Pizzataikina ollut jääkaapissa noin tunnin, miten etenisit ja olisitko tyytyväinen jos jääkaapissasi nousisi ihanteellinnen pizzapohja
kaksi desiä vettä keitetään, kun vesi 80 astetta mukaan asetetaan kasvisliemikuution viidennes ja silputtu valkosipulin kynsi. Kun vesi on jäähtynyt 44 asteeseen sekoitetaan siihen kaksi rkl hunajaa ja sama määrä oliiviöljyä, lisäys jäähdyttää nesteen ja 42 asteeseen. Lisätään ennsimmäinen jauhodesi jossa sekoittettuna 3/4 pussia kuivahiivaa, aloitetaan vaivaus. Lisätään jauhoja vähitellen tarkoituksena saada taikinaan jopa 5 desiä jauhoa, hyvin hienoa, vaivauksen aikana kulhon pohjalle kannattaa laittaa hieman lämmintä vettä jonka pyrikii myös saamaan taikinaan. Taikinasta veivataan käsissä yhä uudestaan patonkimainen pötkö, näin saadaan sitko aluilleen. Joskus aivan lopputilanteessa voi ihan ministi kostutella taikinan pintaa oliiviöljyllä, näin saadaan kohoamiskaasut pysymään taikinassa. Valmistuttuaan taikina kaulitaan vain kevyesti ja tuo kaulinta on tärkein vaihe.
T Palkittu kokki, pitsamestarina tunnettu, alkuperäinen ohje on Napolilaisesta Pizzeriasta vuodelta 1168, edelleen painettu heidän pizzalistaansa! (Silloin nostatus tehtiin yön yli pizzerian ikkunasta näkyvän joen pientareella olevassa kiviluolassa jonnka viileyden paikallinen kokki arvioi kysyttäessä pohjaveden vuoksi noin 8- asteeseen!
Kommentit (7)
Vierailija kirjoitti:
ei taikinaa kohoteta kylmässä
Mä teen usein ja kohotan jääkaapissa yön yli. Siitä riittää pariksi päiväksi.
Menisin sitten valmistuttuaan paistamaan pitsakivellä avotulella kuten Italiassa konsaan.
Vierailija kirjoitti:
ei taikinaa kohoteta kylmässä
Kannattaa kohottaa, tulee hyvää.
Kohotuksen ja kaulinnan jälkeen etenisin täyttämällä sen tomaattikastikkeella, mozzarellaraasteella sekä muutamalla siivulla tuoretta mozzarellaa, tuoretta tomaattia ja oliiviöljyä. Mikäli mahdollista, paistaisin sen leivinuunissa tai grillissä. Lopuksi laittaisin päälle basilikanlehtiä ja murskattua valkosipulia. Söisin sen.
Blogini: https://ilouutinen.blogspot.fi/
Vierailija kirjoitti:
Minulla on jääkaapissa kohoamassa pizzataikina, käytän sen huomenna.
Tuossa sinun ohjeessa ihmetyttää, miten ne 1100-luvulla ovat jo keksineet tehdä kasvisliemikuutioita ja kuivahiivaa.
Liemikuutiot on erittäin vanha tapa säilöä tärkeitä yrttejä ja makuja keittämällä liemiä kokoon. Ennen melkein kaikesta keitettiin lopulta liemi joka kuivattiin.
Samoin yleisesti kaikki hiivat säilyvät myös kuivattuina. Viinien hiivat lähinnä kosteutta kaipaavia, suomalainen kostea leivontahiiva on maailmalla harvinaisuus.
Tuollainen taikina kannattaa kaulita kevyesti ja laittaa kuumaan nuotioon tai johonkin isoon grilliin muurinpohjaletuille mainostettavassa muurikka- tyylissä pannussa, kevyesti täytettynä mutta hyvin juustotettuna ja maustettuna.
Minulla on jääkaapissa kohoamassa pizzataikina, käytän sen huomenna.
Tuossa sinun ohjeessa ihmetyttää, miten ne 1100-luvulla ovat jo keksineet tehdä kasvisliemikuutioita ja kuivahiivaa.