Gluteenittomat jauhot samassa kaapissa vehnäjauhojen kanssa?
Onko nyt käyttökelvotonta keliaakikolle? Ei ollut erityisemmin suljettu, vain kääräisty.
Kommentit (6)
En pitäisi samassa kaapissa, ainakaan vierekkäin. Ylähyllylle tekisin gluteenittomille oman paikan, jos ei mahdollisuutta erilliseen kaappiin.
Ne on voinut sekstailla siellä kun ovi kiinni ja nyt sekoittuneet
Minä laitan aina gluteenittomat jauhot lyijyvuorattuun kassakaappiin, etteivät ne pahuksen jauhohituset pääse käymään vieraissa, kun silmä välttää. Kerran kävi niin, että avasin kaapin oven ja näin, kuinka gluteenitonta jauhoa virtasi ulos pussista ja liikkui jokena kohti tavallista jauhopussia. Eihän sellainen vetele. Tavallista jauhoa täytyy suojata ahdistelulta jopa kodin kaapissa. Niin sanoo lakikin.
Eihän keliaakikko voi kutsua edes tavallista viljaa syöviä kylään, kun näiden hengityksestä pääsee ilmaan hengitysteitä ärsyttävää viljahiilidioksidia. Muutama henkäys ja heti alkaa vatsassa kiertää ja keuhkoja polttaa. Meillä lukee jo portilla, että pihaan päin ei saa hengittää, jos syö kotimaisia viljoja ja pitää mennä toiselle puolelle katua, jos käyttää GMO-viljaa.
Ammattikeittiössä kyllä pidetään gluteenittomat erillään, mutta siellä otetaankin nämä ruoka-asiat eri tavalla vakavasti. Jauhohan on hyvin hienojakoista, minkä vuoksi sitä muuten kutsutaankin jauhoksi, eikä esimerkiksi rouheeksi... joten se pölyää herkästi ja jos pussit ei ole kunnolla kiinni, kyllä siinä kontaminaation vaara on.
Jos haluat välttämättä pitää samassa kaapissa, hanki ainakin tiiviit muovirasiat kummallekin jauhotyypille, olis mun ehdotus. Terveys on kuitenkin ihan kiva juttu.
t. kokki
Eivät ole menneet miksikään.