Kertokaa miten punaviini pitää tarjoilla?
Ei ole viineistä kokemusta ja nyt on tulossa vieraita joille haluan tarjoilla ruoan kanssa viiniä.
Kommentit (18)
Jääkaappikylmä viini lämpiää juomakelpoiseksi noin puolessa tunnissa huoneenlämmössä. Viini tarjoillaan viinilaseista. Jos viinisi on hanapakkauksessa sen voi hyvin liruttaa siitä siistimpään karahviin.
1. Mitä ruokaa vieraille tarjotaan - juoma(t) sen mukaan....
Jääkaappikylmstä ja punaviinistä ei puhuta samana päivänä.
Punkkua (avaamaton pullo) säilytetään huoneenlämmössä. Se avataan pari tuntia ennen tarjoilua ilmastumaan.
No vaikka karahvista ja huoneenlämpöisenä. Ainakin huoneenlämpöisenä ja korkin tulee olla vähän aikaa auki ennen kaatamista laseihin. Juu eikä kaada edes puoleenväliin lasia. Sellasta viinilasia.
Avaa korkki. Kaada lasiin. Juo ja nauti. Kippis! 😊🍷
Huoneenlämpö on hiukan liian lämmin. Tämä juontaa juurensa ihan keskiaikaan asti, jolloin huoneenlämpö oli 14-16 astetta.
Periaatteessa huoneenlämpöisenä, mutta kannattaa muistaa että "huoneenlämpö" tarkoittaa sitä menneiden aikojen lämpöä jolloin asunnot olivat viileämpiä. Eli n 16-18 asteisena.
16-18 astetta on passeli lämpötila eli jääkaappiin hetkeksi ja sitten ilmastumaan korkki auki.
sebasköör kirjoitti:
No vaikka karahvista ja huoneenlämpöisenä. Ainakin huoneenlämpöisenä ja korkin tulee olla vähän aikaa auki ennen kaatamista laseihin. Juu eikä kaada edes puoleenväliin lasia. Sellasta viinilasia.
Normitarjoilussa viiniä kaadetaan siihen mutkan taitoskohtaan.
Vierailija kirjoitti:
Jääkaappikylmstä ja punaviinistä ei puhuta samana päivänä.
Punkkua (avaamaton pullo) säilytetään huoneenlämmössä. Se avataan pari tuntia ennen tarjoilua ilmastumaan.
16-18 astetta on hyvä tarjoilulämpötila punaviinille. Tuo huoneenlämpö kun on määritelty aikana, jolloin huoneenlämpö oli oikeasti 18 eikä nykyinen 21-22 astetta.
1. Puoli tuntia jääkaapissa, 2. korkki auki pöydällä 15 min. 3. Enjoy.
Ei ole vain yhtä oikeaa tapaa nauttia alkoholijuomia kuten punaviiniä. Omassa kodissaan juomat saa tarjoilla juuri siten kuin haluaa. Vain sivistymättömät nousukkaat rupeavat valittamaan "väärin" tarjoillusta juomasta, "vääränlaisista" laseista, "virheellisestä" lämpötilasta jne.. Ne kaikki ovat vain ajan mittaan muotoutuneita totunnaisia tapoja, jotka eivät perustu mihinkään luonnonvakioon tai muuhun todistettuun totuuteen.
Tarjottavan juoman lämpötila on silloin oikea, kun se omassa suussa maistuu parhaimmalta. Pois turha stressi.
sebasköör kirjoitti:
No vaikka karahvista ja huoneenlämpöisenä. Ainakin huoneenlämpöisenä ja korkin tulee olla vähän aikaa auki ennen kaatamista laseihin. Juu eikä kaada edes puoleenväliin lasia. Sellasta viinilasia.
Ei ihan noinkaan. Punaviinienkin säilytyslämpötilan ja myös tarjoilulämpötilan olisi parempi olla jonkin verran alle nykypäivän suomalaisen huonelämpötilan. Säilytys ei jääkaappikylmässä, mutta jossain 14 asteen paikkeilla. Tarjoilulämpöisyys tulee sopivaksi kun viini otetaan huoneenlämpöön hieman ennen tarjoilua.
Karahvi on hyvä tarjoiluun, siinä viini ilmastuukin sopivasti, mikä tekee maulle hyvää, oli kyse minkä laatuisesta viinistä tahansa. Edullisemmat viinit hyötyvät siitä jopa enemmän kuin kalliimmat. Ja viini näyttää siinä paremmalta, mikä on eduksi myöskin pöydässä.
Kierrekorkki- tai hanaviinit voivat olla ruoan kanssa ihan hyvä valinta, jos et itse ole viiniasiantuntija. Alkon myyjältä kannattaa kysyä, heiltä saa oikean suuntaisia neuvoja. Mitään brassailua sun ei tarvitse osatakaan. Niin kuin ei oikeastaan tarvitsisi kenenkään muunkaan. Viihtymisestähän teillä on kyse.
Hauskaa iltaa!
Riippuu punaviinistä. Sopiva (ruokaan tai maisteluun tai aperitiiviksi yms jne) viinilajike sopivassa lämpötilassa. Kysy alkosta, kyllä ne siellä yleensä osaa auttaa.
Noin yleensä sitä kaadetaan laseihin. Voit toki laittaa pullon kiertämään. Kätevänä emäntänä tai isäntänä selität säästäväsi luontoa sillä ettei tule tiskiä. Korkkaa nyt viimeistään niitä pulloja auki.