Perunankeittämis apua
Sain pottuja 5 kg säkillisen. Mutta en kehdannut sanoa lahjoittajalle etten ole ikänäni perunoita keittänyt. Tosi juttu. Joten?
Kommentit (23)
No johan tuo oli sitten aika opetella
Perunat ja vesi kattilaan. Keitä kunnes kypsää. Kokeile haarukalla.
Paista ne potut, tulee maukkaampia.
Pese, paloittele, laita uunipellille, öljyä, suolaa ja pippuria päälle, 30m 175°.
Nyrkillinen voita kattilaan ja kossu pakkaseen!
Perunoita sopiva määrä kattilaan ja vettä sen verran että perunat peittyvät. Vähän suolaa keitinveteen niin perunat eivät vetisty kypsyessään. Kansi päälle ja liesi ensin maksimiteholle. Kun vesi alkaa kiehua niin kannattaa kääntää tehoa vähän pienemmäksi. Keittoajan lasket siitä kun vesi alkaa kiehua. Keittoaika riippuu perunoiden koosta ja lajikkeesta. Jauhoinen lajike kypsyy hieman nopeammin ja hajoaa helposti jos keittää liian pitkään. Kiinteät keskikokoiset/ isohkot perunat kypsyvät noin puolessa tunnissa. Jos et ole ennen keittänyt perunoita niin kokeile kypsyyttä parinkymmenen minuutin keittämisen jälkeen haarukalla. Siitä se kokemus karttuu. Hyviä niistä tulee.
Vierailija kirjoitti:
Perunoita sopiva määrä kattilaan ja vettä sen verran että perunat peittyvät. Vähän suolaa keitinveteen niin perunat eivät vetisty kypsyessään. Kansi päälle ja liesi ensin maksimiteholle. Kun vesi alkaa kiehua niin kannattaa kääntää tehoa vähän pienemmäksi. Keittoajan lasket siitä kun vesi alkaa kiehua. Keittoaika riippuu perunoiden koosta ja lajikkeesta. Jauhoinen lajike kypsyy hieman nopeammin ja hajoaa helposti jos keittää liian pitkään. Kiinteät keskikokoiset/ isohkot perunat kypsyvät noin puolessa tunnissa. Jos et ole ennen keittänyt perunoita niin kokeile kypsyyttä parinkymmenen minuutin keittämisen jälkeen haarukalla. Siitä se kokemus karttuu. Hyviä niistä tulee.
Perunat lisätään vasta sitten kun vesi kiehuu.
voi että niistähän saa vaikka mitä!
Kokeile vaikka
hasselbackan perunat
perunarösti
paistetut perunat
valkosipuliperunat
perunamuusi
ja vaikka mitä,ranskalaisiakin
Eikä tarvii kuin pestä,ei edes kuoria!
NAmnam!
PS. MARTAT sivut etsi,sielä on vinkkejä vaikka sun mihin!
uuni 225 asteeseen lämpeemään
pese perunat hyvin ja puolita
pistä pieneen pussiin ja öljyä sekaan vähän, pyörittele siellä öljyssä
laita pellille leivinpaperin päälle leikkuupintä ylöspäin ja rouhi myllystä merisuolaa päälle, jos ei ole niin tavallista suolaa sirottelet päälle
kun uuni lämmennyt paistat niitä perunanpuolikkaita uunin yläosassa puoli tuntia, kunnes on ihana ruskettunut pinta päällä. Mene ihan minkä tahansa lihan, kastikeen, uuniperunasoosin, salaatin kanssa tai ihan vaan sellaisenaan.
Ja keitettynä, jos on isoja niin kuori ja pilko vaikka saman suuruisen osaan, kun vesi kiehuu, niin suolaa sekaan. Koita ohuella sukkapuikolla, milloin pehmeitä ja kaada vesi varovasti pois. Jos jauhosia, niin voit tehdä muusiksi.
Niin eikä niitä perunoita tarvii kaikkia heti keittää, ne säilyy kyllä jääkaapissa.
Vierailija kirjoitti:
uuni 225 asteeseen lämpeemään
pese perunat hyvin ja puolita PITUUSSUUNNASSA
pistä pieneen pussiin ja öljyä sekaan vähän, pyörittele siellä öljyssä
laita pellille leivinpaperin päälle leikkuupintä ylöspäin ja rouhi myllystä merisuolaa päälle, jos ei ole niin tavallista suolaa sirottelet päälle
kun uuni lämmennyt paistat niitä perunanpuolikkaita uunin yläosassa puoli tuntia, kunnes on ihana ruskettunut pinta päällä. Mene ihan minkä tahansa lihan, kastikeen, uuniperunasoosin, salaatin kanssa tai ihan vaan sellaisenaan.
