Gluteenitonta tarjottavaa
Hei. Meillä tulossa lapsen syntymäpäivät ja syöjiä yhteensä 25 joista yksi gluteeniton.
Ajattelin tehdä 2 suolaista piirakkaa (broiler ja kinkku). Täytekakku, juustokakku, keksejä. Gluteenittomina suolaiset piirakat ja juustokakun. Jotain täytekakun tilalle gluteenittomina mutta mitä? En jaksaisi mitään erikoista alkaa valmisteen koska tämän gluteenittoman tulo muutenkin epävarmaa. Onko vinkkejä? Kehtaako hälle tarjota jotain kaupan valmista?
Kommentit (14)
Jos gluteenittoman tulo epävarmaa, osta vaikka Pirkan gluteenittomat sacherleivokset pakastimeen. Eivät vanhene heti, ja kelpaavat muillekin.
Täytekakkuon kutenkin, lähinnä se pohja, itselle sellainen kompastuskivi, että en lähde sooloilemaan sen kanssa. Ja kaikki itsetehdyt gluteenittomat kakut on ollu mun mielestä pahoja. En tiedä miksi.
Pieniä pavlovaleivoksia, mihin saisi ehkä hyödynnettyä täytekakun materiaaleja? Ainakin isoissa kaupoissa myydään sellaisia pieniä valmiita marenkipesiä, mihin saa nätisti päälle vaikka kermaa ja marjoja
Perunajauholla tehdystä kääretorttupohjasta kokoaa helposti kakun. Leikkaat pohjasta paiton jälkeen vaikka 3 samankokoista kakkupohjaa ja kokoat niistä kakun
Tescon glut.kekseistä monet on hyviä, ihan normi-ihmisillekin. S-ketjusta löytyy, yleensä. Ja täytekakkupohja on aivan yhtä helppo kyllä tehdä gluteenittomana, eikä maussa ole mitään eroa.
Muista myös sitten tutustua hygieniaan gluteenittomia leivottaessa. Ei ole ensimmäinen eikä toinenkaan kerta kun olen syönyt "gluteenittomia" leipomuksia ja suolisto huutaa hoosiannaa seuraavan kuukauden.
Jos et tiedä mitä teet; osta kaupasta valmista, älä käsittele samoin käsin ja työvälinein kuin muita leipomuksia. Puhtaat kädet ja välineet sekä oma tarjoilulautanen.
Osta sama määrä vaihtoehtoja kuin muillekin vieraille on tarjolla, voi niitä muutkin syödä. Minusta on jokseenkin tympeää, että gluteenittomalle vieraalle (varsinkin lapselle) tarjotaan tyyliin "tossa sulle yksi keksi" samaan aikaan muiden mässyttäessä jos mitäkin herkkua. Kotileipurin on vaikea toteuttaa omassa keittiössään täysin puhdasta gluteenitonta suoritusta, vähintäänkin margariini otetaan samasta jo saastuneesta rasiasta. Kaikkien syötäväksi on parempi valita jotain mitä ei erikseen "valmisteta" esim. hedelmien ja juustojen paloja, poppareita, sipsejä, onhan näitä.
Vierailija kirjoitti:
Tee toki kuten haluat, mutta myös täytekakun pohja on superhelppo valmistaa gluteenittomana. Jauhot joko kokonaan perunajauhoa tai puolet perunajauhoa, puolet riisijauhoa tai vaaleaa valmista glut. seosta.
Vuokaan sirotellaan voitelun jälkeen sokeria. Toimii paremmin kuin korppujauho kaikessa makeassa leivonnassa.
Niin, että kaikille gluteenitonta kun vain yksi sitä tarvitsee. Urpoko olet?
Vierailija kirjoitti:
Muista myös sitten tutustua hygieniaan gluteenittomia leivottaessa. Ei ole ensimmäinen eikä toinenkaan kerta kun olen syönyt "gluteenittomia" leipomuksia ja suolisto huutaa hoosiannaa seuraavan kuukauden.
Jos et tiedä mitä teet; osta kaupasta valmista, älä käsittele samoin käsin ja työvälinein kuin muita leipomuksia. Puhtaat kädet ja välineet sekä oma tarjoilulautanen.
