Kerro kokemuksia amerikkalaisesta ruokakulttuurista. Mikä jäi mieleesi erityisesti?
Oliko se annoskoko, ruuan laatu vai mikä.
Olin kerran amerikkalaisella ystävällä kylässä hän kertoi tarjoilevansa leipiä ja salaattia.
Minulla heräsi käsitys itsetehdyistä voileivistä ja salaatista.
No salaatti kulho oli täynnä kanaa, juustokuutioita, raastettua juustoa, öljyä, murenettua leipää, oliivia ja kahta majoneesimaista salaatin kastiketta.
Seasta löytyi satunnaisia salaatin lehtiä ja tomaatin paloja.
Majoneesia oli yli paljon.
Leivät olivat taas kaupan kolmileipiä liha, juusto ja majoneesi täytteillään
Ystävä vielä sanoi, että tänään syödään vähän terveellisemmin...
Kommentit (32)
kaali koppa laatikko namskulia 5/5
Mac’n’cheese. Herkkua. Kaupasta saa mitä tahansa ruokaa valmiina pakasteena ja myös isossa lootassa. On hyvää. Meksikolainen ruoka ravintolassa on oikeasti hyvää. Kaikkea on, paljon.
Kokemuksia Kaliforniasta. Paljon vihanneksia, avokadoa, kvinoaa joka paikkaan. Avokado, kana, kaali , kvinoa, joku näistä löytyy melkein joka ruoka-annoksesta. Hyvin usein kaikki neljä.
Kaupassa juomahylly/jääkaappirivi on suunnilleen kilometrin pituinen.
Minä söin appiukolla viimeksi bageleita. Tuoreita bageleita, jotka jokainen sai täyttää itse. Oli tuorejuustoa, lohta, paahtopaistia ja valtava kulho salaattia, jossa erilaisia salaatteja ja kaikkea mahdollista, taisi olla karpaloitakin. Hyvää oli. Jälkkäriksi jätskiä.
Tämä ei ehkä ole kovin kummallista enää vuonna 2022, mutta omassa nuoruudessani 80-luvulla hämmästyin kun vaihto-oppilasperheeni päivällisaterian perunat olivat perunalastuja. Tuntui väärältä syödä tavallisella aterialla sellaista, minkä mielsin synttärijuhlien herkuksi. Grillatut pihvit sipsien kanssa kyllä olivat mahdottoman hyviä.
Tuolloin ei muistaakseni Suomessa myöskään ollut pikaruokapaikkoja, joissa myytiin isoja täytettyjä patonkeja kuten esim. Subway nykyisin myy. Ainakin ne olivat minulle uusi tuttavuus. Mikroaaltoruokiakaan en ollut syönyt ennen, enkä niistä oikein pitänyt. Olin tottunut terveelliseen kotiruokaan. Mac'n'cheese tosin oli mielestäni herkkua.
Chili on tyypillinen amerikkalainen ruoka. Mehevä keitto, siihen guacamolea, pico de galloa, hapankermaa, nachoja..
Erilaiset salaatit, esim parsakaalia raakana pienittynä, ja kuivattuja karpaloita ym sekaan.
Sitten tietysti maissilaatikko, corn casserole, todella hyvää. Ja maissileipä. Erilaiset grillatut lihat. Ja kaalisalaatti.
Ja sitten ihan mikä vaan, amerikkalaiset syövät ja tarjoavat ruokaa kaikkialta maailmasta. Sitä on myös helposti saatavilla. Amerikkalaisesta suurkaupungista löytyy ravintola mistä maailman ruokakulttuurista tahansa, ja niistä voi tilata tarjottavat kotiin.
Kuulemma sikäläinen jäätelö on liiankin hyvää.
Ainakin rasvaa on aamiaisesta lähtien ja paljon. Annokset joka paikassa isoja.
Pelkällä haarukalla syönti. Veitsellä tietenkin tarvittaessa leikataan ruokaa, jonka jälkeen se lasketaan takaisin lautasen viereen ja ruoka haarukoidaan suuhun.
Jäätävät annoskoot! Ravintolassa ”menu 2:lle” on suomalaisittain menu koko perheelle! Suomen iso limu vastaa USA:n pientä, kaikki on aina potenssiin 10 😅
Gallonan mehu- ja maitokanisterit. Kruunukorkilta näyttävät kierrekorkit. Järjettömät annoskoot. Iso määrä pakkauksista ja kertakäyttöastioista syntyvää jätettä - jopa työpaikkani ruokalassa syötiin kertakäyttöisistä astioista.
Jenkkiläinen ruokakulttuuri? Siellä on kirjaimellisesti kaikkea ja jokaiselle jotakin. Ei missään muualla ole yhtä paljoa vaihtoehtoja ruokailla kuin siellä. Ruokaketjujakin on varmaan tuhansia.
Nuoruudessani saatoin todeta, että lähes kaikki vaihto-oppilasvuoden jälkeen USA:sta Suomeen palaavat koululaiset olivat lihoneet kovasti. Itse osuin Kaliforniassa opiskeluaikanani perheeseen, joka kasvatti yrttejä ja kasviksia puutarhassa, ja perheen isä, kokki, grillasi kanaa ja kasviksia ja lihaa lähes joka ilta. Se grillattu ruoka ei nyt varmaan -nykyisten tietojen mukaan - ollut kaikkein terveellisin vaihtoehto, mutta muu oli kyllä kohdallaan: vihanneksia ja salaatteja. Aamuisin söimme muroja joista myös low fat -vaihtoehtoja oli reilusti tarjolla. Ostin yliopistoon mennessäni pari hedelmää ja smoothien päiväruuaksi. Perheen nuoret söivät päivällä aikamoista roskaruokaa mutta kun kotona oli hyvää ruokaa, eivät olleet ylipainoisia. Perheen kokki-isä opetteli avullani innoissaan tekemään lounaaksi viikonloppuisin niin eksoottisia ruokia kuin makaronilaatikkoa ilman juustoa, kaalikääryleitä ja kalapataa.
Vierailija kirjoitti:
Kokemuksia Kaliforniasta. Paljon vihanneksia, avokadoa, kvinoaa joka paikkaan. Avokado, kana, kaali , kvinoa, joku näistä löytyy melkein joka ruoka-annoksesta. Hyvin usein kaikki neljä.
Kaliforniassa syödään muutenkin paljon terveellisemmin kuin muissa osavaltioissa.
Usan mäkkäri. Sai kyllä big macilla vatsan täyteen.