Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Hjälp riittääkö 200gr makaronilaatikkoa yhtä häävierasta kohden?

Vierailija
11.06.2015 |

Lisukkeena tarjottaisiin vihersalaattia, leipää (+voi), ruoka juomana maito, kotikalja tai mehu?

Kommentit (1450)

Vierailija
1/1450 |
13.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tarjoiluehdotus:

Alkumaljoiksi viruvalgeryypyt. Vähän hintavaa, mutta vieraat saadaan paremmalle päälle heti alkajaisiksi.

Makaronilaatikon sijasta makaronivelli. On halpaa ja perinteikästä, ja sopii vegaaneille. Ei vaadi kalliita lihoja. Runsautta pääruokatarjoiluun voi hakea suolaheinä- tai nokkoskeitosta, näitä syövät myös vegaanit, keliaakikot ja muut nirsoilijat.

Lisukkeeksi villivihannessalaatti jossa voikukkia, vuohenputkia ja maitohorsman versoja. Seassa romanttisesti syötäviä kukkia kuten keto-orvokkeja ja ruokaisuutta tuomassa keitettyjä lehtokotiloita. 

Leipänä näkkileipä, kai suvun koululaisia ohjeistettiin pihistämään koulusta näkkäriä ennen koulujen päättymistä? Jos ei ohjeistettu, niin "näkkäreitä" voi kätevästi tehdä sekoittamalla vellistä yli jääneet makaronit ja tarpeettomat munat taikinoiksi ja paistamalla ne uunissa. 

Ruokajuomaksi raikas vesi, vaihtoehdoksi haaleaa vettä. Joidenkin mielestä haalea vesi on parempaa ruuansulatukselle. Vesikannuun kannattaa heittää joku heinä kuten ketunleipä, niin se näyttää hienommalta.

Kahvipöytään juomaksi perinteistä kahvinkorviketta sikurista, vaihtoehtona kuuma vesi eli "eau au naturel"

Konditoriakakuista on turha maksaa. Paistat pannukakkua ja leikkaat pohjiksi joiden väliin tulee muussattua banaania, mansikkahilloa ja kermavaahtoa (vähän mustuneita banaaneja voi saada halvalla). Koristeeksi taas kesäisiä keto-orvokkeja. Kun makeutta on reilusti, "kakkua" ei tarvitse varata niin paljon henkeä kohden.

Lapset voivat imeskellä kuusenkerkkiä ja raikkaita ketunleipiä ja juoda mehukattia. Lasten mehukattia voi lantrata reilusti, etteivät saa liikaa sokeria. Ei siksi että olisitte pihejä tai mitään.

Booliksi klassinen mehukatti- ja viruvalgebooli. Monella vieraalle voi tulla nuoruusmuistot mieleen. Alkoholittomaksi vaihtoehdoksi lounaalta yli jäänyt vesi, niin ei tarvitse heittää pois ihan juotavaa vettä.

Vierailija
2/1450 |
13.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Järkevä ja tosissaan sanottu vinkki häihin, laita ketsuppi/sinappi pienissä lasipurkeissa (pari/monta per pöytä) pöytiin. Näyttää näteiltä ja vieraat saavat makaroonilaatikkonsa kanssa ketsuppia. Ja pienet lusikat tietenkin purkkien viereen. 

 

Purkki tyyliä: 

http://allcanningjars.com/wp-content/uploads/2013/05/small-jar.jpg

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/1450 |
13.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="13.06.2015 klo 01:46"]

Järkevä ja tosissaan sanottu vinkki häihin, laita ketsuppi/sinappi pienissä lasipurkeissa (pari/monta per pöytä) pöytiin. Näyttää näteiltä ja vieraat saavat makaroonilaatikkonsa kanssa ketsuppia. Ja pienet lusikat tietenkin purkkien viereen. 

 

Purkki tyyliä: 

http://allcanningjars.com/wp-content/uploads/2013/05/small-jar.jpg

[/quote]

Ja leivo muutama kuiva kakku varuille. Ei maksa paljoa, ja tiikeri/mausete/piimäkkku tulee nopeasti ja halvalla. Yhdestä kuivakakusta saa n. 20 palaa (pieniä tosin). Pyöräytä vaikka 3-6 kuivakakkua niin on jälkkäri pöydässä vähän vaihtelua.  

