Miten tarkistat, että onko pullataikina kohonnut tarpeeksi?
Kuinka kauan taikinaa nostatetaan?
Pullataikinan pitäisi olla valmista leivottavaksi noin kahden maissa, monelta aloitan?
Kommentit (11)
kun se on tarpeeksi suurentunut ja tuntuu siltä.
Vierailija kirjoitti:
Katsomalla näkee. Voi kiesus.
Ensimmäinen täysin oppinut syntymässään ilmoittautui. Ei tosin osannut vastata mitään järkevää.
Puolituntia vähintään pitäisi antaa nousta, mutta tuntikaan ei ole liian pitkä aika.
Aloittaisin siis taikinanteon noin tuntia ennen h-hetkeä. Aloita jo nyt kokoamalla ainekset ja ota voi/margariini huoneen lämpöön.
Eikö ohjeessa lue? Usein niissä on jokin arvio aika. Jos ei yhdessä, niin sitten on toisessa. Googlesta löytyy.
Ohjeissa yleensä lukee, että kun on kohonnut kaksinkertaiseksi. Vaikka insinööri olenkin, en ole ruvennut taikinapallon tilavuutta mittaamaan ennen ja jälkeen kohotuksen. Ehkä puolisen tuntia kohotusta, ihan hyvää pullaa on tullut näinkin.
Painat sormella ja se tuntuu pehmeältä ja hötöltä ja on korkeampi kuin silloin kun teit sen.
Riippuu niin lämpötilasta kuinka kauan nousee.
Paina hieman sormella pintaa, jos taikina palautuu, on se valmis. Jos taikina on liian vähän kohonnut, taikinaan jää painauma, näin käy myös silloin kun taikina on kohonnut liian paljon, jolloin taikinan voi vaivata hieman ja laittaa uudelleen kohoamaan. Liian kohonnut taikina lässähtää uunissa.
mä laitsan aina massaspektrometriin ja kemialabran beetaamylaasiin generoitumaan, värkki sanoo milloin on selvä.
voi kiesus.
Vierailija kirjoitti:
Eikö ohjeessa lue? Usein niissä on jokin arvio aika. Jos ei yhdessä, niin sitten on toisessa. Googlesta löytyy.
"Työaika
2 h 30 min
uunissa / pellillinen
10 min
Yhteensä
2 h 40 min"
Aika "ronski" arvio.
Taikina oli vaivattuna kymmenen yli yksi ja nyt siis nousemassa.
Vierailija kirjoitti:
Ohjeissa yleensä lukee, että kun on kohonnut kaksinkertaiseksi. Vaikka insinööri olenkin, en ole ruvennut taikinapallon tilavuutta mittaamaan ennen ja jälkeen kohotuksen. Ehkä puolisen tuntia kohotusta, ihan hyvää pullaa on tullut näinkin.
Insinööri minäkin ja viihdytän itseäni ja myös muita kyselemällä ohjeita täältä. Tosin tähänkin ketjuun on tullut oivia neuvoja ja sitten niitä ylimielisiä "MÄ osaan KAIKEN, joten muidenkin pitää osata". Edellisestä pullataikinasta on sen verran aikaa, että päätin tarkistaa ohjeen. ap.
ps: Varsinaiset pullan leipojat tulee koulusta kahdelta, joten päätin valmistaa taikinan kellontarkkaan siksi.
Katsomalla näkee. Voi kiesus.