Kumpi on haitallisempaa, sokeri vai makeutusaineet?
Kommentit (8)
Stevia on parempi kuin sokeri ja muut makeutusaineet.
Makeutusaineet, poikkeuksena ksylitoli, erytritoli, stevia ja vastaavat luontaiset makeutusaineet. Mutta keinotekoisia makeutusaineita, mm. aspartaami, en suosittele kenellekÀÀn.
Molemmat haitallisia hampaille, makeutusaineet taitaa olla jopa haitallisempia, pois lukien ksylitoli.
Lihavuuden kannalta sokeri on pahempi, mutta myös makeutusaineet voivat lisÀtÀ ruokahalua, mutta eivÀt itsessÀÀn lihota sokerin tavoin.
Muiden terveysvaikutusten osalta makeutusaineet ovat yleensÀ vaarallisempia, mutta niitÀ syödÀÀn paljon vÀhemmÀn.
Biokemian asiantuntijana voin mutuilun sijaan valaista asiaa tieteen nÀkökulmasta.
Sokeri eli tÀssÀ tapauksessa sakkaroosi koostuu fuktoosista ja glukoosista. NÀistÀ glukoosi piikittÀÀ verensokeriasi ja aiheuttaa voimakkaan insuliinivasteen edellyttÀen ettÀ rasvaa tai kuitua ei ole hidastamassa imeytymistÀ. Korkean glykeemisen indeksi tuotteet siis heilauttelevat verensokeria ja sitÀ seuraavaa insuliiniryöppyÀ. TÀmÀ vaikutus fruktoosin maksaa rasvoittavan ja tulehduttavan vaikutuksen ohella on syy, miksi sokeri - varsinkin glukoosi-fruktoosisiirappi - on keholle makeutusaineita vaarallisempaa.
Makeutusaineet eivÀt aiheuta mutaatatioita tai syöpÀÀ, mutta terveellisiÀ ne eivÀt missÀÀn nimessÀ ole. Aspartaami pilkkoutuu kehossa aminohapoiksi eikÀ merkittÀvÀsti lisÀÀ ROS-molekyylejÀ (oksidatiivista stressiÀ). Toisaalta sen vaikutus suolistomikrobiomiin on ristiriitainen ja suurelta osin tuntematon. Asesulfaami k on löyhÀsti linkitetty neurologisiin hÀiriöihin, mutta kohtuukÀytössÀ - tölkki tai pari viikossa - en nÀe sitÀ ongelmana. Sukraloosi on kaikista haitallisin makeutusaine, sillÀ alati kasautuvan todistusaineiston mukaan se haittaa suoliston mikrobiomia tuhoten hyödyllisiÀ suolistobakteereja. En itse kÀyttÀisi missÀÀn oloissa sukraloosia siÀltÀviÀ tuotteita. Ksylitolit, sorbitolit ja esimerkiksi erytrioli sekÀ muut polyolit ovat vaarattomia, mutta FODMAP-hiilihydraatteina ne voivat lisÀtÀ flatulaatiota ja mahansuolikanavan turvotusta.
Stevia, munkkihedelmÀ-tuote, stevioglykosidi (stevian erÀs kauppanimi) ovat tÀysin turvallisia nÀykyisen tutkimusaineiston valossa. Loppukaneettina sanoisin, ettÀ Cokis zero silloin tÀllöin ei ole haitaksi, mutta pÀivittÀinen sokeri- tai glukoosi-fruktoosilimu ehdottomasti on.
Vierailija kirjoitti:
Makeutusaineet, aiheuttavat mm rasvamaksaa.
EipÀ aiheuta, vaan fruktoosi on NAFLD:n etiologinen primÀÀrisyy
Olen kÀrsinyt epÀmÀÀrÀisistÀ ilmavaivoista. KÀsittÀmÀttömiÀ ripuleista.
Nyt tuoteseloste, isomaltia, sukraloosi, selvisi.
Ja kun selaa missÀ nÀitÀ on, joka paikkaa, kevyt "tuotteina" ujutetaan.
Joko herkuttelu loputtava tai mennetÀn terveyteni.
Jos suoli ei toimi ei terveys voi sÀilyÀ.
Makeutusaineet, aiheuttavat mm rasvamaksaa.