Miten te muut pienellä budjetilla elävät pidätte ruokavalion terveellisenä?
Ja monipuolisena? Minulla pitäisi laihduttaa ja pikkuhiljaa muuttaa ruokavaliota, mutta ruokabudjetti on 250€/kk minulle sinkulle. Dietteejä kun katsoo, niin joka päivälle pitäisi olla kaikenmaailman eri kasviksia ja siemeniä ja erikoisöljyjä. Proteiininlähteiksi ehdotellaan kalliita katkarapuja ja broilerin kalliimpia osia. Täällä kuitenkin lukee usein, että pienellä budjetilla elää terveellisesti, mutta ei ikinä eritellä, että mitä se terveellinen ruokavalio sisältää ja millaisia määriä. Voisitteko rautalangasta vääntää, että millainen on terveellinen ruokavalio edullisilla raaka-aineilla vaikka viikkomenun kera?
Kommentit (17)
Ei, dieettejä varten EI tarvitse olla mitään kalliita öljyjä, oliivi. Ne ovat vain markkinointia. Käytä kauden kasviksia, tuoreena tai pakasteena. PALJON Halvimmat ruhonosat ovat ihan ok, määrä ratkaisee.
Omien aivojen käyttö ON edelleen sallittua.
Vierailija kirjoitti:
Kasviksia saat ruokavalioosi ainakin halvemmalla kun opettelet tekemään juureksista maistuvia lisukkeita, ulkomailta rahdatut vihannekset ovat kalliimpia.
Eikö juureksia nykyään pidetä kamalan epäterveellisenä ketovouhotuksen myötä?
Perusasiat ensin eli ruokarytmi: aamupala, lounas ja päivällinen sekä 1-2 välipalaa. Joka aterialla keskitytään vain syömiseen ja lopetetaan kun olo tuntuu kylläiseltä.
Lautasmalli eli puolet kasviksia/marjoja/hedelmiä/juureksia. Voivat olla tavallisia pakastevihanneksia jotka maksaa alle euron pussi ja porkkanoita, sipulia, herukoita (punaherukka puolet halvempaa kuin muut pakastemarjat). Kasvisten lisöksi perunoita tai kokojyvä pastaa tai ohraa/kauraa/riisiä sekä jotain proteiinia joka voi olla esim broilerin koipi, pakastesei tai silakka, makkara, lihapyörykät tms. Lisöksi voi ottaa ruisleipää palan ja keijua päälle.
Aamiainen lautasmallin mukaan voi olla esim puuroa tai leipää, kananmuna, marjoja, porkkana.
Ainoa lisäravinne d vitamiini joka kannattaa ostaa tavallisesta kaupasta eikä apteekista.
Kaikki muu on turhaa, aloittajan kannattaa keskittyä näihin perusasioihin. Tärkein on tuo ruokailurytmi, kasvikset ja se että syö itsensä kylläiseksi mutta ei ähkyyn.
Mukavaa kevättä aloittajalle ja muille kiinnostuneille.
Voi herttanen sentään! Terveellinen ruokavalio ei ole kallista. Syöt paljon kasviksia, siihen vähän lihaa, kanaa tai kalaa, kananmunia, kokojyväviljaa, linssejä, papuja, hapankaalia, jugurttia ja tomaattisäilykkeitä. Yksi oliiviöljypullo riittää pitkään, kun käytät sitä pari ruokalusikallista päivässä.
Tänään on silakkafileet tarjouksessa K-kaupassa. Ostin n.2kg ja maksoivat alle 10€. Niistä tulee 15 annosta - yksi tänään, loput pakkaseen. Viime viikolla muikkuja sai neljällä eurolla, ne piti tosin perata, mutta taas 2 kilosta tuli toistakymmentä annosta.
