En ymmärrä miksi leivonnan asinesosasuhteita pidetään niin ehdottomina?
Minä teen pullat, kuivakakut, kakkupohjat, tortut ja piiraat yleensä sormituntumalta. Eikä ole tullut radikaaleja epäonnistumisia, useimmin tuntuu epäonnistuvan, jos reseptiä seuraa tarkkaan. Onhan se selvä, että sormissa se tuntuu, kun taikina on valmista tai jos se tarvitsee jotain lisää tai vähemmän. Jotkut ilmeisesti ovat intuitiivisia leipureita ja toiset eivät.
Kommentit (3)
Jotkut leivonnaiset, esim. tuulihatut, on tarkkoja noista ainemääristä ja työvaiheista. Toiset taas on helppo tehdä tuntumalla, esim. eri leivät, pullat etc. Pitää vaan jostain oppia se, että miltä sen pitää näyttää ja tuntua missäkin vaiheessa :)
Sormituntuma syntyy harjoituksen tuloksena. Kun leivot paljon niin pystyt tekemään näppituntumalla. Mutta jos leivot harvoin tai olet aloittelija niin todellakin kannattaa seurata ohjeita.
Kyllähän alussa on helpompi seurata reseptiä, ja silloin, jos leipoo vain harvoin. Mutta jos leipoo paljon, niin äkkiähän sitä oppii tekemään ihan näppituntumalla. Sama ruoanlaitossa, ei reseptiä tarvitse silloin, kun tekee tuttua ruokaa, ensimmäisellä kerralla tarvitsee.