Vierailija
4/1450 |
13.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

"No on "kertis" astiat, keittiö on sellainen että kertakäyttö astiat oli järkevin vaihtoehto. Ei hääpaikalla pysty tiskaamaan, ja entä varastointi ja kuljetus edes takasin? Löysimme astioiksi hienot täysvalkoiset joissa kukka-kohokuviointi, niinkuin oikeissa posliini astiastoissa. Ja kaikki astiat samaa sarjaa myös juomapikarit."

 

Sano, että häissä on myös kertakäyttöiset aterimet ja pöytäliinat. Samoin kirkko ja juhlapaikka on ilman kukkia ja pöydässä on anopilta lainatut vanhat silkkipelargonit.

Vierailija
5/1450 |
13.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Makaronilaatikko on ollut jo vuosikymmenet suomalaisten herkkua vauvasta vaariin! Aivan mahtavaa ei mitään ossobuccoja kiitos!

Vierailija
6/1450 |
13.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="12.06.2015 klo 23:42"]

Ihan pakko kysyä, onko jokin syy, miksi kutsuvieraiden määrä on noinkin suuri (100 heng.)? Kun haluat järjestää ruokatarjoilun. Eikö pelkkä runsas ja monipuolinen kahvitarjoilu riittäisi, jossa on makeaa ja suolaista?

Muistelen kommenteistasi lukeneeni, että sulla on jo lapsetkin valmiina? Miksi noin suurelliset häät?

[/quote]Suurelliset, miten sen nyt ottaa. Ap on pyytänyt että vieraat eivät toisi lahjoja, vaan laittaisivat rahaa heille pankkitilillille joten onhan se hyvä että kutsuttuja on iso joukko niin pankkitilikin kasvaa mukavasti. Nythän vieraille onkin ongelma löytää rahamäärä mikä vastaa tarjoilujen arvoa, onko se 1e per nuppi vai peräti 2e?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/1450 |
13.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ihanaa kun ap jaksaa päivystää täällä ja vastailla :) Sinnikäs rölli.

Vierailija
8/1450 |
13.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="13.06.2015 klo 15:53"]

No on "kertis" astiat, keittiö on sellainen että kertakäyttö astiat oli järkevin vaihtoehto. Ei hääpaikalla pysty tiskaamaan, ja entä varastointi ja kuljetus edes takasin? Löysimme astioiksi hienot täysvalkoiset joissa kukka-kohokuviointi, niinkuin oikeissa posliini astiastoissa. Ja kaikki astiat samaa sarjaa myös juomapikarit.

[/quote]

Nyt alan kyllä minäkin kääntymään sille kannalle, että tämä on provo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/1450 |
13.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ap muistaakseni sanoi, että vieraita on tulossa yli 100. Konditorian 100 hlön kakku ei silloin riitä mihinkään, ellei sitäkin annostella valmiiksi, koska ne konditorian laskennalliset annospalat on minimaalisia. Lisäksi noin suurella vierasmäärällä käy helposti niin, että alkupään ottajat lähtevät santsaamaan ennen kuin loppupään porukka on saanut ensimmäistäkään palaansa. Eli ehdottomasti kahvipöytään muutakin kuin kakku.

Vierailija
10/1450 |
13.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="13.06.2015 klo 03:22"]

[quote author="Vierailija" time="12.06.2015 klo 23:42"]

Ihan pakko kysyä, onko jokin syy, miksi kutsuvieraiden määrä on noinkin suuri (100 heng.)? Kun haluat järjestää ruokatarjoilun. Eikö pelkkä runsas ja monipuolinen kahvitarjoilu riittäisi, jossa on makeaa ja suolaista?

Muistelen kommenteistasi lukeneeni, että sulla on jo lapsetkin valmiina? Miksi noin suurelliset häät?

[/quote]Suurelliset, miten sen nyt ottaa. Ap on pyytänyt että vieraat eivät toisi lahjoja, vaan laittaisivat rahaa heille pankkitilillille joten onhan se hyvä että kutsuttuja on iso joukko niin pankkitilikin kasvaa mukavasti. Nythän vieraille onkin ongelma löytää rahamäärä mikä vastaa tarjoilujen arvoa, onko se 1e per nuppi vai peräti 2e?