250 euron ruokabudjetti sinkulle on kyllä niin iso, että ei tarvitse mistään nipistellä. Itselläni menee ruokakauppaan n. 130 euroa kuussa, enkä edes tietoisesti köyhäile. Viime viikolla tein mm. uunifetapastaa, kalafileitä ja keitettyä parsakaalia ja punajuuri-bataattipiirakkaa. Ruokavalio pysyy terveellisimpänä ja myös halvimmillaan, kun ostaa vain ruokien ainekset eikä mitään heräteostoksia. Tuossa vaikka noiden yllämainittujen hinnat:
Uunifetapasta yht. 6,5 euroa (4 annosta)
- kirsikkatomaatit 2 eur
- feta 1,5 eur
- basilika 1,5 eur
- pasta 1,5 eur
Kala ja parsakaali yht. 5 euroa, (2 annosta)
- kala pakasteesta 2 eur
- parsakaali 1 eur
- pussimuusi 1 eur
- sitruuna 1 eur
Punajuuri-bataattipiirakka 9,5 eur (4-6 annosta)
- bataatit 3 eur
- punajuuri 1 eur
- piirakkapohja 1,5 eur
- muhammara 2 eur
- mascarpone 2 eur
Noihin meni siis 21 euroa, ja viikko-ostoksiin tämän päälle vaikka mandariinit (3 eur), banaanit (1 eur), leipää (1 eur), tomaatteja (2 eur) ja jogurtti (2 eur). Kolmellakympillä saan ainakin itse siis viikon ruoat. Toki aina erilaista ja ainakin itsellä kaapit ovat täynnä aineksia.
Yllämainituista ruoista jää seuraavalle viikolle esim. puolikas basilikapuska, puolikas pastapussi, 2 pss pussimuusia, puolikas muhammara ja mascarpone. Noilla taas pörisee eteenpäin, ensi viikolla voisi syödä vaikka pestopastaa ja googlettaa mitä ihmettä muhammarasta saisi aikaiseksi.
Tuohan on yhdelle hengelle ihan hyvä ruokabudjetti. Suosi kauden vihanneksia ja hedelmiä, juurekset edullisia ympäri vuoden. Minä metsästän tarjouksia ja leivon leipää, syön aamiaiseksi puuroa jne.
Unohda ne kalliimmmat ruoka-aineet.
Hyvää salaattia ruokasi kylkeen saat kun ostat kaalia, porkkanaa ja idätät itse ituja (mung, sinimailanen, vihreä linssi). Tv-ohjelmat antavat omituisen kuvan terveellisesti syömisestä, edullisimmissa kasviksissa ei ole mitään vikaa.
Minä pilkon kaalin isoon lasipurkkiin. Se kestää sitten muutamia päiviä. Eli salaattia saa kun kun raastaa porkkanaa vielä kaalin kanssa. Salaattikastikkeeksi öljyä, viinietikkaa ja suolaa.
Köyhinä aikoina ruokavalioni peruspilareita olivat pavut, linssit, riisi, tomaattimurska, juurekset, kaalit ja ruisleipä, broilerin koipireidet ja possun halvimmat osat.
Vierailija kirjoitti:
Perusasiat ensin eli ruokarytmi: aamupala, lounas ja päivällinen sekä 1-2 välipalaa. Joka aterialla keskitytään vain syömiseen ja lopetetaan kun olo tuntuu kylläiseltä.
Lautasmalli eli puolet kasviksia/marjoja/hedelmiä/juureksia. Voivat olla tavallisia pakastevihanneksia jotka maksaa alle euron pussi ja porkkanoita, sipulia, herukoita (punaherukka puolet halvempaa kuin muut pakastemarjat). Kasvisten lisöksi perunoita tai kokojyvä pastaa tai ohraa/kauraa/riisiä sekä jotain proteiinia joka voi olla esim broilerin koipi, pakastesei tai silakka, makkara, lihapyörykät tms. Lisöksi voi ottaa ruisleipää palan ja keijua päälle.
Aamiainen lautasmallin mukaan voi olla esim puuroa tai leipää, kananmuna, marjoja, porkkana.
Ainoa lisäravinne d vitamiini joka kannattaa ostaa tavallisesta kaupasta eikä apteekista.