Tämä!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tee toki kuten haluat, mutta myös täytekakun pohja on superhelppo valmistaa gluteenittomana. Jauhot joko kokonaan perunajauhoa tai puolet perunajauhoa, puolet riisijauhoa tai vaaleaa valmista glut. seosta.
Vuokaan sirotellaan voitelun jälkeen sokeria. Toimii paremmin kuin korppujauho kaikessa makeassa leivonnassa.
Niin, että kaikille gluteenitonta kun vain yksi sitä tarvitsee. Urpoko olet?
Miksi ei? Gluteenittomana saa aivan yhtä hyviä, mutta riippuu toki tuotteesta. Mutta esim. täytekakkuja monet tekee gluteenittomana ihan vaikkei olisi tarvettakaan, koska perunajauhosta vaan tulee parempaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tee toki kuten haluat, mutta myös täytekakun pohja on superhelppo valmistaa gluteenittomana. Jauhot joko kokonaan perunajauhoa tai puolet perunajauhoa, puolet riisijauhoa tai vaaleaa valmista glut. seosta.
Vuokaan sirotellaan voitelun jälkeen sokeria. Toimii paremmin kuin korppujauho kaikessa makeassa leivonnassa.
Niin, että kaikille gluteenitonta kun vain yksi sitä tarvitsee. Urpoko olet?
Mä olen useinkin leiponut juustokakun tai täytekakun gluteenittomana yhden ihmisen takia. Siitä täytekakun mausta ei kyllä huomaa, onko täytekakkupohjaan käytetty vehnäjauhoja vai perunajauhoja eikä juustokakun mausta huomaa, onko käytetty tavallisia vai gluteenittomia digestivejä tai muita keksejä.
Täytekakkupohjan kanssa vaan kannattaa ottaa oma aikansa, sillä gluteeniton murenee helpommin. Tekee täytekakkupohjan edellispäivänä ja leikkaa vasta seuraavana, niin pysyy koossa paremmin. Tai tekee pohjan kääretorttupohjana, jolloin pohjaa ei tarvitse halkaista.
Suolaisissa piirakoissa varsinkin on enemmän ongelmia saada pohjasta murenematon.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tee toki kuten haluat, mutta myös täytekakun pohja on superhelppo valmistaa gluteenittomana. Jauhot joko kokonaan perunajauhoa tai puolet perunajauhoa, puolet riisijauhoa tai vaaleaa valmista glut. seosta.
Vuokaan sirotellaan voitelun jälkeen sokeria. Toimii paremmin kuin korppujauho kaikessa makeassa leivonnassa.
Niin, että kaikille gluteenitonta kun vain yksi sitä tarvitsee. Urpoko olet?
Mitä urpoa se on, että tekee yhden kakun, joka sopii kaikille vieraille?
Piipa123 kirjoitti:
Täytekakkuon kutenkin, lähinnä se pohja, itselle sellainen kompastuskivi, että en lähde sooloilemaan sen kanssa. Ja kaikki itsetehdyt gluteenittomat kakut on ollu mun mielestä pahoja. En tiedä miksi.
Jauhot ei maistu miltään, etenkään vehnäjauho eikä kakkuleivonnassa vehnäjauhosta saatavalla sitkolla ole merkitystä kuten esim pullassa tai pizzapohjassa.
Jos ei kellään manteliallergiaa niin vaihtamalla puolet perunajauhosta mantelijauhoon saa aavistuksen jämäkämmän ja maistuvamman pohjan, mutta ei tällä voi epäonnistua:
https://www.kinuskikissa.fi/leipomot/anniinu/gluteeniton-taytekakkupohj…
Ohjeesta lainattu teksti:
Tän pohjan paras puoli on se, että muut ei maista että on gluteeniton ja onnistuu varmemmin kuin kakkuvuoassa paistettava kakku (ei lässähdä).
Tästä voi leikata haluamansa kokoiseksi (ite usein teen 2 pohjaa kakkua varten, koska meillä on paljon kakkua syöviä vieraita).
Tee toki kuten haluat, mutta myös täytekakun pohja on superhelppo valmistaa gluteenittomana. Jauhot joko kokonaan perunajauhoa tai puolet perunajauhoa, puolet riisijauhoa tai vaaleaa valmista glut. seosta.
Vuokaan sirotellaan voitelun jälkeen sokeria. Toimii paremmin kuin korppujauho kaikessa makeassa leivonnassa.