[/quote]

Tuo tietysti viiden hengen perheeltä, max! Pariskunnat ja yksiköt pärjäävät desimaaleilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/1450 |
13.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

En lukenut kaikkia, mutta en ollenkaan paheksu makaronilaatikkoa perinteisenä juhlaruokana. Eihän nyt karjalanpaisti tai karjalanpiirakatkaan mitään säkenöivää gourmetia ole, mutta suomalaista, kunnollista perinneruokaa, jota usein tarjotaan juhlissa. 

Mutta, mutta. Laittakaa nyt juomavalikoimaan edes maustamatonta kivennäisvettä ja olutta. Maito on vasikoiden juoma. Ja (oletettavasti) makeaa mehua suolaisen ruoan kanssa? Oletteko aivan varmoja? 

Ja se salaatti: nyt eletään Suomen heleintä alkukesää ja makaronilaatikko on aika talvista, raskasta ruokaa. Sen perinteisiin lisukkeisiin kuuluu etikkakurkut ja -punajuuret, joten niitä pitää itsestäänselvästi olla. Joillakin seuduilla makaronilaatkon kanssa tarjotaan myös puolukkahilloa tai soseutettuja puolukoita. Mutta laittakaa sitten edes siihen salaattiin nuoria porkkanoita, kesäsipuleita varsineen, uutta kukkakaalia, eri salaattilajikkeita, pinaattia, rucolaa, viinisuolaheinää, parhaita ja maukkaimpia tomaatteja mitä löydätte ... Nähkää salaatin kanssa vaivaa, koska makaronilaatikko ei vaivaa vaadi. Tehkää salaatille pari kastiketta (ei mitään sokerista valmistököttiä) + salaattikulhon viereen hyvää öljyä, viinietikkaa, suolaa ja pippuria, jos ihmiset haluavat maustaa salaattinsa itse. Jos mahdollista juhlapaikalla, tarjotkaa leipä lämpimänä. Ruisleipä on tärkeää, koska laatikossa on  jo vehnää ja siihen toivoo kontrastia. 

Raskaan pääruoan jälkeen voisi olla kiva jos jälkiruoka/ kakku olisi hedelmäinen ja kirpeä, raikas ja kevyt. Ja kunnollista, vahvaa kahvia! 

Ei makaronilaatikko häitä pilaa, vaan väärä asenne vieraiden kestitsemiseen :)

Vierailija
12/1450 |
13.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="13.06.2015 klo 01:24"]Tarjoiluehdotus:

Makaronilaatikon sijasta makaronivelli. On halpaa ja perinteikästä, ja sopii vegaaneille.
[/quote]

Ei sovi, makaroonivelli tehdään maitoon. Soijamaitoon tehtynä on pahaa ja soijamaito on kallista :/

Tosin kauramaitoa voi valmistaa näppärästi itse ja tulee halvemmaksi kuin lehmänmaito. Siihen tehtynä vois maistuakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/1450 |
13.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eiköhän se kakku ole perinteinen täytekakku joka on päällystetty kiilteen alla makaavilla pakastemansikoilla, reunoilla viittä vaille voiksi vatkattu pursotekerma. Näkeekö joku muka näissä häissä muunlaista kakkua?

Vierailija
14/1450 |
14.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="11.06.2015 klo 23:25"]

Nämä häät on minulle toiset ja niihin ensimmäisiin panostettiin aikanaan selvästi enemmän. Niistä myös opittiin jotain. Yleensäkin toiset häät ovat ihmisillä vaatimattomammat?

[/quote]

Vaatimattomat toiset häät meinaa yleensä jotain maistraattivihkimistä,tai korkeintaan lähipiirille järjestettäviä juhlia.Se että kutsutaan 100 ihmistä ja järjestään rupiset tarjoilut rahan puutteen/pihiyden takia on vain typeryyttä,ei vaatimattomuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/1450 |
14.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="13.06.2015 klo 20:26"]

[quote author="Vierailija" time="13.06.2015 klo 19:14"]Ruokailuun on varattu tunti 17.30-18.30 jonka jälkeen hääohjelmaa 20.00 asti? Boolihana aukeaa heti tervetulopuheiden ja maljan jälkeen. [/quote] tervetulopuheiden ja konvehdin jälkeen.

