Tapahtumat

Kun kirjaudut sisÀÀn nÀet tÀssÀ ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisÀÀn
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Kumpi on haitallisempaa, sokeri vai makeutusaineet?

Vierailija
15.12.2021 |

đŸ€”

Kommentit (8)

Vierailija
1/8 |
15.12.2021 |
NÀytÀ aiemmat lainaukset

Makeutusaineet, aiheuttavat mm rasvamaksaa.

Vierailija
2/8 |
15.12.2021 |
NÀytÀ aiemmat lainaukset

Stevia on parempi kuin sokeri ja muut makeutusaineet.

SisÀltö jatkuu mainoksen alla
SisÀltö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/8 |
15.12.2021 |
NÀytÀ aiemmat lainaukset

Makeutusaineet, poikkeuksena ksylitoli, erytritoli, stevia ja vastaavat luontaiset makeutusaineet. Mutta keinotekoisia makeutusaineita, mm. aspartaami, en suosittele kenellekÀÀn.

Vierailija
4/8 |
15.12.2021 |
NÀytÀ aiemmat lainaukset

Molemmat on haitallisia.

Vierailija
5/8 |
15.12.2021 |
NÀytÀ aiemmat lainaukset

Molemmat haitallisia hampaille, makeutusaineet taitaa olla jopa haitallisempia, pois lukien ksylitoli.

Lihavuuden kannalta sokeri on pahempi, mutta myös makeutusaineet voivat lisÀtÀ ruokahalua, mutta eivÀt itsessÀÀn lihota sokerin tavoin.

Muiden terveysvaikutusten osalta makeutusaineet ovat yleensÀ vaarallisempia, mutta niitÀ syödÀÀn paljon vÀhemmÀn.

Vierailija
6/8 |
15.12.2021 |
NÀytÀ aiemmat lainaukset

Biokemian asiantuntijana voin mutuilun sijaan valaista asiaa tieteen nÀkökulmasta.

Sokeri eli tÀssÀ tapauksessa sakkaroosi koostuu fuktoosista ja glukoosista. NÀistÀ glukoosi piikittÀÀ verensokeriasi ja aiheuttaa voimakkaan insuliinivasteen edellyttÀen ettÀ rasvaa tai kuitua ei ole hidastamassa imeytymistÀ. Korkean glykeemisen indeksi tuotteet siis heilauttelevat verensokeria ja sitÀ seuraavaa insuliiniryöppyÀ. TÀmÀ vaikutus fruktoosin maksaa rasvoittavan ja tulehduttavan vaikutuksen ohella on syy, miksi sokeri - varsinkin glukoosi-fruktoosisiirappi - on keholle makeutusaineita vaarallisempaa.

Makeutusaineet eivĂ€t aiheuta mutaatatioita tai syöpÀÀ, mutta terveellisiĂ€ ne eivĂ€t missÀÀn nimessĂ€ ole. Aspartaami pilkkoutuu kehossa aminohapoiksi eikĂ€ merkittĂ€vĂ€sti lisÀÀ ROS-molekyylejĂ€ (oksidatiivista stressiĂ€). Toisaalta sen vaikutus suolistomikrobiomiin on ristiriitainen ja suurelta osin tuntematon. Asesulfaami k on löyhĂ€sti linkitetty neurologisiin hĂ€iriöihin, mutta kohtuukĂ€ytössĂ€ - tölkki tai pari viikossa - en nĂ€e sitĂ€ ongelmana. Sukraloosi on kaikista haitallisin makeutusaine, sillĂ€ alati kasautuvan todistusaineiston mukaan se haittaa suoliston mikrobiomia tuhoten hyödyllisiĂ€ suolistobakteereja. En itse kĂ€yttĂ€isi missÀÀn oloissa sukraloosia siĂ€ltĂ€viĂ€ tuotteita. Ksylitolit,  sorbitolit  ja esimerkiksi erytrioli sekĂ€ muut polyolit ovat vaarattomia, mutta FODMAP-hiilihydraatteina ne voivat lisĂ€tĂ€ flatulaatiota ja mahansuolikanavan turvotusta. 

Stevia, munkkihedelmĂ€-tuote, stevioglykosidi (stevian erĂ€s kauppanimi) ovat tĂ€ysin turvallisia nĂ€ykyisen tutkimusaineiston valossa. Loppukaneettina sanoisin, ettĂ€ Cokis zero silloin tĂ€llöin ei ole haitaksi, mutta pĂ€ivittĂ€inen sokeri- tai glukoosi-fruktoosilimu ehdottomasti on. 

SisÀltö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/8 |
16.12.2021 |
NÀytÀ aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Makeutusaineet, aiheuttavat mm rasvamaksaa.

EipÀ aiheuta, vaan fruktoosi on NAFLD:n etiologinen primÀÀrisyy

Vierailija
8/8 |
28.10.2023 |
NÀytÀ aiemmat lainaukset

Olen kÀrsinyt epÀmÀÀrÀisistÀ ilmavaivoista. KÀsittÀmÀttömiÀ ripuleista.

Nyt tuoteseloste, isomaltia, sukraloosi, selvisi.

Ja kun selaa missÀ nÀitÀ on, joka paikkaa, kevyt "tuotteina" ujutetaan.

Joko herkuttelu loputtava tai mennetÀn terveyteni.

Jos suoli ei toimi ei terveys voi sÀilyÀ.