Onko peruna hyvästä vai pahasta jos haluaa pudottaa painoa
Olen lähdössä kohta lounaalle ja mietin otanko annokseeni perunaa. Ruokana lihakastiketta. Meinasin korvata sen salaatilla. Mulla on kauhea nälkä nyt.
Kommentit (7)
Vitamiineja ja hivenaineita
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan peruna on monipuolinen, niukkaenerginen ja edullinen peruselintarvike. Sata grammaa keitettyä perunaa sisältää energiaa 76 kilokaloria ja rasvaa vain 0,2 g. Keskikokoinen peruna painaa noin 60 grammaa. Tuoreesta perunasta liki kolmannes on kuivia ainesosia, pääasiassa tärkkelystä, ja muu osa on vettä. Perunasta saakin runsaasti hiilihydraatteja, mutta vähemmän energiaa kuin samasta määrästä pastaa tai riisiä. Lisäksi perunasta saa muun muassa C- ja B-vitamiinejasekä hiven- ja kivennäisaineita. Vierasaineita peruna sisältää vain vähän.
Peruna on hiilaria, mutta hyvää hitaasti imeytyvää hiilaria. Saa sitä syödä, mutta kohtuudella.
Vierailija kirjoitti:
Vitamiineja ja hivenaineita
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan peruna on monipuolinen, niukkaenerginen ja edullinen peruselintarvike. Sata grammaa keitettyä perunaa sisältää energiaa 76 kilokaloria ja rasvaa vain 0,2 g. Keskikokoinen peruna painaa noin 60 grammaa. Tuoreesta perunasta liki kolmannes on kuivia ainesosia, pääasiassa tärkkelystä, ja muu osa on vettä. Perunasta saakin runsaasti hiilihydraatteja, mutta vähemmän energiaa kuin samasta määrästä pastaa tai riisiä. Lisäksi perunasta saa muun muassa C- ja B-vitamiinejasekä hiven- ja kivennäisaineita. Vierasaineita peruna sisältää vain vähän.
Ap ei ole vaihtamassa perunaa pastaan tai riisiin, vaan ravintopitoisiin kasviksiin.
Peruna ei lihota, mutta valmistustavalla on väliä
Perunat eivät siis itsessään ole sen lihottavampaa ruokaa kuin mikään muukaan peruselintarvike. Perunasta saa toki tekemällä tehtyä epäterveellistä, jos sen nauttii esimerkiksi friteerattuna.
150 gramman annos perunaa eri muodoissa voi sisältää 105–790 kilokaloria energiaa, vaihdellen valmistustavan, lähinnä rasvan määrän mukaan:
Keitetyt perunat: 105 kcal
Kuminaperunat, sivelty ruokaöljyllä: 125 kcal
Perunasose: 125 kcal
Uuniperuna, kermaviilitäyte: 125 kcal
Perunagratiini: 205 kcal
Paistetut perunat: 205 kcal
Perunasalaatti, majoneesi/kevytkermakastike: 280 kcal
Ranskalaiset perunat: 360 kcal
Perunalastut: 790 kcal
Myös perunan jäähdytyksellä voi tutkimusten mukaan olla väliä sen terveellisyyteen. Kun perunan annetaan jäähtyä keittämisen jälkeen, muuttuu osa tärkkelyksestä resistentiksi ja samalla perunan glykeeminen indeksi alenee. Näin ollen peruna on luonnollisesti makea, mutta ei kuitenkaan aiheuta lihomiseen yhdistettyjä verensokeripiikkejä.
Lähteet: Evira, Fitnea
Peruna sisältää tärkkelystä, joka muuttuu kehossa sokeriksi ja rasvaksi, joten tästä syystä se on huonojen hiilihydraattien listalla.
Kuorineen keitetyn perunan GI on keskimäärin 50. Glykeemisen indeksin vertailukohtana toimii glukoosi, jonka indeksi on asetettu 100:aan. Lähtökohtaisesti olisi tavoiteltavaa, että GI olisi matala, jolloin elimistö saa energiaa tasaisesti ja pitkäksi aikaa. Peruna kannattaisi syödä raakana, jolloin GI on vain 23.
Painon nousuun tai laskuun ei ole mitään vaikutusta sillä syötkö lounaalla silloin tällöin kaksi perunaa. Ap pitää luoda itselleen systemaattisempi lähestymistapa laihdutukseen. Vaikuttaa, että tällä hetkellä hän lukee netistä artikkeleita, joiden taso on: "Tämäkin ruoka-aine kielletty painonpudottajilta!". Syöt vähemmän kuin kulutat on nyrkkisääntö. Peruna lounaalla on turha yksityiskohta kokonaisuudessa, josta ap ei tarjonnut minkäänlaista kontekstia.
Peruna pitää nälän pitkään loitolla. Sen syötyäsi olet tyytyväinen. Ota perunaa.