[/quote]Eli sillä konvehdilla on tarkoitus nostaa maljat?

Vierailija
16/1450 |
14.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="14.06.2015 klo 01:08"]

[quote author="Vierailija" time="13.06.2015 klo 20:26"]

[quote author="Vierailija" time="13.06.2015 klo 19:14"]Ruokailuun on varattu tunti 17.30-18.30 jonka jälkeen hääohjelmaa 20.00 asti? Boolihana aukeaa heti tervetulopuheiden ja maljan jälkeen. [/quote] tervetulopuheiden ja konvehdin jälkeen.

[/quote]Eli sillä konvehdilla on tarkoitus nostaa maljat?

[/quote]Veikeää :)

Vierailija
17/1450 |
13.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ap vastailee

Ruokailubudjettia meillä ei ole, kohtuu hintaan halusimme selvitä tarjoilusta. Äitini hoitaa hääkakun hankinnan ja kahvituksen joten en tiedä grammamäärää. Puhuttiin vain 100 vieraan kakusta. Kuvan olen nähnyt samanlaisesta kakusta ja se on hieno. Vieraita kutsuttiin siksi enenmmän kun häät ovat juhannuksena niin iso osa todennäköisesti peruu. 100 vierasta ilmoittautui, eli melkein puolet perui.

Vierailija
18/1450 |
13.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

"Ap muistaakseni sanoi, että vieraita on tulossa yli 100. Konditorian 100 hlön kakku ei silloin riitä mihinkään, ellei sitäkin annostella valmiiksi, koska ne konditorian laskennalliset annospalat on minimaalisia. Lisäksi noin suurella vierasmäärällä käy helposti niin, että alkupään ottajat lähtevät santsaamaan ennen kuin loppupään porukka on saanut ensimmäistäkään palaansa. Eli ehdottomasti kahvipöytään muutakin kuin kakku."

 

Ap kertoi tulevan aikuisia vieraita sata + lapset eli kutsuvieraita on n. 130-150 heng. eli tosiaan vähintäin pari ellei kolme 100 heng. kakkua tarvitaan, tuskin lapset tyytyvät pelkkiin vaahtokarkkeihin ja limpsaan. Yleensä jo vanhemmat tarjoavat lapsilleen pöydän antimia. Ja ehdottamasti tarvitaan kahvipöytään myös muita tarjottavaa.

Ihanko oikeasti, ap. kuvittelee vääntävänsä juhlavieraille n. 50 kg makaronilaatikkoa omassa kotikeittiössään ja jauhelihaa riittävän  700g, oli se kuinka luomua tahansa. Yleensä jo parikymmenen ruokatarjoilut tuottavat ongelmia monen kotikeittössä, niin miten se onnistuu 130-150 hengelle, kun tuohon määrään tarvitaan jo useampi  laitoskeittiön uuni. Ja miten juhlapaikalla makaronilaatikon tarjoaminen  130-150 hengelle  lämpimänä, jos laatikot tehdään etukäteen.

Vierailija
19/1450 |
13.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kutsuvieraita on noin 120hlöä (sis lapset). Mistä tuo on tullut että jauhelihaa olisi vain tuo 700gr? Se oli vain yhden pakkauksen paino ja pakkauksia on monta? Ruoan valmistus on testattu käytännössä ja se on mahdollista kotona ja lämmitys juhlapaikalla...

Vierailija
20/1450 |
13.06.2015 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nyt äkkiä soittamaan paikalliset pitopalvelut läpi ja tilaamaan kunnon safkat. Tuollaisista häistä jää sekä teille että vieraille nolo muisto. Häpeät häitäsi vielä 10 vuoden päästäkin. Lainatkaa rahaa jostain jos ei muu auta. Olisitte jättäneet juhlat järjestämättä jos ei ole rahaa, tai pitäneet vain pienimuotoiset kahvittelukutsut. Toivottavasti sana makaronilootahäistä kiirii häävieraillekin etteivät tule "juhliinne" juhannustaan pilaamaan. Hyvä ruoka ja riittävästi juotavaa on häiden A ja O!

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kahdeksan yhdeksän kahdeksan