ottaako omat eväät. Ulkomaan matkoille kannattaa varata mukaan paikallisella kielellä oleva lappu ruokavaliosta, näitä sai ainakin aikaisemmin tulostaa Keliakialiiton sivuilta.
Vierailija kirjoitti:
No siis... jos sukulaisilla on keliakia, niin löytynee sieltä hyvät vinkit selviytymiseen. Koululta saa gluteenittoman ruoan ilmoituksella ja ulkomailla voi aina syödä ranskalaisia, jos ei muuta.
Ei voi, jos ranskalaiset paistetaan samassa rasvassa gluteenia sisältävien ruokien kanssa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
No siis... jos sukulaisilla on keliakia, niin löytynee sieltä hyvät vinkit selviytymiseen. Koululta saa gluteenittoman ruoan ilmoituksella ja ulkomailla voi aina syödä ranskalaisia, jos ei muuta.
Ei voi, jos ranskalaiset paistetaan samassa rasvassa gluteenia sisältävien ruokien kanssa.
Ei niin, se pitääkin tiedustella etukäteen.
Mäkkärissä on varmemmin pelkkä ranskisöljy kuin jossain kulmakuppilassa.
Kiitos näistä neuvoista. Eiköhän mekin selvitä, jos sellainen tilanne tulee. Ap
Tarkkana saa olla mutta selviää. Saa kyllä varautua kiukutteluun kun joutuu heittämän hyvästi jollekin herkuille mutta kuten tuossa ylläkin moni sanoi valinnan varaa kyllä on. Ja vertaistukea ja vinkkejä saatte varmasti niin netistä kuin noista gl- tottuneista sukulaisistakin.
Kivasti voi elää jos on varaa. Muuten on köyhemmät eväät koska gluteeniton on kallista...
Varaa ainakin aluksi reilusti aikaa kauppareissulle tuoteselosteiden lukemista varten. Vaikka et muuten käyttäisikään K-ryhmän kauppoja, niin tee silti visiitti Cittarin gluteenittomien hyllyille, siellä on kaikki koottu samaan paikkaan, saat paremman käsityksen tarjonnasta. Ja ehdottomasti menette ravitsemusterapeutin juttusille, pyydä aika jos lääkäri ei ohjaa sinne itse.
Ei siitä selviäkään. Hidas kituva kuolema edessä.
Vierailija kirjoitti:
Kivasti voi elää jos on varaa. Muuten on köyhemmät eväät koska gluteeniton on kallista...
Jos lapsi on alle 16-vuotias saa hän alinta vammaistukea hiukan vajaa 100/kk kelalta.
Vaatii perehtymistä mutta ei kovin kummoinen juttu nykyään. Meillä todettiin maitoallergia joitakin vuosia sitten ja tämän kanssa saimme julkisella taistella kun ei kuulemma ole (Suomessa käytössä) laboratoriokoetta joka tämän osoittaa. Lähinnä diagnoosi oli hankala mutsi joka syöttää lapselle omituisia ajatuksia. Että maitoallergia ei voi puhjeta alakoulussa tai ei ainakaan niin pahana ettei pientä määrää maitoa kestä. Kannattaa etukäteen opetella/kirjoittaa vieraan maan kielellä ja kertoa ravintolassa että kyseessä on sairaus, ei mikään trendidieetti. Meillä on yleensä vedenkeitin, tomaattiveitsi ja astiat mukana joka paikassa niin ei tarvii stressata kun voi itsekin tehdä ruokaa. Tsemppiä uuteen tilanteeseen!
Niin kamalalta kuin se ehkä kuulostaakin, niin on onni, että toinen mummo on keliaakikko eli ei tuputa tavallisia leipiä ja kahvileipiä, kun "eihän se nyt mitään meinaa, jo vähän kakkua tai ruisleipää ottaa". Kaverisynttärit ja yökyläilyt voivat olla ongelmallisia, jos kavereitten vanhemmilla ei ole mitään käsitystä keliakiasta. Varmin ottaa omat eväät mukaan ja vältellä mm. jauhokastikkeita. Ravintolaruokia on tutkittu ja todettu, että osassa gluteenittomiksi ilmoitetuissa ruuissa oli gluteenia, esim. jauhoa kastikkeissa tai tavallisia korppujauhoja leivityksessä.
Minulla on ollut keliakia jo 30 vuotta ja ihan hyvin olen pärjännyt.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kivasti voi elää jos on varaa. Muuten on köyhemmät eväät koska gluteeniton on kallista...
Jos lapsi on alle 16-vuotias saa hän alinta vammaistukea hiukan vajaa 100/kk kelalta.
Tarkka summa on 95,39/kk
Vierailija kirjoitti:
Minulla on ollut keliakia jo 30 vuotta ja ihan hyvin olen pärjännyt.
Olet ollut aitiopaikalla seuraamassa valmistuotteiden saatavuuden lisääntymistä. Itse kun törmäsin asiaan ensimmäisen kerran oli vain Jytte jauhoja S-kaupassa, ajatuksella leivo itse leipäsi. Tuolloin kaikki kauravalmisteet oli myös kiellettyjen listalla.
Nyt on mahdollista ostaa valmistuotteita, isot valikoimat myös pakasteita.
Jos haluaa itse leipoa niin netissä on monia blogeja joissa on gluteenitonta leivontaa, tuotteiden valmistajien sivuilla myös reseptiikkaa kuten esim. Semper.
Tuotekehitys on ollut huimaa mitä tulee gluteenittomiin tuotteisiin.
Kannattaa lukea myös karkkien tuoteselosteet, oluttahan ei noin nuoret juo.
Kysy niiltä veljiltä...