Ja keitettynä, jos on isoja niin kuori ja pilko vaikka saman suuruisen osaan, kun vesi kiehuu, niin suolaa sekaan. Koita ohuella sukkapuikolla, milloin pehmeitä ja kaada vesi varovasti pois. Jos jauhosia, niin voit tehdä muusiksi.
Niin eikä niitä perunoita tarvii kaikkia heti keittää, ne säilyy kyllä jääkaapissa.
Vierailija kirjoitti:
Mitä lajiketta ne on?
Pitäisikö sekin tietää? Kun kysymyksessä on tyyppi, joka kyselee perunan keitto-ohjeita täällä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Perunoita sopiva määrä kattilaan ja vettä sen verran että perunat peittyvät. Vähän suolaa keitinveteen niin perunat eivät vetisty kypsyessään. Kansi päälle ja liesi ensin maksimiteholle. Kun vesi alkaa kiehua niin kannattaa kääntää tehoa vähän pienemmäksi. Keittoajan lasket siitä kun vesi alkaa kiehua. Keittoaika riippuu perunoiden koosta ja lajikkeesta. Jauhoinen lajike kypsyy hieman nopeammin ja hajoaa helposti jos keittää liian pitkään. Kiinteät keskikokoiset/ isohkot perunat kypsyvät noin puolessa tunnissa. Jos et ole ennen keittänyt perunoita niin kokeile kypsyyttä parinkymmenen minuutin keittämisen jälkeen haarukalla. Siitä se kokemus karttuu. Hyviä niistä tulee.
Perunat lisätään vasta sitten kun vesi kiehuu.
Paitsi itäneet, jotka laitetaan kylmään veteen, jotta niiden sisältämä solaniini liukenee pois potuista.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Perunoita sopiva määrä kattilaan ja vettä sen verran että perunat peittyvät. Vähän suolaa keitinveteen niin perunat eivät vetisty kypsyessään. Kansi päälle ja liesi ensin maksimiteholle. Kun vesi alkaa kiehua niin kannattaa kääntää tehoa vähän pienemmäksi. Keittoajan lasket siitä kun vesi alkaa kiehua. Keittoaika riippuu perunoiden koosta ja lajikkeesta. Jauhoinen lajike kypsyy hieman nopeammin ja hajoaa helposti jos keittää liian pitkään. Kiinteät keskikokoiset/ isohkot perunat kypsyvät noin puolessa tunnissa. Jos et ole ennen keittänyt perunoita niin kokeile kypsyyttä parinkymmenen minuutin keittämisen jälkeen haarukalla. Siitä se kokemus karttuu. Hyviä niistä tulee.
Perunat lisätään vasta sitten kun vesi kiehuu.
Mitäs jos lisääkin kiehuvan veden perunoihin..?
Kyllä talviperunat voi aina laittaa kylmän veteen, ihan sama lopputulos. Uudet perunat kuumaan mieluummin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Perunoita sopiva määrä kattilaan ja vettä sen verran että perunat peittyvät. Vähän suolaa keitinveteen niin perunat eivät vetisty kypsyessään. Kansi päälle ja liesi ensin maksimiteholle. Kun vesi alkaa kiehua niin kannattaa kääntää tehoa vähän pienemmäksi. Keittoajan lasket siitä kun vesi alkaa kiehua. Keittoaika riippuu perunoiden koosta ja lajikkeesta. Jauhoinen lajike kypsyy hieman nopeammin ja hajoaa helposti jos keittää liian pitkään. Kiinteät keskikokoiset/ isohkot perunat kypsyvät noin puolessa tunnissa. Jos et ole ennen keittänyt perunoita niin kokeile kypsyyttä parinkymmenen minuutin keittämisen jälkeen haarukalla. Siitä se kokemus karttuu. Hyviä niistä tulee.
Perunat lisätään vasta sitten kun vesi kiehuu.
Mitäs jos lisääkin kiehuvan veden perunoihin..?
😉
Vierailija kirjoitti:
0/5
Voi sinua.
Viihdearvoko?
No heität ne roskiin, eihän maalaisjärjellä nyt mitenkään voi päätellä miten perunoita keitetään.