Lue keskustelun säännöt.
Mun sämpylät ja patongit epäonnistuu aina!
04.09.2006 |
Onko kellään ohjetta jolla voi onnistus!? Osaan leipoa pullat ja kakut ja muutkin vähän " vaikeammat" , mutta sämpylät ja patongit ei ikinä onnistu.
Kommentit (3)
Ne on semmosia valmiiksi läsähtäneitä ja yleensä hieman " sitkeitä" . Koetan sun ohjeilla jatkossa, kiitos!
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kannattaa laittaa myös perunamuusia ja kaurahiutaleita taikinaan, tekevät pehmeäksi ja sämpylät kuivuvat hitaammin.
Maku vai rakenne vai mikäs? Tässä jotain vinkkejä:
- Älä käytä liikaa hiivaa. Litran taikinaan riittää yksi paketti eli 50 g. hiivaa, puoleen litraan puolet vähemmän.
- Laita taikinaan hitusen sokeria, että hiiva saa ravinteita. (litran taikinaan n. 1 rkl.)
- Jos käytät sämpyläjauhoja, pistä sekaan myös hiukan tavallista vehnäjauhoja, saat paremman sitkon.
- Vaivaa taikina huolella. Niin että se todella irtoaa vuoan reunoista. Älä tee liian löysää taikinaa.
- Kun teet sämpylöitä, älä pyöritä niitä palloiksi. Tee taikinasta tanko, leikkaa paloja ja laita pellille leikkauspinta ylöspäin.
- Nostatus on tärkeää. Leipä tai sämpylä on tarpeeksi noussut, kun sitä painaa kevyesti ja kuoppa nousee takaisin. Taikinan kovuudesta riippuan 20-60 min. Varo kuitenkin ettei leivät nouse liikaa, silloin niistä tulee korppuja.
Toivottavasti oli jotain apua :)