Valurautainen pata
Ostin tänään 3-litraisen valurautaisen padan ihan päivittäistä käyttöä varten. Aion puhdistaa ja rasvapolttaa sen, mutta mitä vielä?
Kommentit (10)
Mulla on rautapata ja kaksi sileää paistinpannua ja parillapannu. Teflonilla en tee kuin kananmunat, mutta en siis lettuja. Nekin tulee paremmat rautapannulla.
Ööö... nosto? Kai joku sentään on huomannut valuraudan edut teräskattilaan verrrattuna?
Oma parani on vanha ja perintönä saatu. Joten oli heti käyttövalmis. Tuohon raivaamiseen en osaa ottaa kantaa.
.
Itse olen leiponut pataleipää aika usein, on hyvää. Padassa onnistuu hyvin kaikki laatikot ja erilaiset pataruuat. Tosi hyvää tulee, kun pataan nakkaa esim. lohkottuja pottuja ja porkkanoita sekä sipulia ja valkosipulia. Liha kannattaa laittaa päällimmäiseksi. Nestettä ei tarvitse laittaa, lihasta ja kasviksista tuleva neste riittää.
Minulla on Sarpanevan pata ja se on aarteeni. Ruoka hautuu ihan itsestään.
Rautapata on kaikkein paras haudutukseen. Kokeilepa karjalanpaistia uunin jälkilämmössä vaikka leivänpaiston jälkeen. NAM
Valiitettavasti en osaa neuvoa miten padasta poltetaan rasvat, mutta nettaile .
Onnea hyvästä ostoksesta.
Pata kattilaa soimaa. Musta kylki kummallakin.
Sain ikivanhan ja täysin ruosteessa olevan padan eräältä mökkireissulta mukaani. Mies puhdisti sen ensin metalliharjan ja vielä jonkun poraan laitettavan hiontalaikan avulla ruosteesta. Sen jälkeen pinta oli kirkas teräksen värinen ja ihan sileä. Rasvasin padan talilla ja laitoin tulikuumaan leivinuuniin, jossa sai jäähtyä kylmäksi. Pari kertaa tein rasvapolton uusiksi ja nyt on kiiltävän musta ja tarttumaton pinta padassa. Pesuaineella ei saa pestä, muuten pinta rikkoontuu. Yleensä lika lähtee ihan vedellä, joskus olen kiehauttanut veden tai hinkannut suolan avulla puhtaaksi.
Seuraavaksi olisi tulossa munkkipannu, mutta ongelma on että se on ilmeisesti tarkoitettu puuhellalle. Eli pohja ei ole tasainen (huonosti selitetty mutta asiasta tietävät ymmärtää mitä tarkoitan). Kannattaako sellainen hankkia sähköhellaa varten?
[quote author="Vierailija" time="18.06.2015 klo 23:59"]
Seuraavaksi olisi tulossa munkkipannu, mutta ongelma on että se on ilmeisesti tarkoitettu puuhellalle. Eli pohja ei ole tasainen (huonosti selitetty mutta asiasta tietävät ymmärtää mitä tarkoitan). Kannattaako sellainen hankkia sähköhellaa varten?
[/quote]
Pyöreäpohjaisella padalla paistettu munkkeja, no ei tosiaan käy kuin puuhellaan kun renkaat irrottaa.
Mikä estää käyttämästä tasapohjaista munkinpaistoon?