Muistatko vielä ajan kun talvisin ei ollut kaupoissa tomaatteja?
Kommentit (19)
Sen muistan kun parsaa oli vain keväisin.
Muistan. Ensin tuli kauppoihin kotimainen kurkku ja siinäkin hinta oli alkuun tolkuton. Piti odottaa muutama viikko ennen kuin sitä raaski ostaa. Tomaattien hinta oli myös alkuun korkea, laski vasta kesän tullen.
Muistan hämärästi että oli aina jotenkin tapaus kun kauppoihin ilmestyivät keväisin kurkut ja tomaatit.
Muistan, että lentotomaatteja ei oikein arvostettu silloin kun ne tulivat.
Muistan.
Tullaanko joskus vielä samaan tilanteeseen, kun kaikki kallistuu. Voi tulla liian iso taloudellinen kuormitus kasvattaa talvella kasvihuoneessa.
Muistan. Niitä myytiin lihatiskin päällyslasilta 29,90mk/kilo. Ja se oli ihan järkyttävä hinta.
Kurkkua sai ostaa samaiselta tiskiltä myös puolikkaan. Myyjä huitas haluaman palan, pakkaus ja punnitsi. Sen hintaa en muista mutta miten se riitti meillä 5 henkiselle perheelle!! En tajua.
En juuri osta nytkään talvella kurkkuja enkä tomaatteja. Vähän kun puuta jälttäisi.
En. Mutta muistan, että oli ainoastaan kiinankaalia salaatin tekoon. Ei ollut mitään monenlaisia ruukkusalaatteja ja muistan kun tuli ensimmäiset jäävuorisalaatit. Se oli jotain ihmeellistä. Yhtäkkiä salaatteja sai tehtyä talvisin muustakin kuin vain kotimaisesta kaalista, tai ulkomaisesta kiinankaalista. Se oli luksusta se.
Olin silloin parisuhteessa niin ei tullut tomaatteja osteltua muulloinkaan.
Vierailija kirjoitti:
En. Mutta muistan, että oli ainoastaan kiinankaalia salaatin tekoon. Ei ollut mitään monenlaisia ruukkusalaatteja ja muistan kun tuli ensimmäiset jäävuorisalaatit. Se oli jotain ihmeellistä. Yhtäkkiä salaatteja sai tehtyä talvisin muustakin kuin vain kotimaisesta kaalista, tai ulkomaisesta kiinankaalista. Se oli luksusta se.
Joo oli vaan kiinankaali ja keräkaali. Ei mitään salaattiruukkuja tai pusseja. Meillä kerrostalokeskittymän pihassa kävi kerran kuussa juuresauto josta raahattiin 20kg perunasäkkejä, porkkanoita ja lanttua kylmäkellarikomeroihin. Syksyllä se möi omenoita ja puolukoita. Meillä oli kotona sisälläkin keittiössä viileäkaappi. Jääkaapin alla oleva tavallinen keittiökaappi josta oli ilmastointiventiili ulos. Sitä pyöriteltiin pakkasasteiden mukaan että ruoat säilyi.
Vierailija kirjoitti:
Muistan. Niitä myytiin lihatiskin päällyslasilta 29,90mk/kilo. Ja se oli ihan järkyttävä hinta.
Kurkkua sai ostaa samaiselta tiskiltä myös puolikkaan. Myyjä huitas haluaman palan, pakkaus ja punnitsi. Sen hintaa en muista mutta miten se riitti meillä 5 henkiselle perheelle!! En tajua.
Tätä muuten näkyy joissain vanhoissa suomalaisissa elokuvissa, kuten jossain Uuno Turhapurossa. Että lihatiskillä oli tosiaan korissa siinä päällä tomaatteja ja joitain etelän hedelmiä. Ne olivat silloin niin kalliita tuotteita, että ne ostettiin vain palvelutiskiltä kalliiseen hintaan.
Muistan ajan, jolloin talvella kurkut ja tomaatit tuli Espanjasta ja paprikaa ei saanut ollenkaan. Koulussa lapsukaisille tarjottiin viipalepunajuurta ja suolakurkkuja.
Mä en muista. Milloin alkoi olla ?
Ei juuri koskaan lapsena saatu maistaa tomaattia. Yhden kerran hämärästi muistan kuinka sain lohkon ja laitoin sokeria päälle.
Nyt maksaa tomaatit 10 euroa kilo Tukholmassa.
Vierailija kirjoitti:
Muistan ajan, jolloin talvella kurkut ja tomaatit tuli Espanjasta ja paprikaa ei saanut ollenkaan. Koulussa lapsukaisille tarjottiin viipalepunajuurta ja suolakurkkuja.
Joo ja lantturaastetta =D
Vierailija kirjoitti:
Ei juuri koskaan lapsena saatu maistaa tomaattia. Yhden kerran hämärästi muistan kuinka sain lohkon ja laitoin sokeria päälle.
Nyt maksaa tomaatit 10 euroa kilo Tukholmassa.
Mä taas muistan ripotelleeni suolaa tomaattien päälle lapsena. Sitä en muista oliko ne ulkomaisia vai kotimaisia. Mutta jos olivat ulkomaisia, niin ne todennäköisesti oli täysin mauttomia ja sen takia halusin ripotella niihin vähän suolaa.
Vierailija kirjoitti:
Muistan, että lentotomaatteja ei oikein arvostettu silloin kun ne tulivat.
Saman on kokenut myös suomliset tomaatit. Kerään niin raakoina, ettei makua edes tule ja punaisinakin maistuu lähinnä laimennetulta tomaatilta.
No esimerkiksi rosolli on ollut aikoinaan suomalaisten talvisalaatti. Ei ollut talvella mitään mistä tehdä salaattia, muuta kuin kellarin juureksista. Nykyään on kaikenmaailman tammenlehtisalaatit, cosmopolitanit sun muut.
En