Kurkkujen säilöntä ! Apua!
Ostin kaupasta uusia säilykepurkkeja kurkkujen säilöntää varten.
Täytyykö nämä uudetkin purkit desinfioida keittämällä / uunissa?
Olivat suljetussa tiiviissä muovipakkauksessa, kannet kiinni .
Kommentit (14)
Vierailija kirjoitti:
ei tarvitse.
Kiitos !!
En löytänyt tietoa edes marttojen sivuilta 😅
Siis totta kai ne pestään ensin ja desinfioidaan sitten. Vai etkö pese muitakaan kaupasta ostettuja astioita??? Ties missä ne ovat pyörineet valmistuksen jälkeen.
Vierailija kirjoitti:
Siis totta kai ne pestään ensin ja desinfioidaan sitten. Vai etkö pese muitakaan kaupasta ostettuja astioita??? Ties missä ne ovat pyörineet valmistuksen jälkeen.
Tämä oli 3kpl purkkeja tiiviiseen muoviin pakattuna. Missä välissä sinne olisi mennyt bakteereja ? En tiedä , siksi kysyin.
Onko jollakin mennyt säilykkeet pilalle kun on tehty suoraan kaupan purkkeihin ?
Itse pesisin ja uuniin lämpeneen ettei se halkea kun laitat siihen kuumaa lientä. Uunissa desinfioituu samalla. Itse pidän ensin 100 asteessa ja pudotan 75
Ainahan uudet astiat pestään. Ja ite ainakin oppinu, että säilönnässä purkit aina desinfioidaan ennen käyttöä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Siis totta kai ne pestään ensin ja desinfioidaan sitten. Vai etkö pese muitakaan kaupasta ostettuja astioita??? Ties missä ne ovat pyörineet valmistuksen jälkeen.
Tämä oli 3kpl purkkeja tiiviiseen muoviin pakattuna. Missä välissä sinne olisi mennyt bakteereja ? En tiedä , siksi kysyin.
Onko jollakin mennyt säilykkeet pilalle kun on tehty suoraan kaupan purkkeihin ?
Ei tehtaat mitään steriilejä ole. Siellä voi olla mitä tahansa pölystä kemikaaleihin. No tee miten lystäät, ei kylläkään mitään järkeä jättää pesemättä ja desinfioimatta ensin.
Tässä yhteydessä en malta olla kertomatta erästä hyvää neuvoa, vaikka sitä ei kukaan kysynyt. Tuppaa vain nämä vanhankansan hyvät keinot painumaan unholaan ja sitten kerta toisensa jälkeen mietitään, miksi ei onnistunut.
Myös kokonaisten avomaakurkkujen säilöntä onnistuu kunhan muistaa painella kurkkuihin haarukalla reikiä. Ellei tee reikiä, niin etikkaliemessä kurkuista tulee rusinankaltaisia kurttuun painautuneita pötköjä.
Mä pesin viime syksynä purkit astianpesukoneessa, tiivisteet käytin pikaisesti kiehuvassa vedessä ja ladoin kurkut purkkeihin. Päälle kaadoin liemen kiehuvana, annoin jähtyä muutaman minuutin ja suljin purkit. Kun ne oli jähtyneet huoneenlämpöön, siirsin ne jääkaappiin. Pari purkkia on vieläkin jäljellä, syöntikelpoisina ovat pysyneet.
Onnistui siis ihan ok, mutta taitaa mennä hetkinen ennen kuin kasvatan ja säilön kurkkuja lisää, menekki oli surkea. Tänä vuonna laitan sieniä ja perunaa. Saa sienisalaattia ja etikkaranskiksia.
Vierailija kirjoitti:
Mä pesin viime syksynä purkit astianpesukoneessa, tiivisteet käytin pikaisesti kiehuvassa vedessä ja ladoin kurkut purkkeihin. Päälle kaadoin liemen kiehuvana, annoin jähtyä muutaman minuutin ja suljin purkit. Kun ne oli jähtyneet huoneenlämpöön, siirsin ne jääkaappiin. Pari purkkia on vieläkin jäljellä, syöntikelpoisina ovat pysyneet.
Onnistui siis ihan ok, mutta taitaa mennä hetkinen ennen kuin kasvatan ja säilön kurkkuja lisää, menekki oli surkea. Tänä vuonna laitan sieniä ja perunaa. Saa sienisalaattia ja etikkaranskiksia.
Mitä ovat etikkaranskikset?
Minä pesisin ja desinfioisin juuri ennen täyttämistä. Huoneilmassa on aina mikrobeja, joita purkkeihin menee. En ota riskiä tuotteeni pilaantumisesta ihan pelkän laiskuuden vuoksi. Paljon menee työta ja raaka-ainetta hukkaan turhan takia.
Ja mistä sen tietää kuinka puhtaissa oloissa purkit on tehty ja pakattu. Tuskin missään erityisen hygieenisissä tiloissa.
Vierailija kirjoitti:
Minä pesisin ja desinfioisin juuri ennen täyttämistä. Huoneilmassa on aina mikrobeja, joita purkkeihin menee. En ota riskiä tuotteeni pilaantumisesta ihan pelkän laiskuuden vuoksi. Paljon menee työta ja raaka-ainetta hukkaan turhan takia.
Ja mistä sen tietää kuinka puhtaissa oloissa purkit on tehty ja pakattu. Tuskin missään erityisen hygieenisissä tiloissa.
Kurkkuja muuta on säilötty vuosituhansia ilman desinfioiteja. Mitäs niin jänniä mikrobeja teillä leijuu, että hapatuksessa kurkut pilaantuisivat?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mä pesin viime syksynä purkit astianpesukoneessa, tiivisteet käytin pikaisesti kiehuvassa vedessä ja ladoin kurkut purkkeihin. Päälle kaadoin liemen kiehuvana, annoin jähtyä muutaman minuutin ja suljin purkit. Kun ne oli jähtyneet huoneenlämpöön, siirsin ne jääkaappiin. Pari purkkia on vieläkin jäljellä, syöntikelpoisina ovat pysyneet.
Onnistui siis ihan ok, mutta taitaa mennä hetkinen ennen kuin kasvatan ja säilön kurkkuja lisää, menekki oli surkea. Tänä vuonna laitan sieniä ja perunaa. Saa sienisalaattia ja etikkaranskiksia.
Mitä ovat etikkaranskikset?
Keitin ne ihan pikkaraiset uudet perunat mitä maasta nousi etikkaisessa mausteliemessä puolikypsiksi, jätin ne säilöön keitinliemeen aivan kuten kurkutkin. Käyttöön ottaessa valutin liemen pois, kuivasin perunoiden pinnan, pyöräytin ne öljyssä ja paistoin uunissa leivinpaperin päällä. Paiston jälkeen laitoin vielä ripauksen suolaa niihin.
Mitä pidempi säilytysaika, sen vahvempi etikan maku. Mulla oli viimein liiankin vahva liemi, joten mitään reseptiä en tähän laita, kun se "paras" on vielä itselläkin etsinnässä.
Tottakai uudetkin purkit, oletettavasti lasiset, täytyy desinfioida ennen säilykkeiden tekoa. Jos et halua kuumentaa purkkeja uunissa, niin käytä atamon-nimistä apuainetta, saa marketeista ja on siellä missä etikat jne. Jos purkkeja ei desinfioi, niin säilykkeesi homehtuvat. Älä edes harkitse muovisia rasioita pidempiaikaiseen säilytykseen!
ei tarvitse.