Kaikki muu on turhaa, aloittajan kannattaa keskittyä näihin perusasioihin. Tärkein on tuo ruokailurytmi, kasvikset ja se että syö itsensä kylläiseksi mutta ei ähkyyn.
Mukavaa kevättä aloittajalle ja muille kiinnostuneille.
Järkyttävät ohjeet. Tuollaisella napostelulla ei painoa hallita.
Mä en voi syödä viittä kertaa päivässä, tai lihon palloksi. Pätkistellen -31 kg. Kun syö vain kolmesti päivässä, säästyy rahaakin, ne -palat nimittäin maksavat suhteessa paljon, lämmin kotiruoka ei.
Ylimääräiset naposteltavat ja herkut taitaa nostaa ruokakorin hintaa enemmän kuin peruselintarvikkeet.
Meillä on tuon verran /henki ruokarahaa kuukaudessa eli 3 aikuiselle 750e. Vähemmälläkin selvittäisiin mutta mies ostelee kotiin keksejä yms turhaa (varsinkin kun leivon itse pikkuleivät ja pullat).
Esim tänään teen Lidlin ankanfilettä, paistettuja perunoita ja appelsiinikastiketta. 5,80€ kahdelle eli 2, 90e/annos.
Vielä ja 5e lounaaseen, aamu- ja iltapalaan per päivä.
Ei tarvitse ikinä tyytyä eineksiin tai nistipataan jos ei halua! Oma valinta
Joskus kun on rahat vähissä niin elän lähinnä kannamunilla + kauden kasviksilla. Juureksia voi saada pari kiloa eurolla ja kananmunat euron paketti.
Keittoja, paahdettuja uunijuuriksia, pihvejä.
Linssit ja pavut on myös ravintosisällöltään hyviä ja edullisia jos ostaa kuivatavaraa.
Prismoissa kannattaa käydä bongailemassa -60% tuotteita.
Eihän toi ole mikään pieni budjetti. Jos mulla olisi noin paljon ruokarahaa kuussa, niin ei kyllä tarvitsisi yhtään edes miettiä mitä ostaa.
Vierailija kirjoitti:
Perusasiat ensin eli ruokarytmi: aamupala, lounas ja päivällinen sekä 1-2 välipalaa. Joka aterialla keskitytään vain syömiseen ja lopetetaan kun olo tuntuu kylläiseltä.
Lautasmalli eli puolet kasviksia/marjoja/hedelmiä/juureksia. Voivat olla tavallisia pakastevihanneksia jotka maksaa alle euron pussi ja porkkanoita, sipulia, herukoita (punaherukka puolet halvempaa kuin muut pakastemarjat). Kasvisten lisöksi perunoita tai kokojyvä pastaa tai ohraa/kauraa/riisiä sekä jotain proteiinia joka voi olla esim broilerin koipi, pakastesei tai silakka, makkara, lihapyörykät tms. Lisöksi voi ottaa ruisleipää palan ja keijua päälle.
Aamiainen lautasmallin mukaan voi olla esim puuroa tai leipää, kananmuna, marjoja, porkkana.
Ainoa lisäravinne d vitamiini joka kannattaa ostaa tavallisesta kaupasta eikä apteekista.
Kaikki muu on turhaa, aloittajan kannattaa keskittyä näihin perusasioihin. Tärkein on tuo ruokailurytmi, kasvikset ja se että syö itsensä kylläiseksi mutta ei ähkyyn.
Mukavaa kevättä aloittajalle ja muille kiinnostuneille.
Tässä on se järkevä tapa, jota moni ylipainoinen ei vaan suostu millään ilveellä noudattamaan. Näin helppoa se kuitenkin olisi, ja myös edullista.
Kiitos tästä.
Kasviksia saat ruokavalioosi ainakin halvemmalla kun opettelet tekemään juureksista maistuvia lisukkeita, ulkomailta rahdatut vihannekset ovat kalliimpia.